REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Įvykio vieta (nuotr. SCANPIX)

Didžiosios Britanijos detektyvai ketvirtadienį toliau aiškinasi, kas apnuodijo buvusį dvigubą agentą rusą ir jo dukrą nervus paralyžiuojančia medžiaga, o medikai deda pastangas išgelbėti nukentėjusiųjų, taip pat jiems pagalbą mėginusio suteikti vieno policininko gyvybes.

4

Didžiosios Britanijos detektyvai ketvirtadienį toliau aiškinasi, kas apnuodijo buvusį dvigubą agentą rusą ir jo dukrą nervus paralyžiuojančia medžiaga, o medikai deda pastangas išgelbėti nukentėjusiųjų, taip pat jiems pagalbą mėginusio suteikti vieno policininko gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas 66 metų Sergejus Skripalis, atvykęs į Britaniją po 2010 metais įvykusio apsikeitimo šnipais tarp JAV ir Rusijos, tebėra kritinės būklės, kaip ir jo duktė Julija. Jiedu sekmadienį buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

REKLAMA

Britanijos politikai ir žiniasklaida šį įžūlų apnuodijimo incidentą jau susiejo su Rusija, bet tokie pareiškimai sulaukė pikto Maskvos atsako.

Trečiadienį Britanijos policija pirmąkart patvirtino, kad prieš aukas buvo panaudota nervus paveikianti medžiaga ir kad dabar šis incidentas tiriamas kaip kėsinimasis nužudyti.

„Liūdna, bet vienas policijos pareigūnas, vienas pirmųjų atvykęs į įvykio vietą, dabar taip pat yra ligoninėje, jo būklė sunki“, – žurnalistams sakė Londono policijos komisaro padėjėjas Markas Rowley (Markas Roulis).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, vyriausybės ekspertų atlikti moksliniai tyrimai leido nustatyti konkrečią medžiagą, panaudotą prieš aukas, ir „tai padės nustatyti šaltinį“. Vis dėlto pareigūnas šios medžiagos pavadinimo neatskleidė.

Britų žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad visų trijų nukentėjusiųjų būklė sunki.

Televizija „Sky News“, remdamasi neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad visos trys aukos ištiktos komos. Dienraštis „The Times“ citavo neįvardytą aukšto rango Britanijos vyriausybė pareigūną, sakiusį, kad S. Skripalio būklė laikoma itin sunkia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jausmas toks, kad jis neišsikapstys, – šaltinis sakė laikraščiui. – Manau, (Julijos) padėtis geresnė. Tikimasi, kad ji galbūt išsikapanos.“

Laikraštis pridūrė, kad nukentėjusio policijos pareigūno būklė „lengvesnė“.

Medikų pagalbos prireikė ir kitiems greitosios pagalbos tarnybos darbuotojams, iškviestiems į incidento vietą, bet jie nebuvo hospitalizuoti.

 

„Šaltos galvos“

 

Vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rad) paragino išlaikyti „šaltas galvas“, sklandant visokiausioms prielaidoms dėl šio apnuodijimo.

REKLAMA

Policija pabrėžė, kad neatmeta jokių versijų, bet užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) užsiminė, kad kaltė tenka Rusijai.

Jis pabrėžė, kad šis įvykis skatina prisiminti 2006 metais 2006 metais Londone įvykusį incidentą, kai radioaktyviu poloniu buvo nunuodytas buvęs Rusijos šnipas Aleksandras Litvinenka, tapęs Kremliaus kritiku. Britanija dėl to nunuodijimo kaltina Rusiją.

Maskva savo ruožtu kaltino britų politikus ir žurnalistus kurstant antirusiškas nuotaikas. Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje juos pavadino absurdu.

REKLAMA

„Kažkoks absurdas, tiesiog nesuvokiama... Tokie užsienio politikos žinybos vadovo pareiškimai – absurdiški; yra procesinės normos, tyrimas, pagarba įstatymams“, – sakė M. Zacharova.

Ji sakė nesuprantanti, kaip „žmogus, užsiimantis užsienio politika ir nesusijęs su teisėsaugos institucijomis, daro tokius pareiškimus“.

„Kuo remdamasis? Visų pirma reikia atlikti elementarius tyrimo veiksmus“, – kalbėjo M. Zacharova.

Vėliau ji žurnalistams pareiškė, kad ši istorija „buvo tučtuojau panaudota žiniasklaidos antirusiškai kampanijai pakurstyti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Britanijos policija sakė, kad šimtai kovos su terorizmu detektyvų dirba „apskritą parą“, kad atsektų aukų judėjimą, taip pat peržiūrimi daugelio valandų trukmės apsaugos vaizdo kamerų įrašai.

Tyrėjų nuomone, S. Skripalis ir jo 33 metų duktė kelias valandas buvo Solsberio miesto centre, kol galiausiai jiedu buvo rasti susmukę ant suolelio.

Kaip pranešama, jie buvo užsukę pavalgyti į piceriją „Zizzi“ ir apsilankė vienoje Solsberio alinėje.

Vienas policijos apklaustas neįvardytas liudininkas, buvęs alaus bare, trečiadienį sakė nacionaliniam transliuotojui BBC, kad S. Skripalis ten elgėsi keistai ir vienu metu garsiai šaukė.

REKLAMA

M. Rowley taip pat paragino visus, turinčius kokios nors informacijos apie sekmadienio įvykius Solsberyje, padėti teisėsaugai.

„Jūsų prisiminimai apie tą popietę ir vien jau pats jūsų judėjimas gali mums padėti (rasti) trūkstamas dalis šiame tyrime“, – pabrėžė jis.

„The Times“ rašo, kad policija aiškinasi, ar S. Skripalio duktė, praeitą savaitę atvykusi į Britaniją iš Maskvos ir atvežusi „lauktuvių nuo draugų“, galėjo netyčia įvežti į šalį nervus paralyžiuojančios medžiagos.

Laikraštis anksčiau taip pat nurodė, kad tyrėjai domisi S. Skripalio mirtimi nuo vėžio 2012 metais, taip pat jo 44 metų sūnaus mirtį praeitais metais – esą nuo kepenų ligos.

REKLAMA

 

Galimas futbolo boikotas

 

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) gavo informacijos apie šį incidentą per antradienį surengtą nacionalinio saugumo tarybos posėdį, bet atsisakė viešai komentuoti tebevykdomą tyrimą.

Vis dėlto premjerė patvirtino, kad tuo atveju, jeigu būtų nustatytas, jog su šiuo pasikėsinimu nužudyti yra susijusi Maskva, Jungtinės Karalystė vyriausybė gali svarstyti galimybę boikotuoti Rusijos organizuojamą šių metų Pasaulio futbolo čempionatą ir paraginti ten nevykti britų pareigūnų bei kitų garbingų svečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie čempionato boikoto, kuris nebūtų taikomas žaidėjams, galimybė antradienį pirmasis prabilo B. Johnsonas. Tąsyk kalbėdamas parlamente apie S. Skripalio incidentą jis tvirtino nerodantis pirštu į Rusiją, bet kelis kartus užsiminė apie šią šalį.

Diplomatijos vadovas perspėjo, kad Britanija reaguos „deramai ir griežtai“, jeigu bus nustatyta, kad su apnuodijimu susijusi kurios nors šalies vyriausybė.

Daugelis britų žiniasklaidos priemonių trečiadienį, remdamosi karališkųjų rūmų šaltiniais, pranešė, kad princas Williamas (Viljamas) Rusijoje vasarą vyksiančiame futbolo čempionate neapsilankys.

REKLAMA

Į ankstesnius turnyrus princas buvo atvykęs kaip Anglijos futbolo asociacijos prezidentas.

Kensingtono rūmai – princo Williamo rezidencija – į prašymą pakomentuoti šiuos pranešimus neatsakė.

S. Skripalis 2006-aisiais Rusijoje buvo nuteistas kalėti 13 metų už tai, kad Britanijos slaptajai tarnybai MI6 teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

Tačiau S. Skripaliui buvo suteikta malonė, o 2010 metų liepą jis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą, įvykusį amerikiečiams išaiškinus Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų rusų miegančiųjų agentų tinklą.

Jis buvo atskraidintas į Britaniją – ši buvusiam GRU pulkininkui suteikė prieglobstį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų