REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

 Ar jau kurį laiką apatinėje pilvo dalyje jaučiate diskomfortą? Kovojate su išsipūtusiu pilvu, tačiau nežinote jo priežasties?

14

 Ar jau kurį laiką apatinėje pilvo dalyje jaučiate diskomfortą? Kovojate su išsipūtusiu pilvu, tačiau nežinote jo priežasties?

REKLAMA

Ką daryti? Ar sumažinti maisto porcijas, o gal vartoti daugiau probiotikų? Juk tai tik paprasčiausia virškinimo problema, tiesa?

Deja, bet ilgai trunkantis apatinės pilvo dalies išsipūtimas yra vienas iš ryškiausių kiaušidžių vėžio simptomų.

Jei apie tai sužinojote tik dabar, tokia esate ne viena. Teigiama, jog apie šios moteris užklumpančios klastingos ligos simptomus ir pirmuosius požymius žino tik 1 iš 5 moterų.

Viena jų buvo Laura Everley (38 m.), kuriai kiaušidžių vėžys diagnozuotas 2014-ais metais. Pajutusi pirmuosius simptomus, moteris pati sau nusistatė dirgliosios žarnos sindromą ir vengė gliuteno savo sudėtyje turinčių produktų, tačiau tai nepadėjo.

Ją, kaip ir tūkstančius kitų moterų, labai nustebino žinia, jog pilvo išsipūtimas gali būti siejamas su kiaušidžių vėžiu. Prieš kuo skubiau pasirodydamos savo gydytojams, jos bando pakeisti mitybą ir taip švaisto savo pačių brangų laiką ir sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA

Jei išsipūtęs pilvas nemažėja 2-3 savaites, net ir tada į gydytojus kreipiasi tik 2/3 visų moterų.

Vien Jungtinėje Karalystėje ši klastinga liga kasdien diagnozuojama bent 20 moterų. Net ir tada į gydytojus jos kreipiasi jau ligai pasiekus aukštesnę stadiją.

REKLAMA

Kiaušidžių vėžys – kas tai?

Galbūt būtent dėl šios priežasties ši vėžio rūšis yra vadinama tyliuoju moterų žudiku. Kiaušidžių vėžys turi tik kelis ryškius simptomus, tačiau tai nereiškia, jog moterys jų nepastebi.

„Pacientai dažnai patiria tokius simptomus, kurie gali būti priskiriami kitiems susirgimams“, - pasakojo ginekologinės onkologijos ir reprodukcinės medicinos profesorė Shannon Westin. „Juos labai lengva ignoruoti.“

Deja, nekreipus dėmesio į šio vėžio požymius, liga tik dar labiau progresuoja ir ją aptikti tampa vis sudėtingiau.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šios reprodukcinės sistemos vėžio rūšies miršta daugiausia moterų, todėl labai svarbu žinoti, kokie yra kiaušidžių vėžio simptomai.

„Moterys privalo susipažinti su vėžio simptomais ir, pastebėjus pirmuosius pokyčius, jų neignoruoti“, - atskleidė gydytoja Deborah Lindner.

Kiaušidžių vėžio simptomai

Nors jie nėra labai ryškūs, tačiau ilgą laiką juos ignoravus, vėžį išgydyti tampa vis sunkiau.

• Skausmas apatinėje pilvo dalyje • Pykinimas • Greičiau pasireiškiantis sotumo jausmas • Suvalgote mažiau maisto, nei anksčiau • Dėl išsipūtusio pilvo nebetelpate į savo mėgstamas kelnes • Dažnas šlapinimasis • Užkietėję viduriai • Mėnesinių pokyčiai • Skausmas sekso metu • Rėmuo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šie simptomai pasireiškia ir kitų susirgimų metu, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kiek laiko jie tęsiasi ir jų stiprumą.

Pavyzdžiui, jei pilvą suskaudo vieną kartą, tai gali byloti apie trūkusią kiaušidėse esančią cistą, tačiau jei pilvą skauda daugiau nei 12 kartų per mėnesį, jus kamuoja ir kiti šiame sąraše pateikti simptomai, būtinai apie tai pasikalbėkite su savo gydytoju.

Kiaušidžių vėžys dažniau diagnozuojamas vyresnio amžiaus moterims, tačiau, net ir pastebėjus pirmuosius šios ligos požymius, neignoruokite jų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų