REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Vyriausybė linkusi pritarti, kad Lietuva dalyvautų bendrame Europos Komisijos (EK) organizuojamame pandeminio gripo vakcinos pirkime.

36

Vyriausybė linkusi pritarti, kad Lietuva dalyvautų bendrame Europos Komisijos (EK) organizuojamame pandeminio gripo vakcinos pirkime.

REKLAMA

Dalyvavimas tokiame pirkime reikštų, kad Lietuva kasmet mokėtų rezervacijos mokestį, jis užtikrintų, jog kilus pandemijai šalis galėtų įsigyti reikiamą kiekį vakcinos.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, Vyriausybė kitą savaitę galutinai apsispręs dėl dalyvavimo tokiame pirkime.

„Mes, ko gero, kitą savaitę apsispręsime dalyvauti šitoje programoje, tik dar sveikatos ministras turėtų patikslinti asmenų kiekį, kuriems turėtų būti privalomas vakcinavimas galimos gripo pandemijos atveju suteiktas. Mes kalbame apie tuos žmones arba tas tarnybas, kurios kontaktuoja labiausiai su žmonėmis: medikai, gelbėtojai, galbūt policininkai“, – teigė premjeras.

Anot jo, taip pat bus vertinama galimybė nuo pandeminio gripo skiepyti visus vaikus.

„Tai savotiškas rezervacijos mokestis, kad tą vakciną tikrai gautume, kad jinai tikrai būtų patiekta šaliai tuo kiekiu, kuris yra užsakytas, kad mums nebereikėtų paskui permokėti už ją, nes tada paprastai ir kaina pakyla“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį savo ruožtu aiškino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvoje pastaroji gripo pandemija buvo kilusi 2009 metais, tuomet nebuvo tinkamai pasirengta iš anksto ir teko sumokėti didelę kainą už vakcinas: už 27 tūkst. dozių sumokėta 1 mln. litų (beveik 290 tūkst. eurų). Be to, 2009-aisiais Lietuva vakcinas esą pirko pavėluotai, kai liga jau buvo plačiai paplitusi.

REKLAMA

„Tada vykdomajai valdžiai teko priimti pakankamai greitus ir brangius sprendimus ir brangiai pirkti vakciną, jos nėra taip paprasta gauti, kai jau prasideda pandeminis gripas, ir Europos Komisija, matyt, neatsitiktinai sukūrė tokį mechanizmą, prie kurio ragina jungtis šalis ir stoti į savotišką eilę – užsirezervuoti ir turėti galimybę bent jau pačioms kritiškiausioms institucijoms ir tarnyboms užtikrinti vakcinos tiekimą, kad valstybės veikla nebūtų paralyžiuota“, – aiškino ministras.

Pandeminio gripo vakcina būtų pradėta gaminti, kai pasaulyje atsiradęs naujas gripo viruso potipis sukeltų gripo pandemiją.

Pirminiais duomenimis, EK organizuojamame tarptautiniame pirkime dalyvautų 18 Europos Sąjungos šalių.

Pasak specialistų, gripo pandemija statistiškai kyla kas 10–50 metų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų