REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didesnio darbo užmokesčio siekiantys viešojo sektoriaus darbuotojų atstovai ketvirtadienį paragino Vyriausybę reformuoti mokesčių sistemą ir viešąjį valdymą padaryti skaidresnį.

Didesnio darbo užmokesčio siekiantys viešojo sektoriaus darbuotojų atstovai ketvirtadienį paragino Vyriausybę reformuoti mokesčių sistemą ir viešąjį valdymą padaryti skaidresnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išplatintame kreipimęsi Vyriausybė raginama „nuosekliai didinti švietimo ir mokslo, sveikatos apsaugos, kultūros ir socialinės apsaugos viešąjį finansavimą ir bent kelis kartus pakelti šių sričių darbuotojų atlyginimus, taip užtikrinant jų konkurencingumą su privačiu sektoriumi ir kitomis ES valstybėmis narėmis“.

REKLAMA

Šį dokumentą pasirašė Humanitarinių ir socialinių mokslų asociacijų sąjūdžio, Lietuvos medikų sąjūdžio, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos ir Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos atstovai.

Viešojo sektoriaus darbuotojai paragino sukurti sąžiningą viešojo sektoriaus darbuotojų darbo apmokėjimo sistemą, kuri užkirstų kelią atlyginimus didinti selektyviai.

Anot jų, efektyviai didinti algas leistų reali mokestinės sistemos pertvarka, kuri užtikrintų proporcingą darbo jėgos ir kapitalo apmokestinimo ir leistų surinkti daugiau lėšų į valstybės biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie pasiūlymai pateikti Vyriausybei kitą savaitę rengiantis pristatyti mokesčių pertvarką.

„Savo kreipimusi mes norime padrąsinti (Vyriausybę – BNS), kad ta mokesčių sistemos reforma tikrai būtų esminė ir atlieptų pagrindines šalies problemas“, – žurnalistams Vilniuje sakė Humanitarinių ir socialinių mokslų asociacijų sąjūdžio vadovas Liutauras Gudžinskas.

„Viešasis sektorius yra prastai finansuojamas būtent dėl to, kad mūsų ekonomikos gerovė, bendrasis vidaus produktas yra pakankamai išaugęs, tačiau mokesčių surenkamumas yra prastas“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreipimęsi į Vyriausybę viešojo sektoriaus darbuotojai taip pat paragino ją skaidrinti viešąjį valdymą, sprendimus dėl biudžeto perskirstymo, didinti efektyvumą.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas kėlė klausimą, kodėl Lietuva laikosi įsipareigojimo NATO gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto, tačiau panašius įsipareigojimus dėl švietimo ignoruoja.

„Tegul atideda švietimo sistemai 6,2 proc., kuriai tiek ir priklauso“, – kalbėjo A. Navickas.

Tuo metu Lietuvos medikų sąjūdžio atstovė Živilė Gudlevičienė paskelbė apie balandžio 26 dieną planuojamą mitingą, kur dalyvaus ir kitų sričių darbuotojai. Ji taip pat sakė, kad medikų bendruomenėje vis daugiau kalbama apie būtinybę streikuoti, tokios galimybės neatmetė ir A. Navickas.

Viena pagrindinių protestų priežasčių yra atlyginimai. Į mitingą ketina atvykti ir dalis socialinių darbuotojų, sako juos vienijančios asociacijos vadovė Jūratė Tamašauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų