REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
155
Universitetas (nuotr. 123rf.com)

Auštojo mokslo pertvarka įgavo kūną – galiausiai paaiškėjo, kaip ir kur bus rengiami pedagogai. Šiuo metu Vilniaus universitetas būsimiems pedagogams siūlo dvi bakalauro studijų programas, o Šiaulių universitetas – šešias.

155

Auštojo mokslo pertvarka įgavo kūną – galiausiai paaiškėjo, kaip ir kur bus rengiami pedagogai. Šiuo metu Vilniaus universitetas būsimiems pedagogams siūlo dvi bakalauro studijų programas, o Šiaulių universitetas – šešias.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, Vilniuje pedagogų rengimo centru tampa Vilniaus universitetas (VU), turintis daugiausia akademinio potencialo. Kaune Vytauto Didžiojo universitete bus formuojamas antras mokytojų rengimo centras, prie kurio jungiamas Lietuvos edukologijos universitetas. Trečiasis centras, turintis specialiosios pedagogikos įdirbį, veiks Šiauliuose.

Siūlo dvi studijų programas

Šiuo metu studentai, norintys tapti pedagogais, VU gali rinktis iš lygiagrečiųjų studijų, profesinių studijų, gretutinių studijų ir alternatyvių būdų.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas VU parengtos ir nuo 2018 m. pradedamos vykdyti dvi pedagogų ugdymo programos – vaikystės pedagogika su ikimokyklinio ir pradinio ugdymo specializacijomis bei gamtamokslinis ugdymas su chemijos, fizikos arba biologijos dalykinėmis specializacijomis.

REKLAMA

Tačiau ilgainiui planuojama rengti ir daugiau pedagogų ugdymo programų. Tai – matematinio ir informatinio ugdymo programa, humanitarinis ugdymas, socialinis ugdymas, muzikos ir scenos menų ugdymo programa, dailės ir technologijų ugdymo programa. VU pastebi, kad šiuo metu labiausiai trūksta būtent matematikos mokytojų.

Vilniaus universiteto skaičiavimu, pedagogų rengimas per trejų metus kainuos 5,7 mln. eurų.

Pasak VU prorektoriaus docento Valdo Jaskūno, visų programų dalykai grįsti į vaiką orientuotų ugdymo metodikų diegimu, skaitmeninio raštingumo ir informatinio mąstymo ugdymu, įvairių ugdymo aplinkų kūrimu ir panaudojimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes labai daug investuojame į bendruomeniškumą universitete. Atsirado tokie dalykai kaip integracijos savaitė, atsirado bendradarbiavimas su alumnų programa. Mūsų visuomenėje yra socialinio kapitalo stoka, nepasitikėjimas vieni kitais, tai Vilniaus universitetas su tuo dirba“, - sakė VU rektorius profesorius Artūras Žukauskas.

Ruoš specialiuosius pedagogus

Tuo tarpu Šiaulių universitete studentai galės rinktis iš lygiagrečiojo ir nuosekliojo studijų modelių. Universitetas nuo 2018 m. siūlys šešias studijų programas bakalaurams. Tai – specialioji pedagogika ir logopedija, pradinio ugdymo pedagogika ir ikimokyklinis ugdymas, integruotų gamtos mokslų pedagogika, socialinė pedagogika, muzikos pedagogika, kūno kultūros ir sporto pedagogika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Trijų pedagogų centrų kūrimas – ambicija, kurią turime turėti. Persisuka visas aukštojo mokslo pasaulis, sutelkiant pajėgumus iš įvairių aukštųjų mokyklų į tuos centrus. Tai tas procesas vyks 2-4 metus, tai mes kalbame apie viziją ir žingsnius, kuriuos jau žengėme šiemet“, - komitete apie aukštojo mokslo reformą kalbėjo švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Tik ketvirtis studentų dirba mokytojais

2017 m. Lietuvoje pedagogus rengė iš viso 16 aukštųjų mokyklų, buvo registruota daugiau nei 100 švietimo ir ugdymo studijų krypties programų. Į pedagogikos studijas 2017 m. priimti 1052 studentai: 295 – kolegijose, 400 – bakalauro studijose universitetuose, 83 – magistro studijose universitetuose, 274 – profesinėse studijose universitetuose.

REKLAMA

Iš jų apie ketvirtadalis įstojo pedagogikos studijuoti Lietuvos edukologijos universitete. Vilniaus universitetas pastaraisiais metais kasmet parengia po keliasdešimt mokytojų, rodo ŠMM duomenys.

ŠMM duomenimis, kasmet į pedagogikos studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose įstoja mokytis per 1 tūkst. studentų, tačiau tik apie ketvirtadalis absolventų po studijų baigimo dirba mokytojais. Palyginimui: 2017 m. LEU baigė 458 pedagogai, į mokyklas dirbti iš jų nuėjo 127 – tai yra 28 proc. baigusiųjų. O pedagogikos studijas VU baigė 87, iš jų į mokyklas dirbti nuėjo 46 – daugiau nei pusė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų