REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija antradienį surengs naują skubų pasitarimą dėl įžūlaus bandymo jos teritorijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga nunuodyti buvusį rusų šnipą, o JAV ir NATO parėmė Londoną pareiškimais, kad už tai veikiausiai atsakinga Rusija.

Didžioji Britanija antradienį surengs naują skubų pasitarimą dėl įžūlaus bandymo jos teritorijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga nunuodyti buvusį rusų šnipą, o JAV ir NATO parėmė Londoną pareiškimais, kad už tai veikiausiai atsakinga Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didėjant diplomatinei įtampai, Rusija neigė kaltinimus, kad yra susijusi su Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu kovo 4 dieną Anglijos pietvakariuose.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį parlamentui pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento apnuodijimą atsakinga Maskva.

Ministrė pirmininkė pareikalavo Rusijos iki antradienio pabaigos paaiškinti situaciją dėl buvusio rusų agento apnuodijimo. Jos komentarai pakurstė spėliones, kad Britanija gali paraginti savo sąjungininkus pateikti bendrą atsaką.

Ir JAV, ir NATO paskelbė pareiškimus, kuriais parėmė Londoną, didėjant nuogąstavimams dėl panaudotos toksiškos medžiagos, kurią Th. May pavadino Rusijos sukurtu kovine nervus paralyžiuojančia priemone.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas S. Skripalis, kuriam 66 metai, ir jo 33 metų dukra Julija buvo rasti kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro. Nuo to laiko jie gydomi ligoninėje; jų būklė tebėra kritinė.

Paprastai ramiame Solsberyje buvo dislokuoti nepaprastųjų situacijų darbuotojai, vilkėję specialius sandarius apsauginius kostiumus. Maždaug 500 žmonių, galėjusių turėti minimalių kontaktų su panaudota nervus paralyžiuojančia medžiaga, buvo paraginti dėl visa pikta išsiskalbti savo drabužius ir daiktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) sakė, kad Vašingtonas „visiškai pasitiki JK vykdomu tyrimu ir jų nuomone, kad Rusija tikriausiai yra atsakinga už praėjusią savaitę Solsberyje įvykdytą ataką, per kurią buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga“.

Jis pridūrė: „Tokios itin pavojingos medžiagos, kokia buvo panaudota, atgabenimas į kitą šalį, jos atnešimas į viešą vietą suvokiant, kad jos poveikį pajus daugybė žmonių... Sunku patikėti, kad taip galėtų elgtis valstybė.“

„Pritariame, kad kaltininkai – tie, kas įvykdė nusikaltimą, ir tie, kas jį užsakė – turi sulaukti atitinkamų rimtų pasekmių. Esame solidarūs su savo sąjungininkais Jungtinėje Karalystėje ir toliau glaudžiai koordinuosime savo atsakomuosius veiksmus“, – kalbėdamasis su žurnalistais pažymėjo jis.

REKLAMA

 

„Smarkiai susirūpinęs“

 

Th. May britų parlamentui sakė, kad Maskva ir anksčiau yra panaudojusi grupės „Novičiok“ („Naujokas“) nervus paralyžiuojančius agentus, yra įvykdžiusi valstybės remtų nužudymų ir tokius perbėgėlius kaip S. Skripalis laiko teisėtais taikiniais.

„Labai tikėtina, kad Rusija buvo atsakinga už veiksmus prieš Sergejų ir Juliją Skripalius“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ji pridūrė, kad Britanija nurodė Maskvai iki antradienio pabaigos Cheminio ginklo draudimo organizacijai atskleisti detalių apie nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“ kūrimo programą.

REKLAMA

Šį cheminį ginklą besibaigiant Šaltajam karui sukūrė Sovietų Sąjunga.

Jei „įtikimo atsakymo“ nebus, Britanija darys išvadą, kad tai buvo „neteisėtas Rusijos valstybės jėgos panaudojimas prieš Jungtinę Karalystę“, perspėjo Th. May ir pažadėjo trečiadienį nurodyti „visapusiškas (atsakomąsias) priemones“.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ antradienį pranešė, kad Britanija konsultuojasi su NATO sąjungininkėmis dėl sutarties 5-ajame straipsnyje numatyto kolektyvinės gynybos principo galimo inicijavimo.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareiškė, kad Aljansas yra smarkiai susirūpinęs dėl išpuolio Didžiojoje Britanijoje prieš buvusį rusų dvigubą agentą, ir sakė palaikantis ryšį su Jungtinės Karalystės valdžia šiuo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį britų transliuotojui BBC pareiškė, kad Londonas privalo pats išsiaiškinti buvusio dvigubo agento apnuodijimą ir tik tada kreiptis į Maskvą.

„Išsiaiškinkit viską savo pusėje, ir tada mes su jumis tai aptarsime“, – pareiškė jis.

Anksčiau pirmadienį Maskva atmetė Th. May teiginius ir sakė, kad tai buvo „cirko pasirodymas britų parlamente“, bandymas pakirsti pasitikėjimą prieš šią vasarą Rusijoje įvyksiantį pasaulio futbolo čempionatą.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos, kurią citavo naujienų agentūros, Th. May pareiškimas buvo „dar vienos provokacija paremtos informacinės ir politinės kampanijos“ dalis.

REKLAMA

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), paskambinęs britų ministrei pirmininkei, išreiškė „savo solidarumą su JK“.

„Jie aptarė platų agresyvaus Rusijos elgesio modelį ir sutiko, kad būtų svarbu toliau tai spręsti kartu su sąjungininkėmis“, – pranešė Dauningo gatvė.

Britų vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rud) antradienį 11 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku pirmininkaus Didžiosios Britanijos nepaprastųjų situacijų komiteto (COBRA) posėdžiui. Jo metu bus išklausyta atnaujinta informacija apie tyrimą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA

 

„Rafinuoti nuodai“

 

S. Skripalis 2006-aisiais Rusijoje buvo nuteistas kalėti 13 metų už tai, kad Britanijos slaptajai tarnybai MI6 teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

Tačiau S. Skripaliui buvo suteikta malonė, o 2010 metų liepą jis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą, įvykusį amerikiečiams išaiškinus Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų rusų miegančiųjų agentų tinklą.

Jis buvo atskraidintas į Britaniją, kuri buvusiam GRU pulkininkui suteikė prieglobstį. Jis apsigyveno Solsberyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija jo ir jo dukters apnuodijimą tiria padedant britų ginkluotosioms pajėgoms ir karinių tyrimų laboratorijai mokslo parke „Porton Down“.

Farmakologijos ekspertai sako, kad „Novičiok“ grupei priskiriama daugiau kaip 100 Rusijos sukurtų nervus paralyžiuojančių agentų ir kad šios medžiagos yra „pavojingesnės ir rafinuotesnės“ už zariną ar VX.

„Jos lėtina širdies (darbą) ir blokuoja kvėpavimo takus, sukeldamos mirtį uždūstant“, – sakė Britanijos Redingo universiteto profesorius Gary Stephensas (Garis Stivensas).

REKLAMA

Britanija per 2008 metais Paryžiuje įvykusį valstybių susitikimą, kurio metu buvo aptartos tokio pobūdžio grėsmės, reiškė susirūpinimą, kad Rusija vis dar turi tokių biologinių ginklų, rodo naujienų svetainės „WikiLeaks“ paskelbti pranešimai, kurie pirmadienį buvo paskelbti ir socialiniame tinkle „Twitter“.

BBC pranešė, jog tyrėjai dabar mano, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga galėjo būti panaudota miltelių pavidalo, per S. Skripalio automobilio ventiliacijos sistemą.

Kituose britų žiniasklaidos pranešimuose užsimenama apie didėjantį spaudimą ministrei pirmininkei, kad Anglija boikotuotų šios vasaros pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

„Kaip dabar galime vykti į Putino pasaulio čempionatą?“ – skelbė „Daily Mail“ antraštė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų