REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Modernaus, ekologiško šiaudinio namo projektas. (nuotr. Fotodiena.lt)

Naujo būsto pirkimas – atsakingas žingsnis. Toks pirkinys dažniausiai įsigyjamas vos kartą ar kelis per visą gyvenimą, todėl prieš pasirašant pirkimo sutartį rekomenduojama pardavėjams užduoti keletą svarbių klausimų.

20

Naujo būsto pirkimas – atsakingas žingsnis. Toks pirkinys dažniausiai įsigyjamas vos kartą ar kelis per visą gyvenimą, todėl prieš pasirašant pirkimo sutartį rekomenduojama pardavėjams užduoti keletą svarbių klausimų.

REKLAMA

Atsakymai į juos gali apsaugoti nuo nemalonių staigmenų ateityje ir nuraminti, kad jūsų išsirinktas būstas yra iš tiesų vertinga investicija.

Siūlo galvoti apie ateitį

„Manau, kad pagrindinis klausimas, kurį nemažai pirkėjų pamiršta užduoti žvalgydamiesi buto, yra to būsto išliekamoji vertė. Kitaip tariant, ar butą ateityje, esant reikalui, bus galima lengvai išnuomoti arba parduoti ne mažesne kaina, nei jis įsigytas.

Todėl dalies žmonių dairymasis tik į žemesnę kainą ilguoju laikotarpiu gali atnešti nuostolių dėl būsto nuvertėjimo“, – tikina Violeta Jezerskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovės, būsto vertę ypač smarkiai lemia vieta. Tokie sostinės rajonai kaip Senamiestis ar Užupis jau seniai laikomi prestižiniais ir turinčiais puikiais perspektyvas, todėl net ir prastesnės kokybės butas juose gali atsieiti tiek pat kiek naujesnis miesto pakraštyje. Pastaraisiais metais šių prestižinių Vilniaus rajonų draugiją papildė ir nuolat augantis bei atgimstantis Naujamiestis.

REKLAMA

Be to, prie buto vertės išsaugojimo prisideda ir paties pastato būklė. Todėl pardavėjo būtinai paklauskite, kaip bus rūpinamasi daugiabučio išorės ir aplinkos priežiūra ir ar netolimoje ateityje priešais neišdygs kitas pastatas, užgošiantis dabartinį vaizdą pro langus.

Specialistė primygtinai siūlo nepamiršti pasidomėti ir būsimo buto galutine išvaizda, apdailos aprašymu, kad gavus jo durų raktus nenustebtumėte, nusipirkę butą daline apdaila, nors tikėjotės pilnai įrengto ir apstatyto būsto. Juk tai gali lemti papildomas išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemažai butų yra išsirenkama jiems dar tik esant brėžiniuose. Vis dėlto, laikas kiekvienam yra brangus, todėl svarbu žinoti ir kada vystytojai planuoja jį baigti“, – sako „Birželio namų“ pardavimų vadovė V. Jezerskienė.

Apkarsti gali triukšmas

Kitas dalykas, kurio privalu nepamiršti perkant butą, yra vėdinimo sistemos klausimas. Senos statybos daugiabučiuose mechaninis vėdinimas buvo negirdėtas dalykas, tačiau statybų technologijoms tobulėjant, šiuolaikiniai butai tapo ypač sandariais. O kur sandarumas – ten mechaninis vėdinimas tiesiog nepamainomas.

„Jeigu pirkėjo akį patraukęs daugiabutis yra A energinio naudingumo klasės, kaip, pavyzdžiui mūsų projekto atveju, tuomet tokiuose pastatuose privalomai diegiamas rekuperacinis vėdinimas. Todėl pirkėjai privalo apie įdiegtą vienokią ar kitokią vėdinimo sistemą išsiaiškinti viską – pasidomėti, kur ir kaip bus išvedžioti ventiliacijos vamzdžiai, taip pat ar nebus jokių pašalinių kvapų iš kaimynų butų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, ne mažiau svarbu paklausti ir apie daugiabučio garso klasę. Norint išvengti nepageidaujamo tų pačių kaimynų triukšmo, buto vidinės pertvaros privalo pasižymėti geromis garso izoliacinėmis savybėmis“, – patarimus besižvalgantiems būsto dalija pašnekovė.

Garantijos sąlygos leis ramiai miegoti

Dar vienas svarbus klausimas apie nusižiūrėtą butą yra susijęs su jo šildymu. Kokio šildymo – grindinio ar radiatorinio – sistema jame įdiegta?

Nors nemažai pirkėjų Lietuvoje vis dar pratę prie tradicinio buto su radiatoriais vaizdo, tačiau grindinis šildymas vis greičiau skinasi kelią į lietuvių namus. Ekspertai tikina, kad pastarasis šildymo būdas net yra efektyvesnis, nes leidžia sumažinti šildymo sąskaitas ir sutaupo erdvės patalpoje.

REKLAMA

Galiausiai, dar vienas svarbus dalykas apie kurį daugelis nenori galvoti, bet kurį išsiaiškinti privalu, yra būsto garantijos sąlygos. Būtina žinoti kokios jos: kur ir pas ką kreiptis esant garantiniam gedimui, kad jis būtų nedelsiant pašalintas?

„Būsimiems naujakuriams svarbu išsiaiškinti visus, net keisčiausiai skambančius klausimus, jeigu tik jie sukasi jų galvoje. Ir tai daryti reikia prieš, o ne po buto įsigijimo“, – sakė V. Jezerskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų