REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Nušautas žurnalistas (nuotr. SCANPIX)

Vienas garsus palestiniečių žurnalistas, pašautas Izraelio pajėgų per susirėmimus Gazos Ruožo pasienyje, mirė nuo žaizdų, šeštadienį pranešė anklavo Sveikatos apsaugos ministerija.

16

Vienas garsus palestiniečių žurnalistas, pašautas Izraelio pajėgų per susirėmimus Gazos Ruožo pasienyje, mirė nuo žaizdų, šeštadienį pranešė anklavo Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA

Ministerija nurodė, kad fotoreporteris Yasseras Murtaja (Jasiras Murtadža), dirbęs Gazoje įsikūrusioje televizijos prodiuserių bendrovėje „Ain Media“, buvo pašautas per penktadienį vykusius susirėmimus, kai tūkstančiai protestuotojų buvo susirinkę prie sienos, praėjus savaitei po panašių demonstracijų, per kurias Izraelio pajėgos nukovė 19 palestiniečių.

Pasak pareigūnų, Y. Murtaga buvo pašautas pietinėje Chuzaa gyvenvietėje, apgaubtoje tirštų juodų dūmų, kai demonstrantai prie Izraelio sienos padegė daug padangų. Reporteris tuo metu buvo toliau kaip už 100 metrų nuo sienos, dėvėjo neperšaunamą liemenę su užrašu „Press“ (Žiniasklaida) ir laikė fotoaparatą.

Taip pat buvo paskelbta apie sužeisto 20-mečio Hamzos Abdel Aalo (Hamzos Abdel Aalo) mirtį, todėl penktadienio neramumų aukų padaugėjo iki devynių. Pastarasis vyras buvo pašautas per demonstraciją į rytus nuo Bureidžo miestelio Gazos Ruožo centrinėje dalyje, sakoma ministerijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelio kariškiai sakė, kad buvo šaudoma tik į smurto veiksmuose dalyvavusius „kurstytojus“. Pranešimų apie reporterio žūtį kariuomenė kol kas nekomentavo, tik nurodė, jog tikrina šį incidentą.

REKLAMA

Dalis prie įtvirtintos sienos susirinkusių palestiniečių degino krūvas padangų ir svaidė akmenis į Izraelio karius kitapus tvoros. Šie atsakė ašarinėmis dujomis ir šaudė koviniais šaudmenimis.

Sveikatos apsaugos ministerija Gazoje nurodė, kad buvo pašautas mažiausiai 491 palestinietis, iš jų 33 – sunkiai. Dar šimtai žmonių patyrė kitokių traumų, pavyzdžiui, apsinuodijo ašarinėmis dujomis, sakė pareigūnai.

Naujausios aukos tikriausiai išprovokuos naujų žmogaus teisių organizacijų kritikos pareiškimų Izraelio atžvilgiu. Šios grupės sako, kad kariams duotas įsakymas šaudyti į demonstrantus yra neteisėtas, bet Izraelio gynybos ministras perspėjo, kad visi, kas artinasi prie pasienio tvoros, rizikuoja savo gyvybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras penktadienį pareiškė, kad esama požymių, jog praeitą savaitę Izraelio pajėgos naudojo prieš protestuotojus „per didelę jėgą“.

Tačiau Izraelio kariuomenės atstovas gynė jėgos panaudojimo taisykle.

„Jeigu jie aktyviai puola tvorą, svaido Molotovo kokteilius, būdami už tokio atstumo nuo Izraelio karių, kad gali jiems smogti, arba vykdo panašius veiksmus, tuomet šie asmenys – šie riaušininkai – gali tapti taikiniais“, – sakė pulkininkas leitenantas Jonathanas Conricusas (Džonatanas Konrikusas).

Penktadienį prie sienos vėl buvo susirinkusios didelės minios, todėl manoma, kad anklavą nuo 2007 metų valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ gali išlaikyti įtemptą padėtį dar kelias tolesnes savaites. „Hamas“ ragino surengti virtinę protestų iki gegužės 15-osios, Izraelio įkūrimo metinių. Palestiniečiai tuo metu mini masinį savo tėvynainių išvarymą 1948 metais iš naujai susikūrusios žydų valstybės.

Izraelis tvirtina, kad „Hamas“ masinėmis eitynėmis naudojasi kaip priedanga atakuoti pasienio tvorai, ir tvirtino, kad visomis prieinamomis priemonėmis neleis kovotojams prasiveržti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų