REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio centre – kraupus radinys. Šalia Nevėžio kranto rastas žiauriai sukapotas šuo. Nustatyta, jog tai pusantrų metų amerikiečių Stafordšyro terjerų veislės patinas. Įtariama, jog šį nusikaltimą padarė neblaivus šuns šeimininkas. Panevėžio policijos pareigūnai apie kraupų radinį upės pakrantėje sužinojo, kai jiems paskambino moteris, gyvenanti netoli nelaimės vietos. Anot jos, buvo girdimas baisus šuns cypimas.

Panevėžio centre – kraupus radinys. Šalia Nevėžio kranto rastas žiauriai sukapotas šuo. Nustatyta, jog tai pusantrų metų amerikiečių Stafordšyro terjerų veislės patinas. Įtariama, jog šį nusikaltimą padarė neblaivus šuns šeimininkas. Panevėžio policijos pareigūnai apie kraupų radinį upės pakrantėje sužinojo, kai jiems paskambino moteris, gyvenanti netoli nelaimės vietos. Anot jos, buvo girdimas baisus šuns cypimas.

REKLAMA

Į nurodytą vietą nedelsiant atvyko policijos pareigūnai, bedrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ darbuotojai ir veterinarijos gydytojas Alvydas Brazdžionis. Anot jo, ant jau negyvo šuns kūno aptikta daugybė, kone 10, gilių, kietu daiktu, manoma, kad kirviu ar mėsos kapone, padarytų žaizdų. Itin suknežinta buvo šuns kaukolė. Šalia buvo daug kraujo, gulėjo plastmasinė dėžė.

Šuo buvo itin draugiškas

„Šuo sukapotas galėjo būti kirviu ar su kapone. Žmogui kažkas užplaukė, matyt pasigėrė, gal kas blogai buvo. Greičiausiai tai nestabilios psichikos žmogus,“ - tv3.lt sakė A. Brazdžionis.

REKLAMA
REKLAMA

Veterinarijos gydytojas apžiūrėjęs šunį, nustatė jog, tai pusantrų metų amerikiečių Stafordšyro terjerų veislės patinas. Šuo turėjo kilmės dokumentus, buvo pirktas iš Lietuvos veislyno. Po mirtinai nukankinto gyvūno oda buvo mikroschemą.

REKLAMA

Ir nors šios veislės amerikiečių Stafordšyro terjerai patenka į Seimo patvirtintą pavojingų šunų veislių sąrašą, mirtinai nukankintas gyvūnas, anot A. Brazdžionio, buvo itin draugiškas.

„Nepavojingas. Šitas šuo - katinas, o ne šuo buvo. Jokios agresijos žmonėms. Mano klientas jis buvo, rankas galėjo aplaižyti gatvėje sutiktiems, svetimiems žmonėms. Bet šeimininkui matyt kažkas nepatiko, užėjo, psichozė kažkokia ir viskas. Kelis sykius sudavė, smegenys ištiško, 10 smūgiu kirviu ar kapone,“ - sakė veterinarijos gydytojas.

Negyvas keturkojis perduotas Rietavo utilizacijos centrui.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovų duomenimis, gyvūną mirtinai nukankinti galėjo jo šeimininkas. Tai – 49-erių panevėžietis. Sulaikius vyrą, jam buvo nustatytas 0,74 prom. girtumas. Policija dėl šio įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Už žiaurų elgesį - bauda iki 2300 eurų arba laisvės atėmimas

Už žiaurų elgesį su gyvūnais ir gyvūnų kankinimą asmenys traukiami administracinėn ar baudžiamojon atsakomybėn.

„Administracinė atsakomybė, pagal Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnio 16–19 dalis, kyla 4 atvejais: už žiaurų elgesį su gyvūnu, gyvūno kankinimą arba žiaurų elgesį su gyvūnu, gyvūno kankinimą, kai dėl to gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, arba kiekvieno šių pažeidimų padarymo pakartotinumą.

Tokie administraciniai nusižengimai užtraukia baudą nuo 50 eurų iki 2300 eurų. Be to, gali būti skiriamas gyvūnų konfiskavimas ir gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose, kursuose,” - tv3.lt komentavo Rasa Sirutkaitytė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Teisės skyriaus vyriausioji specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagal baudžiamąją teisę žiaurus elgesys su gyvūnu, jo kankinimas yra laikomi kaip viena veika, kuri visais atvejais siejama su padariniais: „jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas”.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 310 straipsnį asmuo, kuris žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų,” - aiškina specialistė.

Veiksmai, laikomi žiauriu elgesiu su gyvūnais

Kokie veiksmai yra laikomi žiauriu elgesiu su gyvūnais, jų kankinimu yra nurodyta Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 4 straipsnyje.

REKLAMA

Pavyzdžiui, sąmoningas gyvūnų padarymas bešeimininkiais ar bepriežiūriais, gyvūnų sužeidimas ar nužudymas, nepakankamas gyvūnų šėrimas ar girdymas, veterinarinės pagalbos nesuteikimas, kai gyvūnams tokia pagalba būtina, veterinarinės procedūros, siekiant pakeisti gyvūnų išvaizdą ar gyvūnų fiziologines funkcijas: ausų, uodegų trumpinimas, balso stygų, pažeidimas ar pašalinimas kitu būdu ir kt.

Šiame teisės akto straipsnyje taip pat 22 punktais įvardijami veiksmai, traktuotini kaip žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas. Gyvūno savininko ar laikytojo sutikimas atlikti tokius 22 veiksmus ar sąlygų atlikti tokius veiksmus sudarymas taip pat traktuojamas žiauriu elgesiu su gyvūnais, jų kankinimu.

REKLAMA

Įstatymu taip pat draudžiama žiauriai elgtis su gyvūnais ir juos kankinti, bet kokiomis priemonėmis tiesiogiai ar netiesiogiai propaguoti ir skatinti žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą, kurstyti smurtą prieš gyvūnus.

Be to, Įstatymų leidėjas neapsiriboja baigtiniu minėtų veiksmų sąrašu ir numato, kad ir kiti veiksmai, sukeliantys gyvūnų žūtį, skausmą, kančią, pavojų gyvūnų sveikatai ar gyvybei, išskyrus teisės aktuose nustatytus atvejus, yra laikomi žiauriu elgesiu su gyvūnais, jų kankinimu.

Įtarus žiaurų elgesį su gyvūnais, būtina pranešti

Už žiaurų elgesį su gyvūnais numatyta ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė, todėl kompetencija pasiskirsčiusi tarp keletos institucijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į Policiją reikėtų kreiptis dėl asmens veiksmų, jei dėl to gyvūnai buvo suluošinti ar žuvo. Į Savivaldybių administracijas reikėtų kreiptis dėl gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimų. Savivaldybių administracijos tvirtina gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse taisykles ir kontroliuoja, kaip jos įgyvendinamos.

Į VMVT reikėtų kreiptis dėl ūkinių gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimų ar veterinarinės kontrolės subjektuose laikomų gyvūnų (pvz., prekybos gyvūnais parduotuvių, gyvūnų augintinių veisėjų, vežėjų, bandomųjų gyvūnų ir pan.). 

Į Aplinkos apsaugos agentūras ar į Aplinkos ministeriją reikėtų kreiptis radus sužeistą laukinį gyvūną ar paukštį. Mieste pastebėjus laukinį gyvūną, galima pranešti ir bendrojo pagalbos centro numeriu – 112,” - tv3.lt dėstė Rasa Sirutkaitytė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Teisės skyriaus vyriausioji specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų