REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) siūlo neperbalsuoti dėl Mindaugo Basčio apkaltos.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) siūlo neperbalsuoti dėl Mindaugo Basčio apkaltos.

REKLAMA

Taip pat komisija siūlo keisti Seimo statutą ir uždrausti viešinti biuletenius, kad nebūtų pažeistas balsavimo slaptumas.

„Perbalsuoti nesiūlome, nes sukuriamas toks precedentas, kai pasinaudojus vienu ar kitu nederamu elgesiu bus nuolat perbalsuojama slaptų balsavimų metu, to negalima leisti“, – komisijos sprendimą žurnalistams pristatė EPK vadovė Rita Tamašunienė.

Anot jos, bandymas perbalsuoti dėl M. Basčio būtų „visuomenės akių dūmimas“.

„Žinome, kad Seimo narys M. Bastys šiandien iš ryto įteikė savo prašymą panaikinti savo Seimo nario mandatą, (balsavimas – BNS) būtų netekęs prasmės, visuomenės akių dūmimas, kad mes čia kažką bandome perbalsuoti“, - sakė R. Tamašunienė.

Taip pat EPK „neigiamai vertina elgesį Seimo narių, kurie galėjo pažeisti slapto balsavimo principus“.

„Siūlome pataisyti statutą ir įrašyti, kas yra slaptas balsavimas, ir kad su biuleteniu draudžiama atlikti bet kokius veiksmus, kurie galėtų atskleisti balsavimo paslaptį“, – sakė komisijos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat pabrėžė, kad Seimo nariui nedraudžiama išsakyti savo poziciją, paskelbti, kaip balsuos ar balsavo, tik „nei prieš tai, nei balsuojant, nei po to negalima su biuleteniu atlikti jokių veiksmų, kad būtų atskleidžiama paslaptis“.

REKLAMA

Į Seimo etikos komisiją trečiadienį kreipėsi Seimo frakcijų vadovai, prašydami įvertinti, ar balsuojant dėl M. Basčio apkaltos nebuvo pažeistas slaptumo principas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad etikos sargų išvada lems, ar bus perbalsuojama dėl M. Basčio mandato panaikinimo.

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Konservatoriams apkaltinus, kad „valstiečiai“ nepalaikė apkaltos M. Basčiui, premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad ir jis, ir kiti frakcijos kolegos fotografavo savo biuletenius. „Valstietis“ Justas Džiugelis ir konservatorius Mantas Adomėnas paviešino savo darytas nuotraukas.

M. Bastys trečiadienį pareiškė pats pasitraukiantis iš Seimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų