REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Rusijai duota para: Didžioji Britanija įsiuto dėl jos teritorijoje panaudoto cheminio ginklo „Novičok“ (nuotr. SCANPIX)

Didžioji Britanija vakar suteikė Rusijai vieną dieną pasiaiškinti, kaip jos teritorijoje galėjo būti nunuodytas buvęs rusų žvalgybos agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija. Premjerė Theresa May pareiškė, kad jeigu kovo 13-ąją nebus įtikinamo atsakymo, tai Londonas imsis atitinkamų priemonių. Didžiąją Britaniją taip pat palaikė ir sąjungininkė JAV.

17

Didžioji Britanija vakar suteikė Rusijai vieną dieną pasiaiškinti, kaip jos teritorijoje galėjo būti nunuodytas buvęs rusų žvalgybos agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija. Premjerė Theresa May pareiškė, kad jeigu kovo 13-ąją nebus įtikinamo atsakymo, tai Londonas imsis atitinkamų priemonių. Didžiąją Britaniją taip pat palaikė ir sąjungininkė JAV.

REKLAMA

Pirminės britų tyrimo išvados šokiruoja: prieš iš Rusijos pabėgusį buvusį šnipą ir jo dukterį buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičok“ („Naujokas“), kuri Šaltojo karo metais buvo išrasta Sovietų Sąjungoje. Th. May pažymėjo, kad įmanomi tik du variantai: arba Rusija pati prieš Didžiąją Britaniją panaudojo nuodingą medžiagą, arba Maskva taip blogai kontroliuoja savo karinę pramonę, kad šios produktai pateko į trečiąsias rankas.

„Novičok“ – itin retas ir itin galingas

Londono universiteto koledžo profesorė Andrea Sella leidiniui „Financial Times“ teigė, kad prieš Skripalius panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga „yra fosforo pagrindu rusų dar Šaltojo karo metais sukurtas atsakas amerikiečių cheminiams ginklams“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ši medžiaga yra gerokai mažiau žinoma negu kitos nervus paralyžiuojančios medžiagos, tokios kaip zarinas, daugelį sykių panaudotas karo Sirijoje metu, ar VX, kuris buvo panaudotas nužudant Kim Jong Uno brolį praėjusiais metais.

REKLAMA

„Apie jas paviešinta labai mažai viešai prieinamos mokslinės literatūros“, – pareiškė leidiniui Lydso universiteto toksikologijos profesorius Alastairas Hay’us.

A. Sella paneigė teiginius, kad „Novičok“ medžiaga yra neaptinkama, tačiau jis pripažino, kad „tai tikrai nebuvo savaime suprantamų medžiagų patikros sąraše“. „Jūs galite ją aptikti, tačiau tik tuomet, kai žinote, ko ieškote“, – pridūrė ji.

Ekspertai pažymi, kad „Novičok“ yra daug kartų pavojingesnis už minėtas zarino dujas ar VX medžiagą. Ši medžiaga sulėtina širdies ir kvėpavimo takų veiklą, tai dažniausiai reiškia mirtį nuo uždusimo.

REKLAMA
REKLAMA

Medicinos leidinyje „Responding to Terrorism“ rašoma, kad „Novičok“ nervus paralyžiuojančia medžiaga žmogų nunuodyti gali oru įkvepiant nuodus, tačiau apsinuodyti galima ir per odą ar gleivinę.

Jame taip pat nurodoma, kad „Novičok“ nuodai veikia itin greitai, efektas pasireiškia praėjus nuo 30 sekundžių iki 2 minučių.

Ekspertų teigimu, priešnuodis turi būti žmogui suduotas nedelsiant. Tačiau net ir tokiu atveju, „kai kurie iš „Novichok“ reagentų buvo sukurti specialiai tam, kad būtų atsparumas standartinei priešnuodžių procedūrai“.

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl „Novičok“ yra toks pavojingas, tai jam pagaminti reikalingos medžiagos nėra draudžiamųjų sąraše. Tai reiškia, kad, remiantis 1997-aisiais ratifikuota Cheminių ginklų konvencija, sudėtinės „Novičok“ medžiagos gali būti laisvai transportuojamos, nesukeliant pavojaus sveikatai jas gabenantiems asmenims. Iki šiol nėra tiksliai žinoma, kurioje vietoje Skripaliai buvo apnuodyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kommersant“ teigimu, iki išpuolio Didžiojoje Britanijoje, „Novičok“ vienintelį sykį buvo panaudotas 1995 metais Maskvoje nunuodijant bankininką Ivaną Kivelidį ir jo sekretorę Zarą Ismailovą. Tuomet kaltu dėl žmogžudystės buvo pripažintas bankininko verslo partneris Vladimiras Chucišvilis, kuris 2007-aisiais buvo nuteistas 9 metams kalėjimo. Oficialiai nuodo, kuris buvo panaudotas prieš I. Kivelidį, sudėtis nebuvo atskleista. „Kommersant“ teigimu, medžiaga buvo įsigyta iš Valstybinio organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimo instituto darbuotojo, kurį vėliau nuteisė dėl pareigybių viršijimo.

Kas gali grėsti Rusijai

Theresa May tiesiogiai neįvardijo, kaip konkrečiai Didžioji Britanija planuoja atsakyti į dvigubo agento nunuodijimą, tačiau britų žiniasklaida įvardija mažiausiai keturias pagrindines galimų sankcijų kryptis:

REKLAMA

- diplomatų išsiuntimas. 2007 metais Didžioji Britanija jau išsiuntė rusus po to, kai ši atsisakė išduoti Andrejų Logovojų, įtariamą Aleksandro Litvinenkos nunuodijimu.

- Pasaulio futbolo čempionato boikotas. Kol kas oficialūs asmenys kalba tik apie galimą delegacijos atsisakymą vykti – į turnyrą važiuotų tik futbolininkai, be valdininkų palydos.

- naujos tarptautinės sankcijos. Naujoji Zelandija jau prisijungė ir pareiškė, kad kartu su Didžiąja Britanija svarstytų bendras tarptautines sankcijas prieš Rusiją. Londoną palaiko ir Vašingtonas.

- leidinys „The Times“, remiantis savo šaltiniais paskelbė, kad Londonas svarsto Rusijos valdžios portalų ar „trolių fabriko“ kibernetinį puolimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų