REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būtent gavėnios metu, ruošiant organizmą pavasariniam virsmui ir atsisakant mėsos bei jos produktų, pasninkaujant, norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio receptoriams, bet ir akims, receptais.

Būtent gavėnios metu, ruošiant organizmą pavasariniam virsmui ir atsisakant mėsos bei jos produktų, pasninkaujant, norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio receptoriams, bet ir akims, receptais.

REKLAMA

Šiuo metu reikėtų valgyti dar daugiau daržovių, vaisių ir riešutų, teigia minėto parduotuvių tinklo maisto gamybos departamento direktorius.

„Jeigu laikotės pasninko ir iš savo maisto raciono išėmėte mėsą, pieno produktus reikėtų vartoti daugiau kitų maisto produktų – gamtos gėrybių. Jeigu ne itin mėgstate šviežias daržoves – pomidorus, agurkus, morkas, paprikas, pakeiskite jas virtais, keptais, troškintais, raugintais burokėliais, taip pat raugintais kopūstais, raugintais agurkais, konservuotomis daržovėmis.

Maisto racioną praturtinkite ir lapinėmis daržovėmis bei prieskoninėmis žolelėmis – špinatais, rukola, šaldytais krapais ir petražolėmis, kurių skonis ir šviežumas nepriklauso nuo sezoniškumo. Taip papildysite organizmo resursus naudingomis maistinėmis medžiagomis“, - teigia Aidas Poleninas.

REKLAMA
REKLAMA

Jam antrina ir etnologė Marija Lugienė. „Septynios gavėnios savaitės yra skirtos pasiruošimui didžiajai šventei – Velykoms. Ilgas gavėnios laikas rodo šventės svarbumą, pavyzdžiui, Kalėdų pasiruošimui yra skirtos keturios savaitės. Pasiruošimo esmė – parengti kūną ir sielą didžiajam pavasariniam virsmui – gamtos ir visa, kas gyva prisikėlimo šventei.

REKLAMA

Kartu su gamta turėtų prabusti ir prisikelti ir žmogus. Tam reikalingas kūno išvalymas – pasninkas, kuomet nevartojami kiaušiniai, mėsos ir pieno produktai“, - sako etnologė.

Pavasario salotos su gervuogėmis

Joms reikės 100 g gervuogių, 400 g raudonojo kopūsto, 1 obuolio, ½ puodelio graikinių riešutų, 2 puodelių špinatų, 1 apelsino sulčių, 50 ml riešutų aliejus, druskos

„Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą. Susmulkinkite riešutus. 3-4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska. Visus ingredientus gerai sumaišykite. Šios salotos spinduliuoja energija ir primena apie jau visai čia pat esantį pavasarį“, – sako A. Poleninas.

REKLAMA
REKLAMA

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis

1 stiklinės bolivinių balandų, ½ mango, 1 trumpavaisio agurko, 1/3 raudonojo svogūno, ½ pakelio fetos sūrio, saujelės šviežių petražolių, saujelė metų lapelių, saujelė kalendros lapelių

Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.

Morkų pyragas

175 g rudojo cukraus, 175 ml alyvuogių aliejaus, 150 g miltų, 140 g žalių morkų, 3 didelių kiaušinių, 1 a. š. sodos, 1 a. š. cinamono, ½ a. š. muskato riešuto

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais, pavyzdžiui, burokine tarka. Sumaišykite cukrų, kiaušinius, aliejų, suberkite morkas ir įtarkuokite apelsino žievelių. Jeigu norite, berkite paskrudintų ir susmulkintų graikinių riešutų, migdolų, razinų ar kitų priedų. Miltus sumaišykite su soda, prieskoniais, suberkite į kiaušinių masę ir sumaišykite. Nereikia maišyti ilgai – tik tol, kol sudrėks sausi ingredientai. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą į formą ir kepkite maždaug 45 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje“, - receptą atskleidžia A. Poleninas.

Aidas Poleninas teigia, kad, kai pyragas iškeps ir atauš, jį galite papuošti glajumi, tačiau primena, kad juo pasninko metu derėtų nepiktnaudžiauti. Glajui reikės: 250 g minkštojo maskarponės sūrio, 175 g

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų