REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Vaikas ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento duomenimis, pernai meningokokinė infekcija nustatyta 81 Lietuvos gyventojui, iš jų 40 vaikų iki penkerių metų.

10

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento duomenimis, pernai meningokokinė infekcija nustatyta 81 Lietuvos gyventojui, iš jų 40 vaikų iki penkerių metų.

REKLAMA

11 asmenų mirė nuo šios ligos, iš jų 5 vaikai iki penkerių metų. Vilniaus mieste 2017 metais 24 asmenys, tarp jų 8 vaikai iki trejų metų, sirgo meningokokine infekcija, 7 iš susirgusiųjų mirė.

Vilniaus mieste 2018 metais nustatytas pirmas mirties atvejis nuo meningokokinės infekcijos dviejų metukų neturinčiam vaikui.

Faktą apie tai tv3.lt patvirtino Vaikų ligoninės atstovė spaudai Jolanta Normantienė. „Nelaimė įvyko iš kovo 16-osios į kovo 17-ąją. Vaikas pas mus buvo parą. Jis sirgo vėjaraupiais, o prie jų prisidėjo ir žaibinė meningokokinės infekcijos forma. Šeima gyveno Vilniuje“, - komentavo J.Normantienė. 

Kaip atpažinti, ar kūdikiui meningokokinė infekcija?

Melsvai rausvas odos bėrimas, kuris yra išskirtinis meningokokinės infekcijos susirgimo požymis, dažnam ligoniui prasideda ne iš karto, todėl raginama nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą pastebėjus bent kelis melsvai rausvus spuogelius, lydimus peršalimo reiškinių. Kūdikis ar vaikas yra mieguistas, vangus, net ir žadinamas nenubunda, nenori būti paimtas į rankas. Dažniausiai būna aukšta temperatūra, o numušus vaistais ji staigiai ir vėl pakyla.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnai kūdikiai gali vemti, atsisakyti gerti ir valgyti. Prisilietus prie kūdikio, šis yra neramus ir irzlus arba prisilietimas gali sukelti didelį raumenų arba galūnių skausmą, dėl ko jis gali nuolat ir nenumaldomai verkti. Reikia būti budriems, nes skubiai pradėtas meningokokinės infekcijos gydymas gali išgelbėti gyvybę.

REKLAMA

Pavojingiausia – žaibinė ligos forma

Meningokokinės infekcija pasireiškia staiga, greitai vystosi ir gali baigtis mirtimi per 24 val. nuo pirmųjų simptomų atsiradimo. Ligą sukelia – bakterija Neisseria meningitidis.

Meningokokinę infekciją sukeliančioms bakterijoms patekus į kraują ir įvairius organus arba smegenis, pradeda vystytis meningitas (smegenų dangalų uždegimas), meningoencefalitas (smegenų ir jų dangalų uždegimas) arba sepsis (kraujo užkrėtimas) – agresyvi gynybinė organizmo reakcija į infekciją.

Ligos baigtis priklauso nuo jos formos. Ištikus sepsiniam šokui, mirties tikimybė yra daug didesnė negu tuo atveju, kai bakterija sukelia meningitą. Ligos inkubacinis periodas trunka nuo 1 iki 10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

REKLAMA
REKLAMA

Meningokokai nėra atsparūs aplinkoje

Meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu kosint, čiaudint, kai dalinamasi valgymo įrankiais, gėrimo indais su nešiotoju, taip pat bučiuojantis. Meningokokai plinta tik artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju. Ši liga oru neplinta taip greitai kaip kitos oro lašinės infekcijos – vėjaraupiai, tymai ar gripas.

Ligą sukelianti bakterija mažai atspari išorinėje aplinkoje, greitai žūva nuo saulės spindulių ar įprastų buitinių dezinfekcijos priemonių. Todėl svarbu patalpas, kur buvo ligonis, vėdinti ir drėgnai valyti, buvusiems artimame kontakte su ligoniu stebėti savo sveikatą 10 dienų, o sunegalavus kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skiepai – patikimiausia apsauga nuo meningokokinės infekcijos

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Didžiąją dalį meningokokinės infekcijos atvejų Lietuvoje sukelia B serotipas.

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo 2018 m. liepos 1 d. bus nemokamai skiepijami 2 mėnesių amžiaus kūdikiai t. y., visi kūdikiai, gimę nuo 2018 m. gegužės 1 d. Vyresni kūdikiai ir vaikai pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių valstybės lėšomis nebus skiepijami.

Apie ligą - iš profesoriaus lūpų

Naujienų portalui tv3.lt habilituotas medicinos mokslų daktaras Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos vedėjas, profesorius Vytautas Usonis.

REKLAMA

Profesoriaus teigimu, žaibinė meningoko forma nesirenka vaikų ir gali parklupdyti net prieš kelias valandas buvusį sveikutėlį vaiką. Vis dėlto jis išskiria pagrindines tendencijas, kam būtina saugotis.

„Ruduo ir žiema – pavojingiausias laikas. Būtent šiais sezonais meningokokui plisti „padeda“ kvėpavimo takų ir gripo virusai.

Kaip tik šiais periodais vaikai laiką leidžia uždarose patalpose, kolektyvuose. Meningokokinė infekcija plinta esant glaudžiam kontaktui, todėl žiemą – labai palankios sąlygos joms susidaryti“, - aiškina medikas.

Pasiteiravus, kaip suprasti, kad vaiką užklupo būtent ši liga, o ne įprastas peršalimas, profesorius išsamiai paaiškino.

REKLAMA

„Jeigu vaikas negaluoja, karščiuoja, o jūs davėte karštį mažinančių vaistų, tačiau būklė nesikeičia, situacija negerėja, reikia sunerimti.

Tai vienas iš signalų, kad būtina kreiptis į medikus, nes kiekviena minutė tampa svarbi. Nepamirškite, kad ant kūno atsiradę bėrimai yra ženklas, kad liga jau pažengusi.

Tai reiškia, kad kraujagyslių pralaidumas sutrikęs, o krešumo sistema – sugriuvusi, kraujas nebekreša.

Jei taškeliai susidaro ant kūno, tai reiškia, kad jų gali būti ir gyvybiškai svarbiuose organuose – antinkščiuose, smegenyse, vidaus organuose.

Pirmos šešios valandos yra svarbiausios, nes būtent jos nulemia tolimesnę ligos eigą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų