REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
138
Ramūnas Karbauskis (nuotr. Eimanto Genio)

Seimo nariai vienbalsiai atmetė Agnės Širinskienės pristatytą pasiūlymą nekurti komisijos, turinčios ištirti didelių žemės plotų įsigijimą. Dabar klausimo dėl komisijos kūrimo imsis Kaimo reikalų komitetas, o dėl iniciatyvos vėl bus balsuojama Seimo posėdžių salėje.

138

Seimo nariai vienbalsiai atmetė Agnės Širinskienės pristatytą pasiūlymą nekurti komisijos, turinčios ištirti didelių žemės plotų įsigijimą. Dabar klausimo dėl komisijos kūrimo imsis Kaimo reikalų komitetas, o dėl iniciatyvos vėl bus balsuojama Seimo posėdžių salėje.

REKLAMA

Nors Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nepritaria opozicijos siūlymui sukurti komisiją, parlamentarai šios nuomonės nepaisė ir nubalsavo, kad šį klausimą turėtų perimti svarstyti Kaimo reikalų komitetas.

Tiesa, pats Kaimo reikalų komitetas irgi yra pareiškęs, kad komisijos kūrimo idėjos nepalaiko. Abiejų komitetų pirmininkai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.

Pasiūlymą nekurti komisijos palaikė viso labo vienas parlamentaras – Vytautas Kamblevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vadina atpildu už LRT tyrimą

Seime išsakant argumentus už ir prieš komisijos kūrimą, partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Petras Gražulis nepritarė komisijos sudarymui, teikdamas, kad ši idėja – viso labo konservatorių atsakas į valstiečių inicijuotą tyrimą dėl Lietuvos radijus ir televizijos finansų.

REKLAMA

„Konservatoriai visą laiką turėjo gausų būrį Seimo narių Seime, buvo ne vieną kadenciją Seime. Jie padarė žemę „skraidančia“ žeme ir tai nėra nė vienoje pasaulio istorijoje tokių dalykų. Tada nerimo nekėlė.

Nerimą pradėjo kelti tik tada, kai Ramūnas Karbauskis, valstiečiai sudarė komisiją dėl LRT pinigų grobstymo. Čia reikia imti ir teikti įstatymo pataisas, o ne komisiją sudarinėti, kad paskui ruporas LRT ir A. Tapinas aiškintų, kaip turi Seimo nariai balsuoti“, - posėdyje piktinosi P. Gražulis.

Nepritaria pokyčiams

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas palaikė komisijos kūrimą, bet piktinosi, kad valdantieji išbraukė dalį klausimų, kuriuos komisijoje norėjo apsvarstyti opozicija.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes, 38 Seimo nariai, pasirašėme vienokią iniciatyvą. Dabar gi valdantieji, vadovaudamiesi ta logika, kad mažuma turi paklusti daugumai, išbraukia mūsų klausimu. Paskaičiavau – 85 proc. mūsų teksto išbraukta. Papildė savais. Noriu kolegoms iš valdančiosios daugumos pasakyti – jeigu jums netinka mūsų komisija, prašome neprisidengti mūsų parašais, sudarykite savo laikinąją tyrimo komisiją.

Jūsų iniciatyva išdarko mūsų iniciatyvą, maskuodama stambiųjų žemvaldžių interesus, ir dar apkaltindama mus, kad taikome tiesiai į R. Karbauskį. Netaikome į R. Karbauskį, taikome į problemą“, - posėdyje kalbėjo E. Gentvilas.

Tirtų stambius ūkininkus

Parlamentinio tyrimo prašo opozicinė konservatorių frakcija, iniciatyvą parėmė ir keli liberalai bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo siūloma imtis paaiškėjus, kad valstiečių lyderiui R. Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi politiko sūnų, sesers, brolio, tėvo valdoma žeme ir galbūt nepaiso tvarkos, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo gali valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų.

Jeigu Seimas sudarys komisiją, ji turės atsakyti į tris dešimtis klausimų, susijusių su dirbamos žemės įsigijimu, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, žemės ūkio technikos pardavimus, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų pasidalinimą, grūdų elevatorių valdymą.

Be to, siūloma aiškintis, kas valdo daugiau nei 500 hektarų žemės, nustatyti, kiek jos yra įsigijusios žemės ūkio, technikos ar trąšų prekybos įmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų