REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija pasidalijo „beprecedenčiu“ žvalgybinės informacijos kiekiu dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo, kuriuo Londonas kaltina Maskvą, ir tai paskatino mažiausiai 25 valstybes išsiųsti Rusijos diplomatų, antradienį sakė britų vyriausybės aukšto rango pareigūnas.

Didžioji Britanija pasidalijo „beprecedenčiu“ žvalgybinės informacijos kiekiu dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo, kuriuo Londonas kaltina Maskvą, ir tai paskatino mažiausiai 25 valstybes išsiųsti Rusijos diplomatų, antradienį sakė britų vyriausybės aukšto rango pareigūnas.

REKLAMA

Koordinuotas diplomatų išvarymas šią savaitę atkartojo Britanijos veiksmus po kovo 4 dienos atakos prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Anglijos pietiniame Solsberio mieste.

Londonas po atakos su partneriais pasidalijo „beprecedenčiu žvalgybinės informacijos kiekiu“, ir tai nulėmė sostinių visame pasaulyje atsaką, sakė minėtas vyriausybės pareigūnas.

Dešimtys pasaulio valstybių ir tarptautinių organizacijų dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje iki antradienio vakaro išsiuntė ar buvo priėmusios sprendimus išsiųsti 151 rusų diplomatą. Tarp jų yra 23 Britanijos išsiųsti diplomatai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nusiųs aiškią žinią Rusijai, kad jų nepriimtinas elgesio modelis turi kainą ir pasekmių“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, Aljansui paskelbus, kad bus atšaukta septynių Rusijos atstovų NATO akreditacija ir kad taip pat nepritarta dar trijų rusų diplomatų akreditacijai.

REKLAMA

Londonas ir jo sąjungininkai kaltina Maskvą ir nurodo, kad prieš S. Skripalį ir jo dukrą buvo panaudota Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“). Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Rusija ne kartą taikėsi į disidentus ir pastaraisiais metais naudojo agresiją, nuo Krymo aneksijos iki kibernetinių atakų.

Britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sakė, kad masinis diplomatų išvarymas yra „smūgis, po kurio atsigauti Rusijos žvalgybai prireiks daugelio metų“.

Tai „galėtų tapti posūkio tašku“, rašė jis laikraštyje „The Times“.

„Vakarų aljansas ėmėsi ryžtingų veiksmų ir Britanijos partnerės kartu susivienijo prieš Kremliaus beatodairiškas ambicijas“, – pridūrė B. Johnsonas.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusį Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininką S. Skripalį Maskva kalino už informacijos apie įvairiose Europos šalyse veikusius rusų agentus perdavimą. Į Britaniją jis atvyko po 2010 metais surengto apsikeitimo šnipais tarp JAV ir Rusijos.

Maskva kategoriškai neigia, kad yra kaip nors susijusi su bandymu jį nužudyti ir kaltina patį Londoną.

Reaguodama į rusų diplomatų išsiuntimą iš Britanijos Maskva išsiuntė britų diplomatus ir uždarė Britų tarybą. Antradienį Rusija pažadėjo, kad atsakys į koordinuotus šalių veiksmus.

„Mes atsakysime, neabejokite! Niekas nenori taikstytis su tokiu storžievišku elgesiu ir mes nesitaikstysime“, – konferencijos Uzbekistane užkulisiuose sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, koordinuotas tarptautinės bendruomenės atsakas yra Vašingtono „milžiniško spaudimo, milžiniško šantažo“ rezultatas.

 

„Visavertis Šaltasis karas“

 

Vašingtonas vadovavo atsakui ir nurodė išsiųsti 60 rusų diplomatų. Tai naujas smūgis JAV ir Rusijos santykiams, suduotas nepraėjus nė savaitei po prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pasveikinimo perrinktam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

D. Trumpas antradienį aptarė S. Skripalio apnuodijimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu), ir išreiškė „paramą griežtam Vakarų atsakui“, pranešė Baltieji rūmai.

REKLAMA

Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas) antradienį sakė, kad S. Skripalio apnuodijimas yra dalis Rusijos strategijos vykdyti operacijas, o tada neigti atsakomybę už jas, siekiant supriešinti Vakarus.

Australija, Kanada, Ukraina ir 18 Europos Sąjungos šalių taip pat išsiuntė ar išsiųs Rusijos diplomatų.

„Santykiuose tarp Rusijos ir Vakarų prasideda visaverčio Šaltojo karo laikotarpis“, – rusų dienraštyje „Vedomosti“ pareiškė užsienio politikos apžvalgininkas Fiodoras Lukjanovas.

Prokremliškas dienraštis „Izvestija“ pasmerkė šį „rusofobišką sąspietį“, o dienraštis „Nezavisimaja gazeta“ pabrėžė, kad „niekada anksčiau nėra buvę tokių koordinuotų (diplomatų) išsiuntimų“.

REKLAMA

Tačiau Vakarų pareigūnai, skelbdami apie diplomatų išsiuntimą, nurodė pritariantys Britanijos vertinimui, kad atsakingas gali būti tik Kremlius.

Pasak Baltųjų rūmų atstovės Sarah Sanders (Saros Sanders), Vašingtonas ir jo sąjungininkai veikia „reaguodami į Rusijos karinio cheminio ginklo panaudojimą Jungtinėje Karalystėje“.

Skripalių būklė tebėra kritinė ir britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį pareiškė, kad jie gali niekada nepasveikti.

„Daugiau nieko neapkvailinsit“

Britanija akcentavo, kad ataka buvo įvykdyta Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui demonstruojant „beatodairišką elgesį“, įkaitant Krymo aneksiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Th. May atstovas antradienį sakė, jog beprecedenčius sąjungininkų veiksmus iš dalies nulėmė tai, kad jie „pripažįsta grėsmę, kurią šie rusų tinklai kelia jų šalių saugumui“.

Britų pareigūnai sako, kad Rusija bandė nukreipti dėmesį pateikdama keliolika atakos paaiškinimų. S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimas yra pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai Europoje buvo panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos.

„Buvo laikas, kai ši abejonių sėjimo taktika galėjo būti veiksminga, tačiau daugiau nieko neapkvailinsit. Manau, kad vakar buvo ta akimirka, kai visiems buvo demaskuotas propagandos mašinos cinizmas“, – rašė B. Johnsonas savo straipsnyje laikraštyje „The Times“.

REKLAMA

JAV pareigūnai nurodė iš šalies išsiunčiantys 48 „žvalgybos pareigūnus“, kurie buvo priskirti prie Rusijos diplomatinių misijų Jungtinėse Valstijose, ir dar 12 rusų, akredituotų Rusijos misijoje prie Jungtinių Tautų.

Taip pat uždarytas Rusijos konsulatas Siatle dėl įtariamo šnipinėjimo gretimoje Kitsapo povandeninių laivų bazėje bei „Boeing“ įmonėje.

Tai didžiausiais skaičius kada nors iš JAV išsiųstų rusų arba sovietų agentų. D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama) 2016 metais dėl įtariamo Rusijos kišimosi į prezidento rinkimus išsiuntė 35 diplomatus.

Rusijos ambasada Vašingtone prašo savo sekėjų tinkle „Twitter“ balsuoti, kurį JAV konsulatą reikėtų uždaryti: Vladivostoko, Sankt Peterburgo ar Jekaterinburgo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų