REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ sėkmės Jeffas Bezosas oficialiai yra tapęs turtingiausiu planetos gyventoju, tačiau jo drąsi vizija verslu neapsiriboja – ji taip pat apima kosmosą ir net patį laiką.

Dėl elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ sėkmės Jeffas Bezosas oficialiai yra tapęs turtingiausiu planetos gyventoju, tačiau jo drąsi vizija verslu neapsiriboja – ji taip pat apima kosmosą ir net patį laiką.

REKLAMA

„Amazon“ akcijų kursui per pastaruosius metus pakilus beveik 60 proc., įmonės įkūrėjo asmeninio turto vertė padidėjo dukart iki daugiau kaip 110 mlrd. JAV dolerių.

Šią savaitę 54 metų amžiaus J. Bezosas pakilo į žurnalo „Forbes“ kasmet sudaromo milijardierių sąrašo viršūnę, iš kurios išstūmė Billą Gatesą – vieną iš „Microsoft“ steigėjų, kurio turto vertė sudaro apie 90 mlrd. JAV dolerių.

Rekordinį turtą J. Bezosas susikrovė pasitelkęs savo sėkmės formulę, kurią, be kita ko, sudaro drąsūs sprendimai, pokyčių skatinimas ir atsitiesimas po nesėkmių.

REKLAMA
REKLAMA

„Turi būti vikrus ir tvirtas, kad galėtum atlaikyti smūgį, ir taip pat turi būti greitas ir novatoriškas, gebėti greičiau diegti naujus dalykus, tai geriausia gynyba nuo ateities“, – pareiškė J. Bezosas viename interviu, kuris pernai buvo paskelbtas žurnale „Vanity Fair“.

REKLAMA

„Visada reikia žvelgti į ateitį. Jeigu to nedarai, ateitis laimės, kiekvieną kartą“, – pažymėjo jis.

Eksperimentai, vos pradėjus vaikščioti

Pasakojama, kad J. Bezoso polinkis eksperimentuoti pasireiškė dar ankstyvoje vaikystėje. Plačiai žinoma istorija apie tai, kad, vos pradėjęs vaikščioti, jis bandė išardyti savo lovelę.

Milijardierius gimė 1964 metų sausio 12 dieną Albukerke, Naujosios Meksikos valstijoje. Jo motina jo susilaukė būdama dar paauglė.

Ji vėl ištekėjo, kai sūnui buvo maždaug ketveri, ir jį oficialiai įsivaikino patėvis – imigrantas iš Kubos, dirbęs inžinieriumi vienoje stambioje naftos chemijos įmonėje.

REKLAMA
REKLAMA

J. Bezoso motinos šeima buvo įsikūrusi Teksase ir jis praleido ne vieną vasarą, dirbdamas fermoje, kuri priklausė jo seneliui, kuris, prieš išeidamas į pensiją, ėjo JAV atominės energetikos komisijos regioninio direktoriaus pareigas.

Kompiuterijos mokslas būsimą milijardierių sužavėjo jau tada, kai IT pramonė dar tik kūrėsi, ir Prinstono universitete jis studijavo inžineriją.

Baigęs mokslus, J. Bezosas pradėjo dirbti Volstrite ir iki 1990 metų karjeros laiptais užkopė iki investicinės bendrovės „D.E. Shaw“ vyresniojo viceprezidento posto.

Po maždaug ketverių metų jis nustebino kolegas, palikęs savo pareigas ir dosnų atlyginimą, kad atidarytų elektroninį knygyną, kurį pavadino „Amazon.com“ ir kuris, kaip byloja legenda, buvo pradėtas kurti garaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš berniuko, kuris domėjosi, kaip veikia įvairūs daiktai, Jeffrey Prestonas Bezosas virto vyru, kuris „Amazon.com“ pavertė interneto galiūne.

„Amazon“ įgijo dominuojančią padėtį elektroninėje prekyboje ir tapo grėsminga konkurente debesijos kompiuterijos bei dirbtinio intelekto srityse.

Skaičiuojant pagal „Amazon“ akcijų kursą ketvirtadienio prekybos sesijos pabaigoje, Sietle įsikūrusios įmonės rinkos vertė sudarė apie 750 mlrd. JAV dolerių.

Ilgalaikis mąstymas

J. Bezosas yra tiek kartų sukrėtęs verslo sektorius, į kuriuos įžengdavo, kad net buvo pramintas „vyriausiuoju griovėju“.

Tačiau verslu ir konkrečiai „Amazon“ milijardierius – mokslinės fantastikos ir ypač britų rašytojo Iaino Bankso gerbėjas – neapsiriboja.

REKLAMA

Jis yra investavęs apie 42 mln. JAV dolerių į 150 metrų aukščio laikrodžio, kuris pagal planus turėtų skaičiuoti laiką 10 tūkst. metų, statybą. Laikrodis statomas Teksaso valstijoje esančio kalno viduje, o jo mechanizmas bus varomas geotermine energija.

„Kalbant apie technologijas, žmonija dabar yra pakankamai pažengusi į priekį, kad galėtume kurti ne tik įspūdingus stebuklus, bet ir civilizacijos masto problemas“, – parašė J. Bezosas savo tinklaraščio įraše, skirtame laikrodžio projektui.

„Mums reikėtų labiau ilgalaikio mąstymo“, – pažymėjo jis.

J. Bezosas taip pat yra įkūręs privačią aviacinių kosminių technologijų ir kosminių skrydžių paslaugų įmonę „Blue Origin“, į kurią paprastai investuoja pinigus, kuriuos gauna, parduodamas „Amazon“ akcijas.

REKLAMA

„Blue Origin“ yra paviešinusi planus pastatyti kosminį laivą ir nusileidimo Mėnulyje modulį, kuris į Žemės palydovą galėtų pristatyti krovinius.

O 2013 metais interneto verslininkas įsigijo „The Washington Post“, savo investicijų portfelį papildęs prestižiniu leidiniu.

Ir dienraštis, ir pats J. Bezosas yra sulaukę JAV prezidento Donaldo Trumpo priekaištų. Tuo tarpu prezidentą atvirai kritikuojantis J. Bezosas yra juokais pasiūlęs išsiųsti jį į kosmosą.

1993 metais J. Bezosas susituokė su rašytoja Mackenzie Bezos. Jiedu augina keturis vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų