REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Justas Džiugelis apsilankė TV bokšte (nuotr. tv3.lt)

Jau kelias dienas socialinėje erdvėje kilusi sumaištis dėl galimos neįgaliųjų diskriminacijos, bandant patekti į TV bokštą Vilniuje, nepaliko abejingų. Sujudo ne tik neįgaliųjų bendruomenės, bet ir Seimo narys Justas Džiugelis.

36

Jau kelias dienas socialinėje erdvėje kilusi sumaištis dėl galimos neįgaliųjų diskriminacijos, bandant patekti į TV bokštą Vilniuje, nepaliko abejingų. Sujudo ne tik neįgaliųjų bendruomenės, bet ir Seimo narys Justas Džiugelis.

REKLAMA

Pasirodo, kad nuo praėjusių metų spalio mėnesio, dėl pačių neįgaliųjų saugumo, fizinę negalią turintys žmonės į TV bokšto 19-ajame aukšte esančią apžvalgos aikštelę ir restoraną, neįleidžiami. Nauja tvarka įsigaliojo būtent tada, kai bokšte, pasklidus dūmams, suveikė gaisrinė signalizacija.

Bokšto restorane „Paukščių takas“ tuo metu buvę lankytojai ir darbuotojai evakuoti, iškviesti ugniagesiai. Šis įvykis, pasak Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC) generalinio direktoriaus Remigijaus Šerio, buvo lemiamas.

Tą kartą, nors nukentėjusių, laimei, ir nebuvo, administracija nusprendė nebeleisti neįgaliųjų į apžvalgos aikštelę. Tokia praktika taikoma ir kituose didžiuosiuose Europos šalių bokštuose.

REKLAMA
REKLAMA

Direktoriaus teigimu, tokiu būdu siekiama užtikrinti neįgaliųjų saugumą ir nesukelti jiems papildomo streso, atsiradus nenumatytoms situacijoms.

Seimo narys užsuko į TV bokštą

Po to, kai bokšto administracija iškomunikavo žinutę apie tai, kad fizinę negalią turintiems žmonėms negalima kilti į 19-ajame aukšte esančią bokšto apžvalgos aikštelę, o regos arba psichinę negalią turintiems žmonėms būtinas lydintis asmuo, sujudo neįgaliųjų bendrijos.

REKLAMA

Dauguma neįgaliųjų sutartinai tvirtina, kad tai pažeidžia jų teises, nors direktorius aiškina, kad visa tai vardan jų pačių saugumo.

Į diskusiją apie tai, ar neįgaliesiems TV bokšto apžvalgos aikštelė ir joje esantis restoranas „Paukščių takas“ – lengvai pasiekiamas, įsivėlė ir neįgaliųjų teises ginantis Seimo narys Justas Džiugelis.

Pats judėjimo negalią turintis J.Džiugelis penktadienį pirmą kartą susitiko su bokšto administracija bei pabandė pakilti į apžvalgos aikštelę.

Specialiai jam buvo padaryta administracijos išimtis ir kartu su žurnalistais bei 2 aukštalipiais vyrais, kurie turėjo ekstremaliu atveju užtikrinti Seimo nario saugumą, leista apžiūrėti evakuacines laiptines.

REKLAMA
REKLAMA

Atsiprašė dėl netinkamos komunikacijos

Prieš pakylant į apžvalgos aikštelę, Seimo narys sėdo prie bendro stalo su TV bokšto administracija ir pasikalbėjo apie tai, ar iš tiesų draudimas neįgaliesiems kilti į bokštą – tam tikra diskriminacija.

LRTC direktorius atsiprašė už netinkamą komunikaciją ir kelis sykius pabrėžė nenorėjęs nieko įžeisti. Taip pat jis motyvuotai argumentavo neįgaliųjų apribojimus. Jo teigimu, 1974 metais pradėtame statyti televizijos bokšte nėra tinkamos evakuacijos žmogui, judančiam neįgaliojo vežimėlyje.

„Evakuacijos laiptinė yra labai siaura, o laipteliai – dar siauresni. Jų yra 900. Jei kiltų gaisras ir liftai sustotų, vienintelis būdas nusileisti - laiptai. Kas prisiims atsakomybę už žmogų, negalinti judėti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad tokiais atvejais, kai kyla baimė ir nerimas, atsiranda nemenka panika, didėja jaudulys. 

Mūsų personalas yra apmokytas, kaip reikia elgtis tam tikromis situacijomis ir savo gebėjimus, esant reikalui, pritaikytų, tačiau fiziškai nebūtų galimybės neįgaliesiems patiems išsivaduoti iš didžiuliame aukštyje esančios apžvalgos aikštelės. 

Šiuo metu mes matome vienintelį planą, kurį būtų įmanoma įgyvendinti. Tai bokšto rekonstrukcija, kurios metu vyktų evakuacijos patalpų remontas bei keitimas į tokias, kurios būtų pritaikytos ir neįgaliesiems.

Po susitikimo R.Šeris tvirtino besidžiaugiantis tuo, kad Seimo narys atkreipė dėmesį į šią problemą ir tikino norįs dar ne kartą sėstis prie derybų stalo ir ieškoti bendrų sprendimų.

REKLAMA

„Aš, kaip vadovas, prisiimu atsakomybę už darbuotojų ir visų lankytojų saugumą. Ne iš piktos valios neįgalieji neįleidžiami. 

Bokšto rekonstrukcija išeitų tikrai į naudą. Kai mes formavome užduotį priešprojektiniams pasiūlymams parengti, klausimas buvo apie evakuaciją, laiptines TV bokšte, neįgaliesiems skirtus išėjimus.

Mes norime aukštesnio lygio restorano, neįgaliųjų pakilimo. Mes viską esame apgalvoję ir aš tikiuosi, kad planus, anksčiau ar vėliau, pavyks įgyvendinti“, - sakė direktorius.

Po susitikimo su direktoriumi J.Džiugelis tvirtino tikėjęsis išgirsti daugiau idėjų, ką būtų galima padaryti, kad neįgaliųjų saugumas būtų užtikrintas, bet vežimėliu pakilęs į apžvalgos aikštelę, aplankęs evakuacijos laiptinę bei specialias zonas, naudojamas esant pavojingoms situacijoms, suprato, kad kol kas nėra kitų išeičių ir sprendimų.

REKLAMA

„Aš suprantu, kad tai yra problema ir ją būtina spręsti. Bandysime sėsti prie derybų stalo, rašyti projektus ir spręsti problemas taip, kad neįgaliesiems nebūtų užkirstas kelias į TV bokštą.

Bus sprendžiama, ar finansavimas TV bokšto rekonstrukcijai yra reikalingas, kaip turėtų viskas vykti ir kiek lėšų galima skirti. Aš esu už tai, kad visi žmonės, nepriklausomai nuo nieko, galėtų atvykti į vieną lankomiausių Vilniaus vietų“, - kalbėjo Seimo narys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų