REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Egzistuoja begalė skirtingų būdų, kuriais siūloma greitai ir be didelio vargo įsigyti, išnuomoti ar parduoti savo nekilnojamąjį turtą. Vienas iš jų - į pagalbą pasitelkti nekilnojamojo turto brokerius - yra kone kontraversiškiausias, visuomenę dažniausiai padalijantis į dvi priešiškas stovyklas.

Egzistuoja begalė skirtingų būdų, kuriais siūloma greitai ir be didelio vargo įsigyti, išnuomoti ar parduoti savo nekilnojamąjį turtą. Vienas iš jų - į pagalbą pasitelkti nekilnojamojo turto brokerius - yra kone kontraversiškiausias, visuomenę dažniausiai padalijantis į dvi priešiškas stovyklas.

REKLAMA

Kol vieni džiaugiasi profesionalia rinkos žinovų pagalba ir efektyvumu, kiti, priešingai, atmeta bet kokią galimybę bendradarbiauti. „Dažniausiai girdime tuos standartinius stereotipus, pavyzdžiui, brokeriai nuolat „prikabina makaronų” ir dingsta, kad visi mes - tinginiai, nieko nedarome, bet imame didelius komisinius ir verčiame pasirašinėti sutartis”, - juokiasi Tomas Rusakas, nekilnojamojo turto brokerių grupės „TR group” vadovas.

Pasak jo, per dešimtį karjeros metų išugdyta patirtis jau per pirmąjį susitikimą su klientu leidžia nuspėti, ar pagalbos kreiptasi geranoriškai: „Pasitaiko tokių, kurie pirmai progai pasitaikius bando sutaupyti ir „apeiti” brokerį, prisigalvoja įvairiausių melų, kad tik išvengtų mokėti atlygį”. Pasak T. Rusako, nekilnojamojo turto brokerių industriją veikia ne tik stereotipinis mąstymas, bet ir socialinių tinklų įtaka: šiandien sudaryti sandorį galima ir socialiniuose tinkluose esančiose butų nuomos ar pardavimo grupėse.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nuvertinti socialinės erdvės nereikėtų, atvirkščiai, nekilnojamojo turto brokeriai ją išnaudoja ne tik klientų paieškai, bet ir savireklamai. „Kiekvieną dieną vyksta nuožmus darbas su savimi, tenka peršokti daug „negaliu”, išlipti iš komforto zonos ir būti tikra motyvacijos bomba. Dėl šios ir kitų priežasčių šioje srityje lieka tik vienas brokeris iš dešimties atėjusių į šią industriją”, - pasakoja vadovas.

REKLAMA

Brokerio atlygis: kaip apskaičiuoti?

„Nėra čia jokios mistikos. Brokerio atlygį apskaičiuoti labai paprasta. Pardavimo metu tai būna procentinė išraiška, dažniausiai siekianti tris procentus vertės. Nuomos atveju, brokerio paslaugų kaina yra lygi vieno mėnesio nuomos kainai, kurią apmoka patys nuomotojai. Per nuosmukį kai kurios agentūros nusprendė sistemą pakeisti ir imti mokestį tik iš nuomininko.

Mano akimis, tai nesąmonė: tokiu atveju tarpininkas neieško gero nuomininko, o siūlo bet kam, kad tik gautų šį atlygį. O nuomininkai baidosi to mokesčio, bando jo išvengti, nes ir taip atsikraustant reikės sumokėti už einamąjį mėnesį, depozitą ir dar tą pačią sumą brokeriui? Ar liks tada iš ko gyventi?” , - juokiasi T. Rusakas.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie pagrindines nekilnojamojo turto brokerio funkcijas, T. Rusakas pabrėžia, kad šios srities specialistui privalu turėti gerą žinių bazę, susijusią su NT rinkos tendencijomis, bankais, architektūra, statybomis, matininkais.

„Renkantis brokerį, kuris rūpinsis jūsų turtu, turite būti atidūs. Prieš sudarant sutartį, būtinai pasidomėkite jo kompetencija. Visgi, daugiau pasitikėjimo sukelia tie, kurie priklauso didesnei organizacijai, turi sertifikatus, priėjimus prie vidinių sistemų. Taip pat, nebijokite sutarčių, kuriose aiškiai sužymimos atsakomybės ir tikslai. Nemažai klientų mano, kad dirbdami be sutarties jie yra apsaugoti, tik kyla klausimas - nuo ko?”, - sako T. Rusakas primindamas, kad ieškant profesionalios pagalbos labai dažnai padeda artimųjų bei draugų rekomendacijos ir patirtys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų