REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje, kaip ir svetur, daugėja nutukusių vaikų. Dėl prastos mitybos ir mažo fizinio aktyvumo svoris vis labiau auga net pačių mažiausių. Didžiausios mitybos bėdos, pasak specialistų, prasideda pradėjus vaikams žygiuoti į darželį ar mokyklą. Tačiau ar tinkamai vaikas valgo, medikai siūlo atkreipti dėmesį vos jam gimus.

Lietuvoje, kaip ir svetur, daugėja nutukusių vaikų. Dėl prastos mitybos ir mažo fizinio aktyvumo svoris vis labiau auga net pačių mažiausių. Didžiausios mitybos bėdos, pasak specialistų, prasideda pradėjus vaikams žygiuoti į darželį ar mokyklą. Tačiau ar tinkamai vaikas valgo, medikai siūlo atkreipti dėmesį vos jam gimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai skelbia, kad mūsų šalyje nutukusių vaikų skaičius išaugęs. Nuolat visur skubantys tėvai, padidėjusi nesveiko maisto pasiūla veikia mažųjų svorį. Dietologai taip pat pastebi, kad nepakankamai vaikų mityba rūpinasi ir ugdymo įstaigos. O jose vaikai praleidžia didžiausią laiko dalį. Esą vaikams pradėjus lankyti darželį, vėliau mokyklą, prasideda didžiausios jų mitybos problemos.

REKLAMA

„Ugdymo įstaigose šiai dienai, deja, valgiaraščiai nepilnai atitinka sveikos mitybos ir racione dominuoja paniruotas maistas, kuris turi daug kalorijų, kurio energinė vertė yra didelė, tai yra vitaminų, mineralų visokių jis turi mažiau. Mažiau daržovių, vaisių gauna, tai jei vaikas būna visą dieną ugdymo įstaigoje, būreliai įvairiausi, tai namuose jis savaitės bėgyje, vakare, labai mažai gauna tų vaisių ar daržovių“, – sako dietologė Žana Antonova.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatytos kalorijų normos

Nuo šio sausio ugdymo įstaigos, besirūpindamos vaikų mityba, turi atkreipti dėmesį į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, kokia yra paros kalorijų norma vaikui. Į tai atsižvelgti siūloma ir mažuosius auginantiems tėvams.

Patiems mažiausiems maisto normą siūloma apskaičiuoti kūno svorį dauginant iš 91 kalorijos. Vaikams nuo pusmečio iki metų – iš 81, o mažajam sulaukus vienerių dauginti jau nieko nebereikia. Tokio mažylio kalorijų norma parai vidutiniškai yra 1200 kalorijų ir jam augant kalorijų po truputį daugėja su lyg didesniu amžiumi, maždaug po tris šimtus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinomas vaikų gastroenerologas teigia siūlantis skaičiuoti kalorijas tik išskirtiniais atvejais ir labiau pasikliauti savo vaikais. Pasak mediko, tėvams nederėtų jaudintis, jei vaikas suvalgys daugiau ar mažiau.

„Vienas žmogus valgo vieną bulkutę, jis yra storas. Kitas – dešimt bulkučių – ir jis yra liesas. Ir turbūt pagrindinis kriterijus, pagal ką reikėtų skaičiuoti, kiek suvalgyti, didinti porcijas, mažinti, tai yra vaiko augimas. Tai yra, kaip jo auga svoris, kaip pagal jo ūgį auga svoris, tai yra dar svarbiau. Taigi svorio dinamika, svorio augimas, turbūt yra pats svarbiausias dalykas“, – sako gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.

REKLAMA

Vaikų nutukimo priežasčių, žinoma, yra ne viena. Didžiausia akmenį medikai meta į nesveiko maisto pramonę, įvairius užkandžius, kurių vaikai norėte nori.

Medikai sako, kad žmogaus skonis maistui gali keistis visą gyvenimą. Todėl jie paneigia dažną tėvų stereotipą, kad kažko nemėgstantis vaikas niekada tų produktų ir nevalgys. Specialistai sako, kad valgyti sveiką maistą vaiką galima pripratinti. Įprotį dažniau rinktis vaisių ar daržovę psichologai siūlo ugdyti žaidžiant. Esą į žaidimus įtrauktas maistas vaikams daug patrauklesnis. O, beje, saldumynų vaikai nori iš prigimties. Tačiau tokį mažųjų norą tėvai privalo kontroliuoti.

REKLAMA

Primena, kad vaikams nesveika sėdėti vienoje vietoje

Kita dažna vaikų antsvorio ar nutukimo priežastis – sumažėjęs fizinis aktyvumas, mat vaikai ypač daug laiko praleidžia prie ekranų.

„Aktyvumas pradeda mažėti, dažniausiai kai prasideda mokyklinis amžius, kada jie atsisėda į mokyklos suolą, kada grįžę į namus ruošia namų darbus ir tada automatiškai sumažėja jų fizinis aktyvumas, sakyčiau, kad nuo mokyklinio amžiaus reikėtų susirūpinti“, – sako kineziterapeutė Aureluja Šidlauskienė.

Pastebėjus, kad vaikai mažiau juda, specialistai ragina tėvus keisti mažųjų kasdienybę. Pavyzdžiui, įrašyti vaiką į sporto būrelius. Visuomenės sveikatos specialistai sako pastebintys, kad tėvų sąmoningumas vaiko mitybos klausimu didėja.

Neatsikračius antsvorio vaikystėje, tikėtina, kad ši problema su amžiumi tik didės. Maža to, nutukimas sukelia inkstų ligas. Skaičiuojama, kad visame pasaulyje yra 42 milijonai nutukusių vaikų, dauguma jų – išsivysčiusiose šalyse.

Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų