REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Karštasis taškas kausto pasaulio dėmesį: neįtikėtinas jėgos demonstravimas (nuotr. SCANPIX)

Keturiasdešimt karinių Kinijos laivų ir trys JAV lėktuvnešiai su kovinėmis laivų grupėmis netiesiogiai susiduria Pietų Kinijos jūroje. Tai itin pavojinga ir sudėtinga situacija šiuo metu, kai įtampa tarp dviejų supergalių vis auga, rašo news.com.au.

20

Keturiasdešimt karinių Kinijos laivų ir trys JAV lėktuvnešiai su kovinėmis laivų grupėmis netiesiogiai susiduria Pietų Kinijos jūroje. Tai itin pavojinga ir sudėtinga situacija šiuo metu, kai įtampa tarp dviejų supergalių vis auga, rašo news.com.au.

REKLAMA

Kinijos jūrų pajėgos pasiuntė savo lėktuvnešį ir dar daugiau nei 40 karinių laivų į Pietų Kinijos jūrą didžiausioms šiame regione karinėms pratyboms, kurių metu naudojama tikra amunicija. Pratybos prasideda tuo metu, kai JAV į šį ginčytiną Kinijos jūros regioną taip pat yra atsiuntę tris lėktuvnešius su kovinėmis laivų grupėmis savo pratyboms.

Kinijos valstybinė žiniasklaida tvirtina, kad Kinija pratybas rengia koncentruodamasi į lėktuvnešio „Liaoning“ galimybių išbandymą ir veikimą kartu su Šiaurės, Rytų ir Pietų jūrų laivynais.

REKLAMA
REKLAMA

Abiejų supergalių kariniai manevrai vykdomi tuo metu, kai Kinijai priklausančioje Hainano saloje vyksta Azijos ekonomikos forumas.

„Kinija nori išoriniam pasauliui parodyti savo apsisprendimą ginti ekonominių reformų vaisius, kurie gauti per pastaruosius 40 metų. Kaip ir JAV, Kinijoje karinė galia yra viena iš valdžios politinių priemonių, naudojamų ginti šalies nacionaliniams interesams“, - žiniasklaidai sako Pekine dirbantis karinių veiksmų analitikas Zhou'as Chenmingas.

REKLAMA

Beveik 90 procentų Pietų Kinijos jūros Pekinas yra paskelbęs suverenia teritorija nepaisant Nuolatinio arbitražo teismo išaiškinimų. Vietnamas, Filipinai, Malaizija ir Brunėjus taip pat reiškia savo teritorinius interesus į Pietų Kinijos jūros teritoriją.

Galių susidūrimas taip pat vyksta tuo metu, kai įtampa tarp Pekino ir Vašingtono vis didėja dėl tarifų „karo“.

Kinija testuoja lėktuvnešius

Kinija praneša, kad tai yra pirmas kartas, kuomet atnaujintas sovietinės eros lėktuvnešis „Liaoning“ dalyvauja didelėse karinėse pratybose, kur naudojama tikra amunicija. Palydovinės nuotraukos, paviešintos praėjusią savaitę, rodo, kad laivą lydi didžiulis skaičius – daugiau nei 40 – karinių ir povandeninių laivų.

REKLAMA
REKLAMA

Hainano salos valdžia dėl vykstančio renginio yra uždraudusi laivų judėjimą ir oro veiksmus netoli salos nuo šiandien iki kito trečiadienio.

„Pratybos leis patikrinti tikrąją „Liaoning“ kovinę galią ir galimybes veikti kartu su kitų laivynų laivais“, - sako Pekine dirbanti jūrų pajėgų analitikas Li Jie.

Pekino gynybos ministerijos atstovas Renas Guoqiangas šias didžiules pratybas pavadino „rutininėmis“.

Raumenų demonstravimas

Šiuo metu Pietų Kinijos jūroje yra trys lėktuvnešių kovinės grupės. Lėktuvnešio „USS Theodore Roosevelt“ grupė pirmadienį atvyko į Singapūrą.

Manoma, kad JAV pratybos bus vykdomos kartu su dar dviem lėktuvnešių laivų grupėmis, veikiančiomis kartu su lėktuvnešiais „USS Ronald Reagan“ ir „USS Carl Vinson“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lėktuvnešis „USS Carl Vinson“ baigė vizitą Vietnamo uoste – tai buvo pirmasis toks vizitas po 1970-aisiais vykusio Vietnamo karo. Jis dalyvavo pratybose kartu su Japonijos pajėgomis vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Manoma, kad netrukus jis grįš į uostą San Diege.

„Vis ryškėjantis JAV buvimas Pietų Kinijos jūroje rodo, kad Vašingtonas laiko Pekiną rimtu varžovu ne tik ekonominiu, bet ir kariniu atžvilgiu. Tačiau Kinija supranta, kad karinis atotrūkis tarp jų ir JAV vis dar tebėra didžiulis“, - sako karinių veiksmų analitikas Z.Chenmingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų