REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors pavasaris spyriojasi ir daržuose tokiu oru dar nelabai ką nudirbsime, vis tik šiltnamiuose jau galima kibti į darbus, ką praėjus pavasario šventėms, daugelis daržovių augintojų ir darys.

Nors pavasaris spyriojasi ir daržuose tokiu oru dar nelabai ką nudirbsime, vis tik šiltnamiuose jau galima kibti į darbus, ką praėjus pavasario šventėms, daugelis daržovių augintojų ir darys.

REKLAMA

Tad, kaip paruošti dirvą sėjai, kada sodinti derlių ir kaip apskaičiuoti jo kiekį, pataria didžiausio šiltnamių komplekso Baltijos šalyse – „Kietaviškių gausos“ – vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Paruoškite dirvą sėjai

Anot daržovių auginimo specialisto, iš tiesų dirvą naujam sezonui reiktų pradėti ruošti dar prieš žiemą ją perkasant. Tačiau pats pirmasis darbas pavasarį, kai atšyla oras, turėtų būti dirvos išpurenimas. Žinoma, šiltnamyje tai atlikti reikia žymiai anksčiau, nei darže.

„Sulaukus šiltesnių dienų reiktų sujudinti šiltnamyje esančią dirvą, taip viršutinis jos sluoksnis greičiau sušils. Taip pat, perkasdami ir išpurendami žemę prieš sėją, padėsite jai greičiau atsigauti po žiemos ir prisigerti deguonies, kuris yra itin reikalingas augalų šaknims, kad šios galėtų pasisavinti reikalingas maistines medžiagas“, – detalizuoja N. Rakickas. 

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet sodinti neskubėkite

N. Rakickas primena, kad pražydę šalpusniai – ženklas, kad jau galima sėti žalumynines daržoves, o šie sėjos pranašai dažniausiai pražysta kovo pabaigoje.

REKLAMA

Vis tik kada pradėti sėją darže priklauso nuo oro sąlygų, bet specialistas spėja, jog šiemet tam tinkamiausias laikas bus gegužės mėnuo. Na, o labai nekantraujantiems ir ketinantiems atidaryti sodinimo sezoną anksčiau, agronomas pataria po sėjos lysvę pridengti agroplėvele – taip augalus apsaugosite nuo didesnių temperatūros svyravimų.

„Šiltnamiuose jau galima sėti salotas, ridikėlius ir kitas žalumynines daržoves. Tik ir čia po sėjos patarčiau šiltnamio lysvę pridengti agroplėvele, taip geriau išlaikoma per dieną suakumuliuota šiluma ir šiek tiek apsaugomi augalai nuo šalnų naktimis“, - sako žemės ūkio specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik kalbai pasisukus apie pomidorų ir agurkų daigų persodinimą, specialistas ragina neskubėti. Pomidorų ir agurkų daigų į šiltnamį, jei jis nešildomas, sodinimo pataria neskubinti. Remiantis pastarųjų kelių metų tendencijomis, juos sodinti patariama ne anksčiau kaip pirmosiomis gegužės savaitėmis.

Apskaičiuokite daržovių kiekį

Visi žinome, kiek rūpesčių kyla galvojant, ką daryti su derliumi, kurio nebepajėgiame suvartoti. Kad išvengtume bereikalingo galvos skausmo, agronomas pataria atsakingai apskaičiuoti, kiek jūsų šeimai iš tikrųjų reikia daržovių ir atitinkamai jas sodinti, kad derliaus nebūtų per daug ir kartu nepritrūktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad verta turėti galvoje, kad, priklausomai nuo veislės ir auginimo sąlygų, vieno pomidoro daigas gali sunokinti apie 4-6 kg, o agurko 5-7 kg vaisių.

„Kalbant apie žalumynines daržoves, salotomis bei ridikėliais užsėję visą šiltnamį iškart ir visoms daržovėms užaugus vienu metu, tokio kiekio iškart nesuvartosite ir jos paprasčiausiai peraugs bei apkars. Todėl sėkite jas palaipsniui ir dalimis, pavyzdžiui, kas savaitę. Taip ilgiau džiaugsitės šviežiu ir skaniu derliumi“, - šypsosi N. Rakickas.

Sėkite tolygiai

Daržovių augintojams neretai kyla klausimas, kaip teisingai sėti, išlaikant optimalų atstumą tarp augalų. Ypač problematiška būna sėjant smulkias sėklytes, pavyzdžiui, salotų, kurios vėliau sudygsta per tankiai.

REKLAMA

„Patarčiau rinktis ne smulkias salotų sėklas, o paieškoti jų dražuotų. Šios būna stambesnės, spalvotos, todėl jas nesunku pasėti norimu atstumu, o ir salotos susiformuoja kokybiškesnės“, - pataria agronomas.

Pomidorus reikėtų sodinti išlaikant apie 50 cm atstumus tarp daigų. Žinoma, reikėtų atsižvelgti ir į augalo rūšį: štai žemaūgius pomidorus galima sodinti ir šiek tiek tankiau. Vis tik optimaliausias tankis – 3-4 daigai viename kv. metre.

„Tuo tarpu agurkai sodinami kas 60 cm. Sodinant juos dviem eilutėmis, tarp jų patartina išlaikyti apie 40-50 cm atstumą.

Optimaliausias tankumas 3-4 daigai viename kv. metre pasodinti šachmatų tvarka, nes taip augalai gauna daugiau šviesos“, - sako N. Rakickas.

Na, o jei agurkus ir pomidorus auginate šildomuose šiltnamiuose ir juos jau ruošiatės sodini, daigus specialistas pataria sodinti kiek rečiau - iki 3 viename kv. metre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų