REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Sąskaitą už šiukšlių išvežimą gavo 11 metų mirusi moteris (nuotr. skaitytojo)

Sąskaitos už komunalinių atliekų tvarkymą sulaukusi Rokiškio rajone gyvenanti šeima nustėro, jis adresuotas jų mirusiai giminaitei. Kaip paaiškėjo vėliau, prieš vienuolika metų mirusi moteris savo kieme net neturėjo konteinerio.

3

Sąskaitos už komunalinių atliekų tvarkymą sulaukusi Rokiškio rajone gyvenanti šeima nustėro, jis adresuotas jų mirusiai giminaitei. Kaip paaiškėjo vėliau, prieš vienuolika metų mirusi moteris savo kieme net neturėjo konteinerio.

REKLAMA

Tą pačią dieną kito laiško su sąskaita už komunalinių atliekų tvarkymą sulaukė mirusios moters anūkė, nors taip pat jai priklausančioje sodyboje neturėjo konteinerio.

Konteinerio niekada neturėjo

Į portalą tv3.lt parašiusi skaitytoja (vardas ir pavardė žinomi) pasakojo, negalėjusi suprasti, kodėl reikalaujama sumokėti už „nieką“. Laiškus su sąskaitomis gavo gimtinėje gyvenantys tėvai.

„Mano močiutė gavo laišką susimokėti už šiukšles, nors ji jau 11 metų mirusi. Kiek žinau, tada dar nebuvo net registruotų konteinerių.

REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną ir aš gavau laišką, nors sodyboje, kuri man priklauso, bet ten faktiškai negyvenu, net nesu konteinerio registravusi ir pro tą sodybos pusę net šiukšliavežiai nevažiuoja. Dar viena šeima, kuri irgi neturi registruoto konteinerio, gavo 53 eurų sąskaitą susimokėti“, – pasakojo Vilniuje gyvenanti jauna moteris.

REKLAMA

Dabar mokės visi

Panevėžio regiono atliekų centro Rinkliavų administravimo ir kontrolės padalinio vadovė Agila Zalatorienė portalui tv3.lt sakė, kad Rokiškio rajone tik nuo 2018 m. sausio 1 d. pradėta taikyti naujoji tvarka. O duomenys, kuriais buvo remiamasi siunčiant pranešimus, buvo paimti iš Registrų centro (Nekilnojamo turto ir gyventojų registro).

„Pagal įstatymą, pranešimai dėl mokėjimų yra siunčiami nekilnojamo turto savininkams. Šie mokėjimo pranešimai buvo išplatinti tik dėl pastoviosios dalies mokėjimų. Reiškiasi, kad juos gavo nekilnojamo turto savininkai, kur nėra deklaruotų gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu laiškas adresuotas mirusiam žmogui, vadinasi jo artimieji (NT turto paveldėtojai) per tuos 11 metų nesusitvarkė dokumentų NT turto“, - sakė A. Zalatorienė.

Pagal naują tvarką – dvinarę rinkliavą – įkainis susideda iš dviejų dalių: kintamosios ir pastovios. Pastovioji dalis priklauso nuo nekilnojamo turto ploto, o kintama – nuo deklaruotų gyventojų skaičiaus.

„Iki šiol buvo visai kitokia sistema. Iki šių metų pradžios Rokiškio rajone buvo tarifas. Tai reiškė, kad sudaroma gyventojo ir atliekų vežėjo sutartis ir kai išvežamos šiukšlės, išrašoma sąskaita. O dabar bus dvinarė rinkliava.

Anksčiau niekas negalėjo žmones priversti sudaryti sutartis dėl atliekų išvežimo. Todėl buvo nemažai aiškinančių, kad jie atliekų iš vis neturi ir konteinerio jiems nereikia. Dabar visi turintys nekilnojamo turto turės mokėti mokestį, priklausantį nuo jo ploto, o jeigu ten negyvena ir pateiks dokumentus, bus atleisti nuo kintamosios mokesčio dalies“, - kalbėjo Panevėžio regiono atliekų centro atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, informacijos buvo platinama nemažai apie šiuos pokyčius, bet visus pasiekti, regis, nepavyko. Todėl žmonės turėtų tiesiog atvykti ir susitvarkyti dokumentus. O šiuo atveju, į portalą tv3.lt besikreipusi skaitytoja turėtų nuvykti į Rokiškio rajono konsultavimo centrą.

Pasitaikė visoje Lietuvoje

Aplinkos ministerija Atliekų valdymo skyriaus vyr. specialistė Gintarė Klovienė portalui tv3.lt sakė, kad atvejų, kai sąskaitą gauna miręs žmogus, yra buvę. Visais atvejais taip atsitikdavo dėl nesutvarkytų dokumentų.

„Iš tiesų, ši naujovė priimta prieš penkis metus. Dar 2013 m. priimtas Vyriausybės nutarimas dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą dydžio nustatymo taisyklės.

REKLAMA

Dalis savivaldybių vėlavo pradėti taikyti dvinarę rinkliavą, nors pačios sprendė, kada tai pradėti daryti. Vienos jau nuo pernai taiko, kitos šiemet. Esminė naujovė dvinarės rinkliavos - apmokestinamas NT turto savininkas. Tiesiog jeigu turi kitame rajone NT, turi mokėti už atliekas, o įrodžius negyvenimo faktą tame būste, žmogus atleidžiamas nuo kintamosios dalies“, - sakė G. Klovienė.

Jos teigimu, savivaldybės sudarinėja konteinerių išdėstymo schemas, pagal kurias mato mokėtojų sąrašus. Todėl būtent savivaldybių atstovai mato ir žino, kas gyvena ir kas negyvena NT objektuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų