REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai skundžiasi, kad mūsų darbdaviai nevertina lojalių darbuotojų tad žmonėms tiesiog apsimoka keisti darbdavį arba emigruoti. Darbdaviai atkerta, kad ir jiems lojalūs darbuotojai neša per mažai naudos. Psichologai perspėja, kad tokie darbdavių ir darbuotojų santykiai tik didina emigraciją.

Lietuviai skundžiasi, kad mūsų darbdaviai nevertina lojalių darbuotojų tad žmonėms tiesiog apsimoka keisti darbdavį arba emigruoti. Darbdaviai atkerta, kad ir jiems lojalūs darbuotojai neša per mažai naudos. Psichologai perspėja, kad tokie darbdavių ir darbuotojų santykiai tik didina emigraciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikė Rima Rozenbergaitė Santaros klinikų Vaikų ligoninėje dirba jau beveik 40 metų. Pradėjusi čia dirbti nuo slaugytojos, dabar ji pati vadovauja didžiuliam slaugių kolektyvui. Visą savo darbinę karjerą moteris praleido tik šioje valstybinėje ligoninėje. Kodėl?

REKLAMA

„Per savo didelį darbo stažą šitoje ligoninėje aš turėjau pasiūlymų išeiti į kitas vietas, siūlė ir atlygį didesnį, bet kažkaip galvoju, mano toks supratimas, kad ne vien pinigais viskas grįsta. Yra dalykai, kurių negali būti. Kitoje vietoje gal būtų geriau, gal daugiau uždirbtum, bet yra dalykas, kai tu matai, kad profesijos virsmas vyksta toje įstaigoje. Tai labai geras jausmas, kad tu irgi dalyvauji tame, kas gerėja, gražėja“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių žmonių, kaip ponia Rima, kurie visą gyvenimą išdirbo toje pačioje darbovietėje, vis mažiau. Ypač tai nesuvokiama jaunajai kartai. Žmonės nevyniodami žodžių į vatą pasakoja, kad negaudami adekvataus atlygio nemato prasmės dirbti.

„Dėl to žmonės ir emigruoja. Sūnus dirbo vienoje įmonėje. Priima ant minimumo, žada paskui damokėti. Baigiasi tik pažadais. Padarė didelius objektus, šefas gavo 100 tūkst. ir pasisamdė 20 ukrainiečių. Net nesumokėjo, ką žadėjo“, – žurnalistui pasakojo praeivė gatvėje.

Tikina, kad lietuviai nelojalūs

Ir štai naujausioje apklausoje net trečdalis tautiečių prisipažįsta, jog būti ištikimam darbdaviui tiesiog neapsimoka. Žmonės įsitikinę, kad darbdaviai nevertina senbuvių, o naujokams siūlo net didesnį atlygį. Tad žmonės nebemato prasmės ilgiau užsibūti vienoje įmonėje ir išėjimas iš darbo suteikia galimybę pasididinti algą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėtų vienoje įmonėje dirbti bent 3– 5 m. bet tik 20 proc. tai pavyksta. Didžioji dalis darbus keičia kas 1– 2 m. Nemato karjeros perspektyvų, augimo galimybių, atlyginimo didėjimo galimybių, todėl darbus keičia daug dažniau“, – teigia įdarbinimo specialistė Rita Karavaitienė.

Darbdaviai pripažįsta, kad jiems lojalūs darbuotojai dažnai nereikalingi, nebent tik tie, kurie turi patirtį ir įgūdžių, kurių stokoja naujokai. Esą valstybė mokesčių lengvatomis turėtų padėti darbdaviams kurti palankesnes darbo sąlygas darbuotojams.

REKLAMA

„Niekada Lietuvoje darbuotojai ir nebuvo labai lojalūs. Tai mentaliteto dalykai. Mes turime ir naują kartą dirbančiųjų, ne tik Lietuvoje, visas pasaulis sako, kad šitie žmonės yra lojalūs tik sau. Daro tai, kas jiems patinka. Mes, darbdaviai, nesame suinteresuoti rūpintis labai savo darbuotojais“, – komentuoja Lietuvos darbdavių konfederacijos atstovas Vaidas Levickis.

Darbą keisti lemia ir psichologinės aplinkybės

Kodėl lietuviai darbus keičia lyg kojines ir emigruoja, atskleidžia ir psichologai. Esą žmonės nebepakelia didžiulio krūvio ir neadekvataus atlyginimo.

REKLAMA

„Specialistas, užsidegęs, akys žiba, jis pilnas idėjų, galvoja daug nuveiks, kažką pakeis, pagerins sistemą. Susiduria su kasdienybe, ateina nusivylimas, ypač jei nejaučia palaikymo. Ir ką, tiek atiduota, paaukota profesijai, ir ką aš iš to turiu? Jei negaliu net gyventi kaip norėčiau“, – nurodo psichologė Marija Turlinskienė.

Beje, darbuotojų lojalumas darbdaviui yra panašus visose Baltijos šalyse. Lietuviai tik gal mažiau kantrūs ir daugiau jų apsisprendžia keisti darbą neišdirbę net metų.

Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų