REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
V. Putinas ir O. Deripaska (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Rusijoje jau skaičiuojami milžiniški nuostoliai, kuriuos patyrė Kremliui artimi verslininkai praėjusį penktadienį JAV paskelbus atnaujintą sankcijų sąrašą, į kurį buvo įtraukti tokie oligarchai, kaip vienas turtingiausių šalies žmonių Olegas Deripaska.

8

Rusijoje jau skaičiuojami milžiniški nuostoliai, kuriuos patyrė Kremliui artimi verslininkai praėjusį penktadienį JAV paskelbus atnaujintą sankcijų sąrašą, į kurį buvo įtraukti tokie oligarchai, kaip vienas turtingiausių šalies žmonių Olegas Deripaska.

REKLAMA

Fondų rinkos griūtis nulėmė turtingiausių Rusijos žmonių kapitalo nuvertėjimą.

Tarp labiausiai nukentėjusiųjų yra ne tik tie, kurie pateko į JAV sankcijų sąrašą, tačiau ir tie, kurių JAV finansų ministerija kol kas dar į galutinį sankcijų sąrašą neįtraukė.

50 turtingiausių Rusijos žmonių turtas per vieną dieną sumažėjo daugiau nei 11,7 mlrd. dolerių, skelbia „Forbes“ ekspertai. „Forbes“ sąrašo viršuje įsikūrusių rusų turtai mažėjo kartu su Rusijos fondų rinkos griūtimi – piko metu Maskvos biržos indeksas krito net 9 proc., o RTS – beveik 11 proc.

Nuostolių lyderiu tapo į sankcijų sąrašą papuolęs Olegas Deripaska, kurio turtai nuvertėjus „Rusal“ ir „En+ Group“ sumažėjo beveik ketvirtadaliu, 1,3 mlrd. dolerių. „Forbes“ ekspertai O. Deripaskos turtus vertina 4 mlrd. dolerių, tuo metu kai 2018-ųjų sąraše jo turtai buvo vertinami 6,7 mlrd. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat 1,3 mlrd. dolerių neteko ir pagrindinis „Norilsko nikelio“ (akcijų vertė krito daugiau nei 15 proc.) savininkas Vladimiras Potaninas, kurio, skirtingai nei O. Deripaskos, JAV Finansų ministerija dar net neįtraukė į „prie piktavališkų Rusijos veiksmų prisidedančių oligarchų“.

REKLAMA

Trečioje ir ketvirtoje vietoje tarp „lyderių“ liko Viktoras Vekselbergas (turtų vertė krito 908 mln. dolerių) ir Suleimanas Kerimovas (813 mlrd. dolerių nuostolis). Abu jie atsidūrė balandžio 6-ąją paviešintame JAV Finansų ministerijos sąraše.

Oligarchai nebegali jaustis saugūs

JAV iždo sekretorius Steve'as Mnuchinas penktadienį šių sankcijų atsiradimą paaiškino tuo, kad „nuo šiol Rusijos oligarchai nebus izoliuoti nuo destabilizuojančių Rusijos valdžios veiksmų sukeltų pasekmių“.

„Rusijos valdžia daro daugybę bjaurių dalykų visame pasaulyje, jie toliau okupuoja Krymą ir provokuoja prievartą Ukrainos rytuose, remti Assado režimą, bombarduojantį savo paties gyventojus, medžiagomis ir ginklais, bando pakirsti demokratines Vakarų valstybes ir įgyvendinti piktus kėslus kibernetinėje erdvėje. Rusijos oligarchai ir elitas, gaunantys pelną dėl tokios nesąžiningos sistemos veiksmų, daugiau nebus izoliuoti nuo savo valdžios destabilizuojančios veiklos pasekmių“, – pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Verslą gelbės iš biudžeto lėšų

Rusijos premjeras D. Medvedevas liepė vyriausybei padėti į sankcijų sąrašus papuolusioms bendrovėms. Kremliaus teigimu, „Vašingtonas kenkia savo pačių verslo interesams“.

Kartu su priemonių, turinčių padėti Rusijos pramonės bendrovėms išgyventi sankcijas, ieškojimu, vyriausybei taip pat pavesta „pradėti darbą ir dėl Rusijos atsako į Vašingtono veiksmus formulavimo".

„Pasiliekame teisę atsakomiesiems veiksmams, įskaitant ir galiojančias prekybos sutartis ar procedūras. Neturėtų būti jokių abejonių, kad eilėje atvejų jos turėtų būti įgyvendintos“, – kalbėjo Rusijos vyriausybės galva.

JAV sankcijos sudavė stiprų smūgį „Forbes“ turtingiausiųjų sąraše buvusiems rusų oligarchams. Jau penktadienį, iškart po Vašingtono paskelbtų priemonių, Rusijos milijardierių turtas susitraukė 1,25 mlrd. dolerių. Pirmadienio rytą dėl paskelbtų sankcijų bendrovei „UC Rusal“ O. Deripaska prabilo apie techninio bankroto pavojų. Netrukus po to bendrovės vertė Honkongo biržoje krito per pusę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų