REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Tikrintojai įvardijo, kokia maisto kokybė Panevėžio mokyklose (Gedimino BALČIŪNO nuotr.)

Jungtinė mobili Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertų komanda vertino maistą trijose Panevėžio bendrojo lavinimo mokyklose ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje Pasvalio rajone, Joniškėlyje.

25

Jungtinė mobili Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertų komanda vertino maistą trijose Panevėžio bendrojo lavinimo mokyklose ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje Pasvalio rajone, Joniškėlyje.

REKLAMA

Mobiliosios ekspertų komandos pirmininkas SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas naujienų portalui JP sakė, kad iš patikrintų švietimo įstaigų pats prasčiausias maitinimas – Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje.

Vilniaus VMT viršininkės pavaduotoja Daiva Ruželienė pridūrė, kad maistas nedžiugino ir Panevėžio „Aušros“ progimnazijos valgykloje.

Lęšiais vaikų nemaitina

Panevėžio V. Žemkalnio gimnazijos direktorius Artūras Totilas skeptiškai žiūri į užmojus tikrinti mokyklų valgyklas.

REKLAMA
REKLAMA

„Lęšiais vaikų nemaitiname ir esame patenkinti J. Kurpienės įmone, kuri gimnazijos moksleiviams tiekia gerą maistą. Nusiskundimų maistu neteko girdėti. Valgyklos kolektyvas pats sudarinėja valgiaraštį, bet jį derina su Panevėžio visuomenės sveikatos biuru. Be to, turime rekomendacijas ir iš SAM“, – sakė direktorius ir teigė, kad nori, jog vaikai sveikai maitintųsi.

REKLAMA

Dirba šeštus metus

Gimnazijos valgyklos vadovė Janina Kurpienė portalui taip pat tvirtino negirdėjusi nusiskundimų maistu.

„Valgiaraštį stengiamės sudaryti atsižvelgdami, ką vaikai valgo. Labai mėgsta žemaičių blynus, vištienos krūtinėlę, įvairius mėsiškus patiekalus. Šioje mokykloje dirbame jau šešti metai. Kai paklausi, kas patinka vaikams mokykloje ir išgirsti atsakymą, kad patinka valgykla ir joje tiekiamas maistas, tai pats geriausias įvertinimas. Nemokamam maitinimui dienai vaikui skirta 1,48 euro. Nemokamai valgo 70 gimnazistų. Maistą ruošiame vietoje, todėl jis skanus ir maistingas“, – teigė valgyklos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Rado pažeidimų

Vilniaus VMT viršininkės pavaduotoja D. Ruželienė naujienų portalui JP aiškino, kad „Aušros“ progimnazijos valgyklos maistas nuvylė.

„Šioje valgykloje nustatėme nemažai pažeidimų:.patalpos neprižiūrėtos, nehigieniškos, trūksta švaros. Radome maisto produktų su neleistinais priedais, bandelėse su dešrelėmis radome kalio sorbato, konditeriniai gaminiai su kreminiais įdarais, o tai neleistina vaikų mityboje. Radome gėrimų vanilinio skonio, kuriame per daug cukraus. Tokie dalykai nėra džiuginantys. Pavyzdžiui pietums buvo pateikti sklindžiai, kurie buvo vaikų grąžinami atgal – nevalgomi. Valgyklai reikėtų susirūpinti. Juolab, kad mokykla samdo maisto tvarkytoją, kuris privalėtų tiekti kokybišką maistą“, – pasakojo apie pažeidimus „Aušros“ progimnazijos valgykloje ir pridūrė:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apžiūrėjome indus, kai kurie – aptrupėjusiais kraštais. Vertėtų persižiūrėti visą įrangą ir inventorių. Vertinimo dar neturime, bet ši įstaiga nebus gerai įvertinta. Reikia susirūpinti vaikų maitinimu, juolab, kad „Aušros“ progimnazijoje mokosi maži vaikai ir juos maitinti reikia tinkamai. Šioje valgykloje pirmaklasiams nesudaroma galimybė pasirinkti patiekalų.“

Priekaištų neturi

Pasak D. Ruželienės, V. Žemkalnio gimnazijos valgyklai didelių priekaištų neturi.

„Patalpos geros, maisto svoris atitinka reikalavimus. Tiesa, rekomenduočiau persižiūrėti savo perkamus produktus. Tokius, kaip sūrio produktus. Reikėtų pereiti prie natūralių produktų. Jeigu yra olandiškas sūris, tai jis ir turi būti olandiškas, o ne sūrio produkto“, – rekomendavo Vilniaus VMT viršininkės pavaduotoja.

REKLAMA

Valgyklų lyginti negali

ŠMM Regioninės politikos analizės skyriaus vyriausioji specialistė Ramutė Zungailienė portalui JP tvirtino, kad dviejų švietimų įstaigų valgyklose maistas patiekiamas skirtingai.

„Abiejų valgyklų net lyginti negalima. Jau nekalbu apie maistą, vien tik įvaizdžiai abiejų valgyklų skirtingi – gimnazijos kur kas geresnis. Kita vertus, gimnazijoje mokosi vyresni vaikai ir jų maitinimas kitoks. V. Žemkalnio gimnazijos direktoriui rūpi, kaip reikia maitinti gimnazistus. Be to, pakalbinau vaikus – maistą jie vertina gerai“, – sakė ministerijos specialistė ir teigė, kad jau patikrintos 25 švietimo įstaigos.

Teiks rekomendacijas

Pasak ministerijos Regioninės politikos analizės skyriaus vyr. specialistės R. Zungailienės, baigus tikrinimus švietimo įstaigoms bus teikiamos rekomendacijos, kaip pagerinti maitinimą valgyklose. „Stengiamės patarti, padėti. Jau yra patvirtintas sveikatos ministro A. Verygos aprašas, kaip organizuoti maitinimą. Kai baigsis patikrinimas, ministerija parengs bendrą pažymą, kuri bus pateikta visoms šalies savivaldybėms. Bausmių netaikysime – ne toks mūsų tikslas. Yra atitinkamos tarnybos – veterinarijos, sveikatos biurai, kurios turi atlikti savo darbą. Antra vertus, mokyklų direktoriai, jei moksleiviai netinkamai maitinami, turi su tokiomis maitinimo įstaigomis nutraukti sutartis“, – svarstė R. Zungailienė.

REKLAMA

Pasibaisėjo valgykla

SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas naujienų portalui JP teigė, kad Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijos valgykloje – baisu.

„Valgyklą įvertinome 4 balais iš dešimties. Viskas blogai – maisto kokybė prasta, pati valgykla dvokia, kone kaip tualete. Vaikai maistą išmeta – nevalgo. Šios gimnazijos valgyklą aptarnauja VšĮ „Kretingos maistas“. Pavyzdžiui šiandien buvo patiekti bulvių varškės piršteliai, tai didžioji dalis vaikų vos paragavę juos metė lauk. Kiek esame aplankę Lietuvos mokyklų valgyklų, prasčiausias vaizdas – Joniškėlio gimnazijoje“, – baisėjosi maitinimu Joniškėlio gimnazijoje A. Kranauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaltinis: jp.lt

Komentuoja VšĮ Mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė:

Esame profesionalias specializuotas maitinimo paslaugas teikianti įmonė, vykdome veiklą griežtai laikydamiesi visų galiojančių norminių teisės aktų reikalavimų, moksleiviai maitinami pagal su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintus valgiaraščius.

Komisijos patikrinimo metu vyko pertrauka, kurios metu valgė pradinių klasių moksleiviai. Pagal su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintą valgiaraštį pirmadienį mokiniams buvo gaminamas kiaulienos kepsnys su kmynais, ryžių koše ir morkų salotomis su citrina ir aliejumi, žiedinių kopūstų sriuba su žaliaisiais žirneliais ir grietine, bulviniai piršteliai su varške ir grietinės padažu ( tausojantis patiekalas), džiovintų abrikosų kompotas, apelsinai. Mažiesiems buvo siūlomas tausojantis ( sveikatai palankus) patiekalas- bulviniai piršteliai su varške ir grietinės padažu. Vaikai turėjo galimybę rinktis ir kitą patiekalą. Buvo siūlomi ir kalakutienos kepsniukai, jautienos maltiniai bei lietiniai blynai su sūriu. Patiekalai gaminami iš aukščiausios rūšies žaliavų pagal visus vaikų mitybai keliamus reikalavimus. Mokyklos valgykloje prekiaujame tik įstatymais leidžiamais produktais. Su gimnazijos bendruomene palaikome nuolatinį ryšį, nesame gavę skundų ar prašymo pakeisti valgiaraštį. Šiuo atveju jau paprašėme gimnazijos direktoriaus, kad pateiktų informaciją, kokių patiekalų mokiniai nemėgsta ir kokių pageidautų. Esame atviri, visada atsižvelgiame į prašymus, išklausome pasiūlymus, pastabas, keičiame, papildome valgiaraščius, susideriname su VMVT ir gaminame. Dar kartą norime, kad savo pasakyti savo nuomonę ar gauti reikiamos informacijos galite nemokama kokybės telefono linija 8 800 51010.

Dėl kvapo mokyklos valgykloje - maisto gaminimo ir mokyklos valgyklos patalpos yra įrengtos mokyklos rūsyje, kuriame yra įrengti kanalizacijos tinklai. Lietingais laikotarpiais dėl užtvinusių tinklų ( ar jų gedimų) tvyro nemalonus kvapas valgyklos patalpoje. Šie komunikaciniai tinklai priklauso gimnazijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų