REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asmeninė trenerė Sandra Maciulevičiūtė puikiai žino, kad pavasaris veja merginas į sporto salę, tačiau skuba perspėti: „Neskubėkite!”

Asmeninė trenerė Sandra Maciulevičiūtė puikiai žino, kad pavasaris veja merginas į sporto salę, tačiau skuba perspėti: „Neskubėkite!”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano manymu, sportas tampa ne tik naudingas, bet ir madingas, - sako trenerė. - Didžioji dalis merginų pasiryžta sportuoti, nes nori numesti svorio, sulieknėti bei turėti plokščią pilvuką, vapsvos liemenį ir stangrų, riestą užpakaliuką. Tačiau viskas nėra taip paprasta“.

REKLAMA

- Daugelis merginų pavasarį susigriebia, jog reikia ruoštis „pliažo sezonui“ – nuo ko reikėtų pradėti? – paklausėme trenerės.

- Visų pirma, reikėtų pradėti judėti, reguliarus sportas yra svarbus žingsnis gražesnio kūno link. Sportuodamos ne tik numesite nereikalingus kilogramus, susikaupusius per žiemą, tačiau pagerės ir jūsų bendra savijauta bei nuotaika. Sportas nebūtinai visą laiką turi būti sporto salėje, atšilus orams galite rinktis sportą ir gamtoje. Tai gali būti ilgi pasivaikščiojimai, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu, riedučiais, tinklinis, irklavimas ir daugelis kitų smagių dalykų.

REKLAMA
REKLAMA

- Kas yra svarbiausia pradedant sportuoti – kokie turėtų būti pirmieji žingsniai?

Pirmiausia turėtumėte įvertinti savo fizinę būklę ir galimybes. „Klausyti“ savo organizmo, stebėti savo savijautą sporto metu ir po jo. Jei ankščiau nesate sportavusi, prieš pradedant rekomenduočiau pasikalbėti su asmeniniu treneriu, kuris įvertins Jūsų fizinę būklę, problemines vietas, padės ir mokys treniruotis taisyklingai, nežalojant savęs.

- Aplink merginos tik ir girdi „dieta vienokia, dieta kitokia“... Kiek svarbus yra mitybos planas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Yra pagrindiniai mitybos principai, kurie galioja visiems, tačiau ne visi jų laikosi. Svarbiausia yra nepersivalgyti, geriau suvalgyti mažiau, bet vertingų maisto produktų.

Norint atsikratyti nereikalingų kilogramų, celiulito, suglebusio pilvuko ar tiesiog palaikyti dailias kūno linijas visų pirma reikėtų vengti arba visiškai atsisakyti miltinių patiekalų, ypatingai tokių kaip bandelės, batonas, gazuotų bei dažytų gėrimų, alkoholio, padažų, saldumynų, cukraus.

Svarbiausia, reikėtų žinoti ir nepamiršti, kad siekiant geriausių rezultatų - tinkama ir sveika mityba užima 70 proc., o sportas yra likusieji 30 proc. Tam, kad nesusigadintumėte sveikatos, prieš pradedant intensyviai sportuoti ir ruoštis vasarai, turėtumėte pasitarti su asmeniniu treneriu, dietologu ar mitybos specialistu.

REKLAMA

- Galbūt neretai vis dar merginas pasiveja frazės, kad sporto salė – ne merginoms, jų vieta prie puodų? Kaip yra iš tiesų?

- Kaip ten sakoma? Pilvo presas gimsta virtuvėje, tad iš dalies galime sutikti su teiginiu, kad moterų vieta - prie puodų, kadangi sportuojanti ir sveikai besimaitinanti moteris tikrai ne mažą laiko dalį praleidžia virtuvėje ruošdama valgymus visai dienai ar net kelioms (juokiasi).

- Kokias dažniausiai klaidas daro merginos tik pradėjusios sportuoti?

- Didžiausia problema ir ne tik merginų yra ta, jog vos atėjus į sporto klubą yra pamirštama prieš treniruotę atlikti pramankštą. Pamiršus tai padaryti būna patiriamos traumos: sausgyslių, raiščių patempimai, raumenų įplyšimai, atsiranda sąnarių skausmai.

REKLAMA

Po treniruotės raumenis reikia gražinti į pradinį raumens ilgi, tad kaip ir prieš treniruotę, pramankšta privaloma ir po treniruotės. Čia nepamirškime skirti dėmesio tempimo pratimams, kadangi neatliekant tempimo pratimų mūsų raumenys praranda elastingumą - negali išsitempti iki pilnos amplitudės, kas iššaukia raumenų audinių pažeidimus.

Dar viena didžiausių klaidų daroma pradėjus sportuoti - persitreniravimas ir manymas, kad kuo daugiau laiko praleisiu sporto salėje, tuo greičiau ateis rezultatai. Per didelis krūvis ne tik žaloja, bet dingsta motyvacija ir noras sportuoti. Kaip ir minėjau ankščiau, turime reaguoti į mūsų kūno siunčiamus signalus ir jeigu jis „prašo“ ilgesnio poilsio, nes nespėja atsistatyti nuo per didelio fizinio krūvio, turime jį suteikti.

Taip pat viena didžiausių klaidų yra badavimas ir alinančios dietos. Jei jau laikotės kažkokios dietos nepamirškite, kad: neturi sutrikti medžiagų apykaita, kas gali išprovokuoti sveikatos sutrikimų ar iššaukti kokią nors ligą; neturėtų pablogėti savijauta, organizmas turi funkcionuoti normaliai, taip pat jis turi būti aprūpintas visomis reikalingomis medžiagomis - baltymais, riebalais, angliavandeniais, taip pat turi netrūkti vitaminų, bei mineralų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų