REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Prieš savo mirtį Stephenas Hawkingas paliko pritrenkiančios svarbos mokslinį darbą (nuotr. SCANPIX)

Britų fizikos genijus Stephenas Hawkingas mirė šių metų kovo 14-ąją. Jam buvo 76 metai. Dabar žiniasklaida atkreipė dėmesį į paskutinį mokslinį straipsnį, kurį jis parašė prieš pat savo mirtį.

30

Britų fizikos genijus Stephenas Hawkingas mirė šių metų kovo 14-ąją. Jam buvo 76 metai. Dabar žiniasklaida atkreipė dėmesį į paskutinį mokslinį straipsnį, kurį jis parašė prieš pat savo mirtį.

REKLAMA

Elektroninių darbų saugykloje arXiv.org šių metų kovo 4-ąją yra paliktas jo ir kolegos iš Belgijos universiteto Thomaso Hertogo darbas, skirtas „multivisatų egzistavimo koncepcijai“, arba, kitaip tariant, daugeliui pasaulių, panašių (arba iš dalies panašių) į mūsų. Jame mokslininkai atskleidė ne tik galimą mūsų Visatos baigtį, kai tiesiog „pasibaigs energija“, tačiau ir tai, kaip mokslininkai galėtų atrasti kitas Visatas.

S. Hawkingo paskutiniame darbe yra prognozuojama, kad mūsų visada galų gale panirs į tamsą, nes žvaigždėse išseks energija.

REKLAMA
REKLAMA

Kelias į kitas visatas

Mokslo pasaulyje vyksta nuolatiniai ginčai dėl Visatos pradžios ir pabaigos teorijų. Turimais šiuo metu duomenimis ir daugelio mokslininkų manymu, ji užgimė dėl taip vadinamojo Didžiojo sprogimo. Ne vienas mokslininkas yra įsitikinęs, kad tam susidaryti sąlygas galėjo sudaryti mūsų dabartinės Visatos „protėvių“ žūtis. Savo paskutiniame straipsnyje S. Hawkingas kartu su kolega iš Leveno universiteto pabandė atsakyti į visą eilę mokslo pasaulį dominančių klausimų.

REKLAMA

Jie sukūrė teorinį amžinai besiplečiančios multivisatos modelį, pristatytą dvimatės hologramos pavidalu. Mokslininkų dėmesio centre atsidūrė hipotetinių kitų pasaulių, egzistuojančių paraleliai mūsų Visatai, įvairumas. Mokslininkai taip pat pasistengė suprasti, kokią įtaką multivisatos daro pasauliui, kuriame gyvename mes. Tyrimo metu S. Hawkingas ir H. Hertogas priėjo išvados, kad kitos visatos gali būti ne tokios jau ir skirtingos, kaip buvo manyta. Tokiu atveju mūsų Visata gali būti tik viena iš daugelio pasaulių, kurie nustato fundamentalių konstantų rinkinį ir su jomis susijusias gamtos normas. Kitaip tariant, tos visatos ir pasauliai jose labiau tikėtina, kad bus panašūs mūsiškius.

„S. Hawkingas buvo dažnai nominuojamas Nobelio premijai ir turėjo ją laimėti. Dabar jau to padaryti nebepavyks“, – konstatavo genialaus fiziko kolega. T. Hertogas leidiniui „The Sunday Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų