REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Rusijos premjeras atskleidė galimą atsaką į JAV sankcijas (nuotr. SCANPIX)

Rusijos atsakas į JAV sankcijas gali būti JAV prekių, patenkančių į Rusijos rinką apribojimas, trečiadienį pareiškė premjeras Dmitrijus Medvedevas.

7

Rusijos atsakas į JAV sankcijas gali būti JAV prekių, patenkančių į Rusijos rinką apribojimas, trečiadienį pareiškė premjeras Dmitrijus Medvedevas.

REKLAMA

Galutinį sprendimą dėl Rusijos „atsako“ į JAV sankcijas turės priimti Rusijos prezidentas, pareiškė jis kasmetinės vyriausybės ataskaitos Valstybės Dūmai metu. Tačiau D. Medvedevas taip pat išsakė viltį, kad deputatai pateiks savo iniciatyvų dėl reakcijos į JAV taikomas priemones.

„Mūsų rinkoje gana daug produkcijos iš JAV. Ir tai nėra tik minimi vertybiniai popieriai, su kuriais reikės aiškintis atskirai, tačiau ir ir eilė kitų prekių, kurios tiekiamos į mūsų rinką ir gaminamos amerikiečių verslo“, – atsakė jis į klausimą dėl priemonių, kurių gali imtis Rusija atsakydama į JAV sankcijas.

„Bandymai naudoti spaudimą, įskaitant atvirą įvairiausių sankcijų įstatymų naudojimą remiantis išgalvotais pretekstais, ne tik nemažėja, tačiau dar ir auga“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

V. Putino bendražygio teigimu, Rusija neatmeta galimybės kreiptis į prekybos institutus kaip atsaką dėl bandymo „nubausti rusus“ ir „nekonkurencingų kovos už ekonomikos rinkas būdų“ panaudojimo.

REKLAMA

„Atsakomosios priemonės turės būti gerai paskaičiuoti, nesuduoti smūgio mums patiems, turi būti adekvačios, tačiau neatmetu, kad žinomomis kryptimis mes turėsime pasverti visus mūsų bendradarbiavimo su JAV aspektus, – pareiškė D. Medvedevas susirinkusiesiems deputatams. – Mus bando vis kiečiau ir kiečiau veržti finansiniame-ekonominiame žiede, ir nereaguoti į tai mes negalime“.

Ribotas pasirinkimas

Anksčiau D. Medvedevas neatmetė, kad atsakomosios priemonės gali būti susijusios su „veikiančiais prekybos santykiais ir procedūromis“. Tačiau ekspertai pažymėjo, kad Rusija ir JAV neturi tarpusavio prekybos sutarčių. Abi šalys yra Pasaulinės prekybos asociacijos narės.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybos apyvarta tarp šių dviejų šalių 2017-aisiais sudarė 24 mlrd. dolerių, iš kurių Rusijos tiekiama į JAV produkcija sudarė 17 mlrd. dolerių. Daugiausiai Rusija JAV tiekia naftą, metalus, branduolinį kurą, mineralus ir žuvį. Tai sudaro 90 proc. viso Rusijos eksporto į JAV. Pagrindinę amerikiečių eksporto į Rusiją dalį sudaro „Boeing“ korporacijos produkcija. Tai lėktuvai, aviaciniai varikliai ir lėktuvų dalys. Be to, JAV į Rusiją tiekia įvairią gamybinę techniką. Iki sankcijų įvedimo JAV taip pat buvo viena iš didžiausių naftos gavybos technikos tiekėjų.

Jeigu Rusijos valdžia sugalvotų imtis prekybos apribojimų, jie turi labai ribotą poveikio priemonių ratą, pripažino Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos vadovas Aleksandras Šochinas. „Mes neturime tokių išvystytų ekonominių ir prekybinių ar investicinių santykių su JAV, – pažymėjo jis. Žemą prekybos bendradarbiavimo lygį pažymėjo ir Vašingtono strateginių ir tarptautinių tyrimų centro ekspertai savo ataskaitoje apie Rusijos ir JAV prekybos santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų