REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Atvelykis (nuotr. 123rf.com)

Jau nuo seno, pirmasis sekmadienis po Velykų, žinomas kaip Atvelykis arba kitaip – vaikų Velykėlės. Senovės lietuviai šią dieną laikė paskutine poilsio ir svečiavimosi diena prieš didžiuosius pavasario darbus laukuose. Šiandien Atvelykio metu labiau atkreipiamas dėmesys į vaikus, kurie vėl turi progą pasmaližiauti šventiniais gardėsiais ir ridenti margučius.

25

Jau nuo seno, pirmasis sekmadienis po Velykų, žinomas kaip Atvelykis arba kitaip – vaikų Velykėlės. Senovės lietuviai šią dieną laikė paskutine poilsio ir svečiavimosi diena prieš didžiuosius pavasario darbus laukuose. Šiandien Atvelykio metu labiau atkreipiamas dėmesys į vaikus, kurie vėl turi progą pasmaližiauti šventiniais gardėsiais ir ridenti margučius.

REKLAMA

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad Atvelykis – puiki proga pasigaminti kasdienių patiekalų iš kiaušinių bei kartu su šeima sėsti prie šventinio pusryčių stalo.

A. Rasmussen teigimu, įvairiai paruošti kiaušiniai – vienas populiariausių patiekalų pusryčiams, nepriklausomai nuo to, ar tai darbo dienos ar šventinio savaitgalio rytas. Anot maisto ekspertės, kiaušiniai yra greitai pagaminami, maistingi ir praturtinti baltymais, todėl ypač tinka mažiesiems.

„Kiaušinius esame įpratę virti, kepti, dėti į salotas ar kitus patiekalus ir net gruzdinti, tačiau jų panaudojimo galimybės – kur kas platesnės. Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio produktų, derančių beveik su viskuo, todėl per Atvelykį galite pasigaminti tiek šaltų užkandžių, tiek sriubų ar net keksiukų“, – sako A. Rasmussen.

REKLAMA
REKLAMA

Anot maisto ekspertės, vaikų mėgstami kiaušinių deriniai patiekaluose yra patys įvairiausi, todėl jų pateikimas priklauso nuo tėvų fantazijos.

„Vieniems vaikams patinka tik kiaušinio trynys, kiti negali kiaušinio valgyti be šviežių daržovių, Kartais tėvai kiaušinį įsigudrina „įsukti“ net į daržovių košę ar įdėti į mėsos patiekalą bei tokiu būdu įtraukti į vaikų mitybos racioną. Dažniausiai patiekalų gamybai yra naudojami vištų, putpelių ir kalakutų kiaušiniai“, – pasakoja A. Rasmussen ir dalinasi pusryčių iš kiaušinių receptais.

REKLAMA

Receptas visai šeimai – paprikoje keptas kiaušinis

Jums reikės: 2 vnt. raudonųjų paprikų, 4 vnt. kiaušinių, 30 g tarkuoto kietojo sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į kiekvieną paprikos puselę įmuškite po kiaušinį ir pabarstykite mėgstamais prieskoniai. Įdarytas paprikas sudėkite šalia viena šalia kitos į kepimo indą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Kiaušiniams iškepus, griežinėlius pabarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir juoda duona. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA

Žaismingi įdaryti kiaušiniai – peliukai

Jums reikės: 6 vnt. kiaušinių,150 g virtos dešros, 60 g tarkuoto fermentinio sūrio, 2 vnt. ridikėlių, 20 g tarkuotų morkų, kelių salotų lapų, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Kiaušinius kietai išvirkite, užpilkite šaltu vandeniu ir šiek tiek palaikykite. Vėliau juos nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Baltymų puseles sudėkite į atskirą dubenį. Į kitą indą sukrėskite mažais gabalėliais supjaustytą virtą dešrą, sudėkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite. Paruošta mase įdarykite kiaušinių puseles ir išdėliokite ant lėkštėje patiestų salotų lapų. Iš pjaustytų ridikėlių atskirai pasidarykite peliuko ausytes, iš pipirų – akis, o iš morkos – nosytes. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Orkaitėje kepti kiaušiniai su daržovėmis

Jums reikės: 4 vnt. kiaušinių, 8 vnt. pievagrybių, 4 riekelių virto kumpio, 40 g šviežių špinatų, 50 g tarkuoto kietojo sūrio, kelių gabalėlių brokolio, svogūnų laiškų, kelių sviesto kubelių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Kepimo indelių dugną pabarstykite sūriu. Tuomet sudėkite špinatus, brokolio gabalėlius, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, smulkiai pjaustytą kumpį, sviesto kubelius ir ant viršaus įmuškite kiaušinį. Užberkite šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų. Ingredientus paskirstykite proporcingai pagal norimą pagaminti keptų kiaušinių su daržovėmis kiekį. Indelius su paruoštu mišiniu kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių – priklausomai nuo norimo kiaušinių kietumo. Vėliau ant viršaus užberkite pjaustytus svogūnų laiškus ir patiekite ant stalo. Skanaus!

REKLAMA

Sotesnis pusryčių variantas – kumpio ir kiaušinių keksiukai su sūriu

Jums reikės: 4 vnt. kiaušinių, 8 riekelių virto kumpio, 6 vnt. pievagrybių, 1 pomidoro, 80 ml pieno, 60 g tarkuoto fermentinio sūrio, 30 g grietinės, šiek tiek svogūnų laiškų, petražolių, krapų, druskos, maltų juodųjų pipirų, šlakelio aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Pievagrybius smulkiai supjaustykite ir trumpai apkepkite keptuvėje. Pomidorą, svogūnų laiškus, ir žalumynus taip pat supjaustykite. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine bei į plakinį įdėkite smulkintus žalumynus. Į keksiukų formas sudėkite kumpio riekeles, o į jas sudėkite pievagrybius, pomidorą ir viską užpikite kiaušinio ir žalumynų plakiniu. Ant viršaus užbarstykite sūrio. Keksiukus kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų