REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno K. Griniaus slaugos ligoninėje – sunkumai dėl atlyginimų: įstaigos vadovybė sako turinti mažinti priedus, tačiau tam priešinasi profesinė sąjunga.

Kauno K. Griniaus slaugos ligoninėje – sunkumai dėl atlyginimų: įstaigos vadovybė sako turinti mažinti priedus, tačiau tam priešinasi profesinė sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadovės teigimu, įstaiga bando spręsti sudėtingą finansinę situaciją, o priedai darbuotojams buvo padidinti nesilaikant teisės aktų.

REKLAMA

Profsąjungos atstovas teigia, kad apie priedų mažinimą darbuotojai net nebuvo įspėti, tačiau džiaugiasi, kad pavyko rasti kompromisinį variantą su ligonine.

Sudėtinga įstaigos finansinė situacija susijusi ir su iššvaistytais keliasdešimčia tūkstančių eurų: įtarimai dėl to pareikšti buvusiai įstaigos vyriausiajai finansininkei.

Sumažino priedus

Vasario viduryje profsąjunga „Sandrauga“ pranešė, jog slaugos ligoninėje dirbančių slaugytojų ir jų padėjėjų atlyginimas nuo sausio sumažėjo keliasdešimčia eurų. Profesinės sąjungos vadovas Kęstutis Juknis BNS sakė, jog nauja ligoninės vadovybė neįspėjusi personalo nuo dešimties procentų iki trijų sumažino prie atlyginimų skiriamus priedus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu ligoninė su profsąjunga pasirašė taikos sutartį ir susitarė dėl kompromisinio septynių procentų priedo prie algų.

„Paaiškinimas toks yra labai paprastas: prasta materialinė būklė. (...) Mes manome, kad darbuotojai iš dalies bus patenkinti ir tikimės, kad pasirašysime perspektyvoje susitarimą, kad būtų informuoti darbuotojų atstovai dėl darbo užmokesčio mažinimo“, – sakė K. Juknis.

Tuo tarpu savivaldybė teigia, kad priedus neteisėtai pakėlė ankstesnė įstaigos vadovė. Nuo 2009 iki pernai birželio pabaigos ligoninei vadovavo Lilija Markuckienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ankstesnioji vadovė, gana konfliktiškai palikdama savo darbo vietą, buvo padidinusi darbo užmokesčius daugiau, nei tai numatė įstaigos taryba. Taigi naujajai vadovei teko nelengvas iššūkis – šią klaidą ištaisyti, kad atlyginimai būtų mokami nepažeidžiant teisės aktų“, – BNS sakė Kauno mero patarėja savivaldybės įmonių, įstaigų valdymo ir optimizavimo klausimais Neringa Ivanauskienė.

Be to, jos teigimu, pradėjus dirbti naujai vadovei, savivaldybės atstovai įstaigoje rado „jos pirmtakės paliktus gana didelius pinigų trūkumus“.

REKLAMA

Kauno apygardos prokuratūra BNS informavo, kad Kauno apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje.

Teisėsaugos duomenimis, galėjo būti iššvaistyta 59,2 tūkst. eurų siekianti suma.

Įtarimai byloje pareikšti buvusiai įstaigos vyr. finansininkei I. K. Ikiteisminis tyrimas, pasak prokuratūros, eina į pabaigą, jį ruošiamasi baigti artimiausiu metu.

Pinigų priedams ligoninė neturi

Nuo pernai liepos K. Griniaus ligoninei vadovaujanti Žydrė Nutautienė BNS sakė, kad nesumažinus priedų, darbo užmokesčiui skirtos lėšos sudarė didesnę ligoninės biudžeto dalį nei galima skirti pagal teisės aktus, todėl nuspręsta situaciją spręsti sumažinant kintamąją darbo užmokesčio dalį visiems įstaigos darbuotojams.

REKLAMA

Pasak jos, darbuotojams buvo nustatyti per dideli atlyginimai ir priedai.

„Atstačius darbo užmokesčio dydžius į nustatytas ribas, įstaigos finansinė situacija normalizuotųsi, nes kitos ligoninės išlaidos neviršija galimybių“, – teigė vadovė.

Pasak Ž. Nutautienės, ligoninės finansams atsiliepia ir buvusi neteisėta veikla, dėl kurios vykdomas ikiteisminis tyrimas, todėl stengiamasi taupyti įstaigos lėšas.

„Ramina tai, kad didesnioji dalis darbuotojų supranta susiklosčiusią padėtį“, – sako ligoninės vadovė.

Ji BNS neatsakė, ar su profsąjunga sutartas septynių procentų priedas sutilps į atlyginimams numatytą įstaigos biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak K. Juknio, kalbos apie prastą įstaigos finansinę padėtį kelia nerimą darbuotojams: baiminamasi, kad tai gali tapti pretekstu vaizdingoje vietoje Panemunės šile įsikūrusią įstaigą iškelti ar uždaryti.

„Ten gera vieta. Nesakome, kad tuojau pat, bet tai – vienas iš kelių: sumažino atlyginimus, išeina darbuotojai, nerentabili ligoninė... Tokia schema labai paprasta, nereikia nieko daug aiškinti. Visi pastatai renovuoti, strateginė vieta, puikioje, gražioje vietoje...“ – svarstė K. Juknis.

Pasak jo, įstaigos darbuotojams įtarimų anksčiau sukėlė miesto vadovų vizitai į šią įstaigą, tačiau mero patarėja teigia, jog meras su administracijos direktoriumi čia lankėsi svarstant statyti ligoninės priestatą, norėdami įvertinti esamą situaciją. Be to, po šių vizitų buvo išasfaltuotos įvažos į ligoninės kiemą.

REKLAMA

„Esame pasirengę spręsti kylančias problemas ir užtikriname, jog visos kalbos apie ligoninių naikinimą ar iškėlimą neturi jokio pagrindo ir visiškai prasilenkia su tikrove“, – teigė N. Ivanauskienė.

Ji žadėjo, jog opią slaugytojų darbo užmokesčio problemą savivaldybė spręs.

Ruošiasi visas ligonines sujungti

Kauno miesto savivaldybė yra apsisprendusi tris mieste veikiančias slaugos ligonines sujungti į vieną administracinį vienetą: prie K. Griniaus ligoninės būtų prijungiamos Kauno slaugos ligoninė ir Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė. Naujas juridinis vienetas po reorganizacijos vadintųsi Kauno miesto slaugos ligoninė. Panaši pertvarka neseniai įvykdyta su miesto poliklinikomis.

REKLAMA

Pasak N. Ivanauskienės, reorganizacija vyksta sklandžiai, jos planai pristatyti šių įstaigų darbuotojams. Balandį taryba svarstys galutinį sprendimą dėl reorganizacijos, o visą procesą planuojama baigti iki spalio.

„Apjungiant visas tris Kaune veikiančias slaugos ir palaikomojo gydymo ligonines, pagrindinis tikslas yra kelti paslaugų kokybę, nes iki šiol ji gana ženkliai skiriasi. Kitas, dar svarbesnis siekis – plėsti jas, nes kol kas mieste šių paslaugų akivaizdžiai trūksta. Paskutiniu metu eilėse laukė bemaž 700 žmonių ir tai yra gyvi žmonės, kuriems pagalba turi būti teikiama neatidėliotinai. Vienintelis kelias šiai sudėtingai situacijai išspręsti – didinti slaugos lovų skaičių“, – teigia mero patarėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to prie vienos iš ligoninių norima statyti naują priestatą. Pasak N. Ivanauskienės, svarstyta dvigubai plėsti K. Griniaus ligoninę, tačiau paaiškėjo, kad dalį prie šios ligoninės esančio sklypo Turto bankas yra pardavęs fiziniam asmeniui.

„Mėginome su šiuo žmogumi eiti į derybas, tačiau apčiuopiamų rezultatų pasiekti nepavyko, jis nepanoro toliau geranoriškai bendrauti. Taigi ši idėja ties čia ir sustojo“, – sakė N. Ivanauskienė.

Todėl priestatas, pasak jos, bus statomas Petrašiūnuose, kur įsikūrusi mažiausia, šiuo metu 50 lovų turinti slaugos ligoninė.

Savivaldybės duomenimis, šiuo metu Kaune yra 421 slaugos lova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų