REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Valstybinė mokesčių inspekcija (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Iki gyventojų pajamų deklaravimo pabaigos liko mažiau nei mėnuo. Kaip pastebi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), šiemet deklaruojama daug aktyviau bei rečiau einama į patį skyrių.

32

Iki gyventojų pajamų deklaravimo pabaigos liko mažiau nei mėnuo. Kaip pastebi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), šiemet deklaruojama daug aktyviau bei rečiau einama į patį skyrių.

REKLAMA

Naujausia statistika rodo, kad šiemet nuo deklaravimo starto (preliminarių pajamų deklaracijų paskelbimo EDS kovo 14 dieną) iki balandžio 3 dienos buvo pateikta 664 tūkst. deklaracijų. Palyginimui, praeitais metais tokiu laikotarpiu buvo gauta 529,7 tūkst. pajamų deklaracijų.

Iš viso už 2017 m. jau gauta virš 677 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų, kadangi deklaruoti buvo galima nuo sausio 1 d. Tačiau tuomet nebūna surinkti duomenys iš trečiųjų šalių, o ir maža dalis gyventojų renkasi deklaruoti anksčiau nei paskelbta oficiali pajamų deklaravimo pradžia.

VMI taipogi pastebi, kad šiemet mažiau gyventojų atvyksta į aptarnavimų skyrius. Tokių gyventojų šiemet, kol kas 16 proc. Dauguma (84 proc.) renkasi deklaruoti pajamas savarankiškai, elektroniniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Kokių klaidų reikėtų vengti deklaruojant pajamas?

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorės pavaduotoja Inga Gedminienė taipogi nurodo pagrindines vietas, kur dažniausiai suklumpa gyventojai, deklaruodami pajamas.

REKLAMA

Dažniausiai pasitaikančios klaidos, pildant Gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją šiemet yra šios:

• Tėvai, deklaruodami neteisingai pasiskirsto Metinį papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (MPNPD) už auginamus vaikus.

• Pildydami metines pajamų deklaracijas gyventojai deklaruoja ne visas pajamas iš veiklos pagal verslo liudijimą.

• Gyventojai pamiršta deklaruoti nekilnojamojo turto nuomos pajamas gautas už išnuomotą butą, namą ar žemę.

• Deklaruoja įmokas už studijas, nors jas jau yra deklaravęs kitas šeimos narys.

• Gyventojai į deklaraciją neįrašo savo lėšomis sumokėtų Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų arba paties sumokėtą įmoką deklaruoja kaip mokėtą kito asmens.

REKLAMA
REKLAMA

• Gyvybės draudimo išmokas deklaruoja prie neapmokestinamųjų pajamų, nors jos dažnais atvejais yra apmokestinamos.

• Preliminarios deklaracijos L priede gyventojas neteisingai parenka išlaidų rūšies kodus, pvz. studijų įmoka turi būti nurodoma kodu 2, o grąžinta paskola už studijas turi būti deklaruojama kodu 5, tačiau suklystama.

• Deklaruojama neteisinga turto įsigijimo kaina. Gyventojas šią reikšmę turėtų įrašyti iš turto įsigijimo dokumentų, tačiau ne visuomet juos išsaugo.

• Pasitaiko, kai neteisingai pasirenkamas individualioje veikloje taikomas apskaitos principas. Jei gyventojas, vykdantis individualią veiklą yra PVM mokėtojas ar yra priskyręs veiklai savo turtą, tuomet jis negali rinktis pajamų pripažinimui pinigų principo. Jis privalo pajamas pripažinti pardavus prekes, produkciją ar suteikus paslaugas, nors apmokėjimas bus po kurio laiko – kaupimo principu. Visi kiti individualioje veikloje pajamas pripažinti gali tuomet, kai gauna apmokėjimą - pinigų principu.

• Naujausioje deklaracijoje deklaruojamos ankstesnių metų pajamos, nors turėtų būti tikslinamos ankstesnės deklaracijos.

Priminimai dėl nedeklaruotų pajamų bus siunčiami po deklaravimo termino, kai bus nuskenuotos visos gautos popierinės pajamų deklaracijos (gegužės pabaigoje).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų