REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo etikos ir procedūrų komisija ėmėsi svarstyti, ar nufotografuotus ir paviešintus slapto balsavimo dėl Mindaugo Basčio apkaltos biuletenius galima laikyti balsavimo pažeidimu.

Seimo etikos ir procedūrų komisija ėmėsi svarstyti, ar nufotografuotus ir paviešintus slapto balsavimo dėl Mindaugo Basčio apkaltos biuletenius galima laikyti balsavimo pažeidimu.

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas antradienį kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį dėl apkaltos Mindaugui Basčiui. Po slapto balsavimo procedūros dalis Seimo narių socialiniuose tinkluose ėmė viešinti savo slapto balsavimo biuletenių nuotraukas. Tai galima laikyti slapto balsavimo principų pažeidimu.

Po susitikimo su visų Seimo frakcijų seniūnais trečiadienį V. Pranckietis patikino, kad šio klausimo imsis Seimo etikos ir procedūrų komisija.

Įtaria susitarimą

Nors M. Bastys trečiadienį pareiškė atsisakantis Seimo nario mandato, Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė mano, kad tyrimo dėl galimų balsavimo pažeidimų vis tiek reikia imtis.

REKLAMA
REKLAMA

„Negali būti tokie dalykai ir toks elgesys, kokiu būdu vakar vyko slaptas balsavimas ir kaip visuomenėje antrą dieną aptarinėjami balsavimo rezultatai. „Facebook“ paskyroje Justas Džiugelis, nufotografavęs slapto balsavimo biuletenį, paskelbė savo paskyroje ir išsakė savo nuomonę dėl M. Basčio apkaltos“, - posėdyje sakė R. Tamašunienė.

REKLAMA

Vis dėlto, anot R. Tamašunienės, klausimo esmė – ar galėjo būti organizuotas reikalavimas fotografuoti savo slapto balsavimo biuletenius o po to atsiskaityti frakcijos vadovui. Juo labiau, kad premjeras Saulius Skvernelis antradienį pareiškė, kad visi frakcijos nariai fotografavo savo biuletenius.

Komisija tikisi ketvirtadienį pateikti protokolinį pareiškimą, kad komisija neigiamai vertina, kuomet galimai buvo pažeistas vienas iš slapto balsavimo principų. Taip pat komisija siūlys imtis tyrimo dėl Seimo narių, kurie paviešino savo balsavimo biuletenius. Rinkimų įstatymas draudžia fotografuoti savo rinkimų biuletenį.

REKLAMA
REKLAMA

Stebisi sugadintais biuleteniais

Po balsavimo paaiškėjo, kad net 11 balsavimo biuletenių buvo sugadinti. Seimo narys konservatorius Kazys Starkevičius neatmeta galimybės, kad juos sugadino būtent tie patys žmonės, kurie privalėjo fotografuoti savo biuletenius.

„Tai nėra įrodymas, kad jie tikrai taip balsavo. Tai rodo 11 biuletenių, kurie buvo sugadinti. Tai pirma nufotografuoja, o vėliau sugadina ir ramūs. Aš galvoju, kad taip daro tie, kurie pasidavė ir norėjo kažką įrodyti. Mes turime ateičiai šitą precedentą sustabdyti. Galų gale, taip numato įstatymas“, - kalbėjo K. Starkevičius.

„Įrodymų neturime, bet iš to, ką turime – 11 sugadintų biuletenių, R. Karbauskio ir S. Skvernelio pasisakymai, J. Džiugelio ir M. Adomėno nuotraukos...“, - antrino R. Tamašunienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad po antradienį vykusio balsavimo dėl apkaltos M. Basčiui, tiek R. Karbauskis, tiek S. Skvernelis pareiškė fotografavę savo biuletenius ir tai esą darė ir visi frakcijos nariai.

Nufotografavo savo biuletenį

Valstietis Justas Džiugelis – vienas iš Seimo narių, nusprendusių nufotografuoti savo slapto balsavimo biuletenį, kad išsklaidytų kalbas, jog būtent Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga balsavo prieš M. Basčio mandato naikinimą.

„Balsavimas buvo labai svarbus tiek man, tiek visuomenei, manau. Iš žiniasklaidos pamačiau, kad M. Bastys lieka Seime, buvo šokiruotas tokiu sprendimu. Pamačiau, kad valstiečiai kaltinami, kad jis liktų seime. Norėjau paneigti tuos gandus, kad ne visi valstiečiai balsavo, jog M. Bastys liktų Seime“, - tv3.lt sakė J. Džiugelis. 

REKLAMA

Taip pat J. Džiugelis inicijavo Seimo statuto pataisas, kuriomis siūlo, jog balsavimas dėl Seimo narių mandato panaikino būtų atviras, o ne slaptas.

Pažeidė Konstituciją

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų