REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Rolandas Paksas (nuotr. Balsas.lt/Aivaro Zujaus)

Trečiadienį prokurorai apribojo keliais nusikaltimais įtariamos parlamentinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ teises į 223 tūkst. eurų valstybės biudžeto asignavimus, pranešė Generalinė prokuratūra. 

12

Trečiadienį prokurorai apribojo keliais nusikaltimais įtariamos parlamentinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ teises į 223 tūkst. eurų valstybės biudžeto asignavimus, pranešė Generalinė prokuratūra. 

REKLAMA

Gavus Vyriausiosios rinkimų komisijos informaciją apie partijai „Tvarka ir teisingumas“ paskirtus asignavimus, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rolandas Stankevičius priėmė nutarimą skirti apribojimą pervedamiems į šios partijos sąskaitą pinigams, visiškai apribojant teises į šias lėšas.

Toks sprendimas priimtas Specialiųjų tyrimų tarnyboje tęsiantis 2014 metais pradėtam ikiteisminiam tyrimui dėl galimo turto iššvaistymo, apgaulingo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo, prekybos poveikiu, dokumento suklastojimo. Tai jau antras kartas, kai „tvarkiečams“ apribojamos teisės į dotaciją. Dalis dotacijos buvo apribota ir prieš pusmetį - pernai spalį. 

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 377 tūkst. eurų kyšių suma.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) apie 2,75 mln. eurų valstybės biudžeto dotacijų politinėms partijoms paskirstė antradienį.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS tvirtino, jog teisėsauga komisijai nebuvo perdavusi jokios informacijos, kai ši antradienį paskirstė biudžeto dotacijas partijoms, įskaitant „Tvarką ir teisingumą“.

REKLAMA

„Komisija iki vakar dienos (…) dėl šitos politinės partijos iš teisėsaugos institucijų negavo jokios medžiagos, todėl buvo priimtas sprendimas paskirstyti valstybės biudžeto asignavimus“, – teigė VRK vadovė.

„Jeigu matome, kad šiandien tos sumos išmokėjimas sustabdytas, tai, matyt, artimiausiu metu gausime ir daugiau žinių“, – pridūrė ji.

Partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis BNS sakė kol kas nesusipažinęs su prokuroro motyvais, todėl jo sprendimo nevertino.

Jis piktinosi, kad teisėsauga taip ilgai vykdo ikiteisminį tyrimą.

„Liberalų sąjūdžio bylą su penkis kartus daugiau tomų, (…) tai sugebėjo per metus ištirti, o pas mus jau ketverius metus vyksta kažkokia metamorfozė“, – teigė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Minimas ikiteisminis tyrimas pradėtas 2014 metų pabaigoje, kilus įtarimams, jog privačios bendrovės padengė dalį 147 tūkst. litų (beveik 43 tūkst. eurų) vertės partijos „Tvarka ir teisingumas" remiamo renginio „Pirk dramblį" sąnaudų.

Anot STT, taip buvo siekiama, kad Vidaus reikalų ministerijos tarnautojai, kuriems tuo metu turėjo įtakos ši partija, vykdydami viešuosius pirkimus veiktų suinteresuotų bendrovių naudai.

Prokurorai tada teigė surinkę duomenų, kad tuometinis Seimo narys Rimas Antanas Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Vėliau tyrimas smarkiai išsiplėtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jame vienu metu buvo daugiau nei dešimt įtariamųjų, tačiau prokuratūra trečiadienį atsisakė atskleisti dabartinį įtariamųjų skaičių, motyvuodama, kad baigiamieji ikiteisminio tyrimo veiksmai dar tęsiasi.

„Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus BNS teigė, kad partijai ir anksčiau buvo apribotos nuosavybės teisės į dalį dotacijos – prieš pusmetį prokuratūra „įšaldė“ 29 tūkst. „tvarkiečiams“ skirtų eurų iš analogiškos 223 tūkst. eurų dotacijos.

„Iki šios dienos mums užteko, bet dabar jau po tokios žinios...Šiaip sekretoriato išlaikymas mums kainuoja 7 tūkst. eurų. Patalpas kol kas pagal panaudą dar turim iš Vilniaus savivaldybės, sutartis dar nesibaigusi ir mokame tik už komunalines paslaugas“, – sakė politikas.

REKLAMA

„Jau senokai esame viską susiminimalizavę, kaip bus ateity, dar man sunkoka atsakyti, tarsimės“, – pridūrė jis.

Valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymų keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Opozicinė partija „Tvarka ir teisingumas“ Seime turi aštuonių narių frakciją, šios partijos atstovai yra trijų šalies savivaldybių merai.

 

Kaip portalui tv3.lt sakė sakė STT atstovė Renata Endružytė, įtarimai politinei partijai, kaip juridiniam asmeniui, pateikti atliekant 2014 m. pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu. Tuo metu partijai dar vadovavo Rolandas Paksas. Tyrimas eina į pabaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų