REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
68
Mokyklos valgykla (nuotr. tv3.lt)

Nemokamą maitinimą gaunantis pradinukas mokyklos valgykloje buvo apšauktas, kai paprašė antros, jam jau nebepriklausančios porcijos. Apsiašarojusį berniuką iš valgyklos išsivedė mokytoja. Visa tai mačiusi klaipėdietė neliko abejinga ir rado žmones, norinčius nupirkti šiam vaikui papildomą maitinimą mokykoje. Tačiau to padaryti neleido.  

68

Nemokamą maitinimą gaunantis pradinukas mokyklos valgykloje buvo apšauktas, kai paprašė antros, jam jau nebepriklausančios porcijos. Apsiašarojusį berniuką iš valgyklos išsivedė mokytoja. Visa tai mačiusi klaipėdietė neliko abejinga ir rado žmones, norinčius nupirkti šiam vaikui papildomą maitinimą mokykoje. Tačiau to padaryti neleido.  

REKLAMA

Klaipėdietė Marina sako jau kelias savaites pietaujanti Klaipėdos „Gilijos“ pradinėje mokykloje. Esą ne kartą matė, kaip į valgyklą pavalgyti atėję pradinių klasių vaikai buvo apšaukti ar nemaloniai aptarnaujami. Klaipėdietė sako, jog su mažamečiais bendraujama taip, jog šiems tenka nubraukti ir ašarą. Taip nutiko ir tąkart, kai moteris neištvėrė ir viešai apie tai papasakojo.

Kaltas, nes alkanas

„Ėjau pietauti į „Gilijos“ pradinę mokyklą ir pamačiau labai nemalonų įvykį. Maždaug 9 metų berniukas buvo apšauktas darbuotojos, kad jis jau ne pirmą kartą ateina du kartus pavalgyti, nors jam priklauso tik vienas kartas. Vargšas vaikas apsiverkė.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek pavyko išsiaiškinti, tai vaikas iš daugiavaikės šeimos. Labai gaila, kad mokyklose maistas yra geriau išmetamas, negu sočiai pamaitinami vaikai. Esu labai nustebusi, kad toks mokyklų požiūris į vaikų maitinimą.,“ - teigė klaipėdietė.

REKLAMA

Moteris sako išsiaiškinusi, kad vaikas auga sunkiai besiverčiančioje šeimoje. Klasės draugai esą vaikui dovanoja ir rūbus.

„Išsiaiškinau, kad tas berniukas kasdien valgydavo kažkieno atlikusį maistą ir taip jis pavalgydavo du kartus dienoje. Niekam tai anksčiau neužkliuvo, niekas nesiskundė, tačiau tądien darbuotoja jį apšaukė. Vaikas turėjo pasijusti kaltas, kad jaučiasi alkanas, kad neprivalgė, o juk tos pietų porcijos išties mažos. Nelabai pakanka vienos, kad privalgytum. Matydavau, kad jis suvalgo viską, kas jo lėkštėje, tuo metu kiti vaikai palikdavo tai, ko nemėgsta,“ - tv3.lt pasakojo Marina.

REKLAMA
REKLAMA

Tądien apsiašarojusį berniuką iš valgyklos išsivedė jo mokytoja. Tuo metu, klaipėdietė Marina suskubo paviešinti matytą istoriją ir sulaukė netikėtos žmonių reakcijos.

„Viena moteris atvyko į šią mokyklą ir norėjo užsakyti, nupirkti kažkuriam laikui papildomą maitinimą šiam berniukui. Tačiau mokyklos direktorė to padaryti neleido. Esą visų pirma reikia išsiaiškinti ar tokiam poelgiui neprieštarautų vaiko mama,“ - tv3.lt sakė Marina.

Problemų valgykloje nėra

Klaipėdos „Gilijos“ pradinės mokyklos direktorė Renata Mikienė sako, jog iki šiol nėra sulaukusi nė vieno panašaus skundo.

„Iki šiol nesame sulaukę jokių skundų nei dėl valgyklos darbuotojų, nei dėl maitinimo. Jei šią situaciją mačiusi moteris yra tokia pilietiška, kodėl pati nenupirko alkanam vaikui pietų ir apie šią situaciją neinformavo manęs? Tik paskelbė, ką matė, socialiniame tinkle. Reikia išdrįsti pasakyti ir įvardinti situaciją įstaigos vadovui, kokia ji bebūtų. Parašyti galima ką nori,“ - tv3.lt teigė R. Mikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot mokyklos vadovės, valgykla ugdymo įstaigoje dirba iki 14 valandos. Maistu joje rūpinasi atskira įmonė, todėl kaip ji tvarko po pietų likusį maistą – ne ugdymo įstaigos reikalas. Tačiau maisto pradinukams esą netrūksta.

„Valgykla yra ne mokyklos, joje veikia atskiras maitintojas. Ką jis daro su maistu, tai jų sprendimas. Mes negalime jų reikalauti atiduoti ar jiems nurodyti, ką daryti su likusiu maistu. Tačiau mūsų mokykla dalyvauja 5vairiose programose. Pavyzdžiui vaisių. Tad jų visuomet yra klasėse. Žinoma, vaikai mokykloje būdami iki 16 ar 17 valandos praalksta, bet t4vai tuo taip pat pasirūpina, įdeda maisto dėžutes,” - sako direktorė.

REKLAMA

Nemokamą maitinimą gaunančių šeimų vaikai, dėl ligos neatvykę į ugdymo įstaigą, pietus gali pasiimti namo. Tėvams tereikia apie tai pranešti telefonu. Jei vaikas nelanko mokyklos ilgesnį laiką, jam bus suruoštas sausas davinys namo. Tai negalioja tik tuo atveju, jei nemokamą maitinimą gaunantis mažametis, tuo metu yra kitoje valstybės išlaikomoje įstaigoje.

„Šia situaciją, kurią matė moteris, mes jau aptarėme su savo kolektyvu. Dar kartą peržiūrėsime, kaip yra maitinami vaikai. Jeigu problemos ir nerasime, tai bus proga pasitikrinti, o jeigu ją rasime – išspręsime,“ - teigia R. Mikienė.

Nepastebi piktos darbuotojos

Tuo metu klaipėdietė Marina netiki, kad kažkas mokykoloje būtų pasikeitę, jeigu ji apie šį įvykį būtų iškart informavusi ugdymo įstaigos vadovę.

REKLAMA

„Keista, kad apie tokį grubų darbuotojos elgesį, mokyklos vadovė iki šiol nežinojo. Manau, ne viena mokytoja turėjo tai pastebėti, kad vaikai apšaukiami nuolat: ne taip suskaičiavę pinigus ar panašiai. Keista ir tai, kad direktorė stebisi, kodėl aš nesuskubau vaikui pirkti pietų. Jis apsiverkė ir buvo išvestas iš valgyklos. Be to, juk nebuvo leista ilgesniam laikui nupirkti jam pietus,“ - sako Marina.

Klaipėdos miesto savivaldybės duomenimis, šiuo metu uostamiestyje yra daugiau nei 1000 vaikų, kurie gauna nemokamą maitinimą. Jis skiriamas vaikams, kai jų šeimos pajamos per mėnesį neviršija 183 eurų vienam šeimos nariui. Išimtinais atvejais – jeigu pajamos siekia 268,40 eurų vienam šeimos nariui. Tai taikoma toms šeimoms, kuriuose tėvai ar vaikas turi negalią, ar mažamečius augina tik vienas iš tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų