REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką darote, jei ant duonos riekės pamatote pelėsį? Dažnai tokia duona, sūris, vaisiai ir kitas maistas apipjaustomi ir paprasčiausiai suvalgomi. Mokslininkai ir gydytojai skelbia, kad dėl tokio savo įpročio taupyti galite patirti sveikatos sutrikimų. Pasirodo, pelėsyje esantys nuodai gali sukelti kvėpavimo sutrikimų, alergijų ar net kepenų vėžį.

Ką darote, jei ant duonos riekės pamatote pelėsį? Dažnai tokia duona, sūris, vaisiai ir kitas maistas apipjaustomi ir paprasčiausiai suvalgomi. Mokslininkai ir gydytojai skelbia, kad dėl tokio savo įpročio taupyti galite patirti sveikatos sutrikimų. Pasirodo, pelėsyje esantys nuodai gali sukelti kvėpavimo sutrikimų, alergijų ar net kepenų vėžį.

REKLAMA

Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkas rodo supelijusių lazdyno riešutų dubenėlį. Ant kevalo ir ant paties riešuto branduolio nieko nematyti. O štai perkandus riešutą pasklinda pelėsio kvapas ir pasirodo mėlynas pūkas. Tada, pasak mokslininko, jau per vėlu net ir spjauti tokį riešutą, nes burnoje jau pasklidę milijonai pelėsinių medžiagų. O štai prisivalgius tokių papelijusių riešutų gresia rimtos bėdos.

„Tokie pelėsiai pavojingi tuo, kad maiste gali palikti savo maisto medžiagų apykaitos produktų, vadinamų mikotoksinų. Tai yra stiprūs nuodai“, - teigė mokslininkas Aurimas Krasauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak medikų, valgyti maistą, nuo kurio buvo nupjaustytas pelėsis, ne pati geriausia išeitis, nes pelėsis jau būna įsiskverbęs net ir ten, kur mūsų akis nemato. Patys pavojingiausi žmogui pelėsiai Lietuvoje negyvena. Bet jie atvyksta su maistu iš užsienio. Pavyzdžiui, su pistacijomis.

REKLAMA

„Iš visų nuodų, kuriuos gamina pelėsiai, tai pavojingiausi ir aflotoksinai. Bet ūminius apsinuodijimus aflotoksinai dažniausiai sukelia gyvūnams. Žmonės yra ganėtinai atsparūs, gal jautresni yra vaikai. Žmonėms jie pavojingi tuo, kad ūminio apsinuodijimo nesukelia, bet gali sukelti kepenų vėžį. Pasižymi kancerogeniškomis savybėmis“, - sakė toksikologas Jonas Šurkus.

Mokslininkai sako, pavojinga ne tik valgyti apipelijusį maistą, bet ir mesti jį į šiukšliadėžę.

Išsamiau – TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų