REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinių Seimo frakcijų atstovai reiškia nepasitikėjimą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke Laura Matjošaityte.

Opozicinių Seimo frakcijų atstovai reiškia nepasitikėjimą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke Laura Matjošaityte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Surinkti 29 parlamentarų parašai pirmadienį įteikti Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui su prašymu šį klausimą įtraukti į antradienio Seimo posėdžio darbotvarkę.

REKLAMA

Nepasitikėjimo iniciatorių teigimu, „nuolatine VRK pirmininkės darbo praktika yra tapęs teisės aktų pažeidinėjimas dėl komisijos sprendimų kolegialumo“.

Anot jų, L. Matjošaitytė blokavo kai kurių atliktų tyrimų svarstymą komisijos posėdžiuose tokiu būdu užkirsdama kelią komisijai priimti dėl jų sprendimą.

Jai priekaištaujama ir dėl neva chaotiško darbo, vienasmenių sprendimų.

„(...) jos vadovaujama Vyriausioji rinkimų komisija deramai nevykdė Konstitucijos ir įstatymų jai patikėtos pareigos nešališkai, vengiant interesų konflikto ir tarnavimo vienos kurios visuomenės grupės interesui priimti teisingus, savalaikius ir pagrįstus sprendimus“, – rašoma Seimo nutarimo projekte.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Seimo statutą, inicijuoti nepasitikėjimą Seimo skiriamu pareigūnu gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Sprendimas dėl tokio pareigūno atleidimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

L. Matjošaitytę į VRK pirmininkės pareigas pernai pasiūlė Seimo vadovas V. Pranckietis. Kilus opozicijos nepasitenkinimui, jis deklaravo paramą VRK pirmininkei.

Pati L. Matjošaitytė trauktis iš pareigų atsisako.

VRK vadovė daugiausia kritikos sulaukė dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet taip iki šiol nesvarstytos išvados dėl „valstiečių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo dar 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui svarstyti taip ir nepateikta.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūloma kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų