REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Sodas (nuotr. 123rf.com)

Agurkai – viena populiariausių daržovių Lietuvoje. Juos daiginti paprasta, tačiau reikia žinoti kelias pagrindines taisykles.

Agurkai – viena populiariausių daržovių Lietuvoje. Juos daiginti paprasta, tačiau reikia žinoti kelias pagrindines taisykles.

REKLAMA

Sėklos

Agurkų veislių ir hibridų yra daug, todėl svarbu tinkamai juos pasirinkti. Ant sėklų pakuotės būtinai reikia atkreipti dėmesį į šiuos duomenis: pakavimo ir galiojimo datas bei sėklų atsparumą ligoms.

Data yra svarbus daigumo ir dygimo energijos matas. Specialistų teigimu, pačios daigiausios yra 3–4 metų sėklos. Agurkų atsparumas ligoms ant pakuotės žymimas taip: CMV – atsparūs agurkų mozaikos virusui; PRSV – stiebo virusui; CVYV – geltonajam dėmėtumo virusui; SCAB – agurkų kladosporiozei; Sf – tikrqajai miltligei; TLS – lapų dėmėtumui.

Šios daržovės mėgsta šilumą, tad jei sodinsite jų daigus į nešildomą šiltnamį, įsitikinkite, kad šalnos jau baigėsi ir dirvožemis yra pakankamai įšilęs. Nešildomuose šiltnamiuose agurkai paprastai sodinami tik gegužės viduryje, o šildomuose – kiek anksčiau, balandžio mėnesį. Namuose ant palangės daiginamos sėklos užauga maždaug per 30–35 dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Sodinimas

Agurkų sėklas rekomenduojama sėti į 10–12 cm skersmens durpinius indelius (naudoti specialų, sterilų sėjimo substratą, kurio rūgštingumas – 5,5–6,5 pH, 1 arba 2 sėklas įterpti į substratą gulsčiai 1–2 cm gylyje). Pasėjus indeliai uždengiami polietileno plėvele ir palaikomi, kol sėklos sudygsta (24–28 laipsnių temperatūroje).

REKLAMA

Agurkams sudygus temperatūra sumažinama iki 23 laipsnių ir palaikoma apie 10 dienų. Optimali daigų augimo temperatūra – 22 laipsniai dieną, 18–20 laipsnių naktį. Agurkai mėgsta ne tik šilumą, bet ir drėgmę. Jų daigus rekomenduojama laistyti retai, bet gausiai (šiltu vandeniu, pirmoje dienos pusėje).

Žemė indelyje nuolat turi būti drėgna, bet ne šlapia. Taip pat agurkams reikia maisto medžiagų, tad patariama nepamiršti jų tręšti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų