REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Lietuvos universitetų rektorių konferencija (LURK) sutarė, kad iki vasaros parengs gaires, kaip mokslo darbuose tobulinti bendraautorysčių ir citavimo praktiką, o iki metų pabaigos pateiks patarimų, kaip aukštosiose mokyklose išvengti diskriminacijos, seksualinio priekabiavimo ir priklausomybių.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Šiandien susitarta, ką daryti, kokiame formate, kuo remtis. Manau, iki vasaros turėtume turėti jau tam tikras publikavimo gaires, kurias universitetai galėtų adaptuotis, o iki metų pabaigos gal įveiksime ir priekabiavimo problemas. Darbo grupė pradėjo rimtai dirbti“, – BNS sakė LURK prezidentas, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas.

REKLAMA

Etikos klausimais susirūpinta pastaruoju metu išaiškėjus atvejams dėl nederamo Vilniaus dailės akademijos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojų elgesio.

A. Žukauskas pažymi, kad kai kurie universitetai jau dabar turi geros praktikos, kaip kovoti su šiais reiškiniais.

Tuo metu diskusijos, kas turi būti laikoma plagiatu, suaktyvėjo po skundų dėl autorių teisių pažeidimų buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriaus Petro Baršausko, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojo Algio Krupavičiaus, KTU dėstytojos Vitalijos Simonaitytės darbuose.

REKLAMA
REKLAMA

LURK penktadienį taip pat nutarė kreiptis į visuomenę ir valstybės institucijas dėl disproporcijos tarp mokslinių tyrimų ir studijų finansavimo. Anot A. Žukausko, remiantis gerąja užsienio šalių praktika, mokslinių tyrimų finansavimas turėtų būti lygus studijoms skiriamam finansavimui. Tačiau šiuo metu Lietuvoje moksliniai tyrimai finansuojami bene dvigubai mažiau nei studijos.

„Lietuvos aukštasis mokslas susiduria su keliais esminiais ir susijusiais iššūkiais – neadekvatus mokslinių tyrimų finansavimas atsiliepia studijų programų kokybei, o nekonkurencingos sąlygos neleidžia pritraukti aukščiausio lygio užsienio specialistų. Norint parengti globalioje rinkoje gebančius veikti absolventus jie privalo studijuoti tarptautinėje aplinkoje”, – pranešime spaudai teigia A. Žukauskas.

Rektorių manymu, aukštųjų mokyklų tarptautiškumą, be kita ko, didintų galimybė užsieniečiams tapti rektoriais. Jie prašo Švietimo ir mokslo ministeriją teikti atitinkamas pataisas Vyriausybei.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų