REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Vladimiras Putinas po JAV smūgių pranašauja naują pabėgėlių bangą (nuotr. SCANPIX)

Krymą aneksavęs ir Ukrainoje karą pradėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pakartojo anksčiau išsakytą šios šalies Gynybos ministerijos poziciją, kad JAV bei sąjungininkės šalys sudavė smūgį kariniams ir civiliams objektams Sirijoje pažeidžiant JT ir tarptautinę teisę, be Saugumo Tarybos leidimo.

51

Krymą aneksavęs ir Ukrainoje karą pradėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pakartojo anksčiau išsakytą šios šalies Gynybos ministerijos poziciją, kad JAV bei sąjungininkės šalys sudavė smūgį kariniams ir civiliams objektams Sirijoje pažeidžiant JT ir tarptautinę teisę, be Saugumo Tarybos leidimo.

REKLAMA

„Balandžio 14-ąją JAV, palaikomi savo sąjungininkų, sudavė raketų smūgį Sirijos Arabų Respublikos ginkluotosioms pajėgoms ir civilių infrastruktūrai. Be Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų, pažeidžiant JT nuostatus, normas ir tarptautinės teisės principus atliktas agresijos aktas prieš suverenią valstybę, kuri yra priešakinėse kovos su terorizmu eilėse“, – aiškino savo pranešime Rusijos prezidentas.

Kremlius taip pat prognozuoja naują pabėgėlių bangą.

„Savo veiksmais JAV dar labiau apsunkina humanitarinę katastrofą Sirijoje, neša kančia taikiems gyventojams, iš esmės padeda teroristams, septynerius metu draskantiems sirų tautą, provokuoja naują pabėgėlių iš šių šalių bei regiono apskritai bangą“, – teigiama Kremliaus pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija nenaudojo gynybos sistemų, bet svarsto apie jų perdavimą regiono šalims

Rusija šeštadienį nepanaudojo Sirijoje dislokuotų oro erdvės gynybos sistemų, Vakarų šalims sudavus baudžiamųjų smūgių Damasko režimo taikiniams, reaguojant į numanomą cheminę ataką, rusų naujienų agentūros citavo Gynybos ministeriją.

REKLAMA

„Rusijos oro erdvės gynybos sistemos, esančios Sirijos teritorijoje, nebuvo panaudotos atremti raketų smūgiams“, surengtiems JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Rusijos kariuomenės atstovai taip pat pareiškė, kad gali būti grįžtama prie S-300 gynybos sistemų perdavimo Sirijai „ir kitoms regiono šalims“ svarstymo.

Per JAV vadovaujamus smūgius Sirijoje buvo vengiama Rusijos karinių objektų

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija laiko Maskvą naujausios cheminės atakos Sirijoje bendrininke, bet Pentagono planuotojai labai stengėsi, kad smūgiai nepataikytų į Rusijos karinius objektus.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarų ir Rusijos susidūrimas Sirijoje – tyčinis ar netyčinis – galėtų turėti katastrofiškų pasekmių ir staigiai pasukti septynerius metus trunkantį konfliktą nauja pavojinga kryptimi.

Kaip sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Joe Dunfordas, šeštadienį paryčiais buvo suduoti smūgiai trims taikiniams, susijusiems su Sirijos prezidento Basharo al Assado cheminių ginklų programa – mokslinių tyrimų kompleksui Damasko apylinkėse, cheminių ginklų sandėliui vakariniame Chomso mieste ir trečiam taikiniui, kuriame buvo vadavietė ir cheminės ginkluotės įrangos sandėlis.

Atrodo, kad buvo tikrai išvengta pataikymo į kokius nors rusų kariškius ar įrangą.

„Kalbant apie rusus, ... konkrečiai identifikavome šiuos taikinius, kad sumažintume Rusijos pajėgų įtraukimo riziką“, – sakė J. Dunfordas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas apie šiuos karinius veiksmus paskelbė per televiziją iš Baltųjų rūmų penktadienio vakarą JAV laiku. Jis kaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo vyriausybę neužtikrinus 2013 metų susitarimo, pagal kurį B. al Assadas turėjo atsisakyti cheminių ginklų, įgyvendinimo.

„Assado pastarojo meto ataka ir šiandienos atsakas yra tiesioginis Rusijos nesugebėjimo tesėti tą pažadą rezultatas“, – pareiškė D. Trumpas.

Tačiau ir J. Dunfordas, ir gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pabrėžė, kad šiais smūgiais Amerika nesiekia labiau įsitraukti į Sirijos karą.

„Taikiniai ... vėlgi buvo konkrečiai paskirti siekiant degraduoti Sirijos karo mašinos pajėgumus kurti cheminius ginklus, – sakė J. Mattisas. – Nebuvo bandymų plėsti ... šią taikinių grupę.“

REKLAMA

Bendravimo linija

J. Dunfordas pažymėjo, kad JAV kariškiai prieš šeštadienio nakties smūgius nekoordinavo jokių taikinių ir planų su rusais, bet sakė, kad pasinaudojus seniai veikiančia telefono linija, turinčia padėti išvengti konfliktinių situacijų, Maskvai buvo pasakyta, kuriuose rajonuose amerikiečiai, prancūzai ir britai vykdys operacijas.

Šia linija bendraujama kone kasdien, siekiant išvengti nesusipratimų JAV vadovaujamai koalicijai vykdant antskrydžius prieš kovotojų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), o Rusijai siekiant savų B. al Assado rėmimo tikslų.

Tačiau Maskvai vargu ar dar reikėjo perspėjimo, kad rengiami kariniai veiksmai.

Trečiadienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad į Siriją atskries „mielos, naujos ir „išmanios“ raketos, ir kad Rusijai reikia „pasiruošti“.

REKLAMA

Sulaukęs kritikos dėl karo planų skelbimo, kuo ir pats kaltindavo savo pirmtaką Baracką Obamą, D. Trumpas ketvirtadienį kalbėjo aptakiau ir pareiškė, kad galutinis sprendimas dar nepriimtas.

„Mūsų santykiai su Rusija dabar blogesni nei kada nors buvo, įskaitant Šaltąjį karą“, – trečiadienį tviteryje rašė D. Trumpas.

Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas po šeštadienio smūgių perspėjo dėl pasekmių, kurių nedetalizavo.

„Mes perspėjome, kad tokie veiksmai neliks be pasekmių. Visa atsakomybė už jas tenka Vašingtonui, Londonui ir Paryžiui, – sakė jis. – Rusijos prezidento įžeidimas yra nepriimtinas ir neleistinas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija nuo 2015 metų aktyviai dalyvauja Sirijos pilietiniame kare. Vašingtonas ir Maskva šioje šalyje jau buvo netiesiogiai susirėmę.

Darbą CŽV direktoriaus poste baigiantis Mike'as Pompeo šią savaitę, regis, patvirtino pranešimus, kad vasario mėnesį per susirėmimą su JAV vadovaujamomis pajėgomis Sirijoje žuvo maždaug 200 rusų samdinių.

Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad rusų samdiniai, dirbę sukarintai Rusijos organizacijai „Gruppa Vagnera“ („Vagnerio grupė“), dalyvavo tame vasario mūšyje.

Šeštadienį prieš 4 val. Sirijos (ir Lietuvos) laiku pradėti amerikiečių, prancūzų ir britų smūgiai buvo riboti ir truko maždaug valandą. J. Mattisas sakė, kad jokių papildomų atakų neplanuojama, nors D. Trumpas anksčiau užsiminė, kad smūgiai gali tęstis ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų