REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arogantiškas ir valdingas. Šie du žodžiai, tikėtina, patys tinkamiausi, norint apibūdinti 1883 metais Rusijoje gimusį Augustiną Voldemarą (1883-1942). Tarpukario Lietuvos politinis veikėjas, istorikas, pirmosios Vyriausybės vadovas iš kitų išsiskyrė būtent šiomis savybėmis.

Arogantiškas ir valdingas. Šie du žodžiai, tikėtina, patys tinkamiausi, norint apibūdinti 1883 metais Rusijoje gimusį Augustiną Voldemarą (1883-1942). Tarpukario Lietuvos politinis veikėjas, istorikas, pirmosios Vyriausybės vadovas iš kitų išsiskyrė būtent šiomis savybėmis.

REKLAMA

Įsitraukęs į radikalios ir sukarintos organizacijos „Geležinis vilkas“ veiklą, jis jau netrukus A.Smetonos buvo nušalintas nuo ministro pirmininko bei užsienio reikalų ministro pareigų.

Koks tai žmogus? Kokia asmenybė ir kaip gyveno šeimoje? Juk net ir arogantiškais vadinami ir iš kitų valdingumu išsiskiriantys vyrai turi šeimas. Gal už uždarų durų šis vyras buvo jautrus, mylintis ir supratingas?

Deja... likę liudijimai, kuriuos knygoje „Nekuklioji Lietuva“ užrašė rašytoja Aurelija Savickienė atskleidžia, kad tai buvo sudėtinga asmenybė. Tokiu jis išliko net ir su žmona Matilda Voldemariene.

REKLAMA
REKLAMA

Kankino keistas sindromas

Kaip rašoma knygoje, amžininkai ir istorikai apie šį veikėją yra pasakę, kad tai – itin pasitikinti ir save aukštinanti asmenybė. Garbinant save, ūmaus būdo ir net storžieviška.

REKLAMA

A.Voldemaras galėjo labai daug pasiekti mokslinėje veikloje, nes čia savo darbą išmanė puikiai, tačiau didelių ambicijų turėjo visose srityse. Meilėje – taip pat.

Apie jį Vasario 16-osios akto signataras Petras Klimas atsiliepė ne pačiais gražiausiais epitetais. Jis yra rašęs, kad Voldemarą greičiausiai veikė „žemo vyro sindromas“: jis nevengdavo rodyti pranašumo ir puikuotis prieš moteris, siekdamas jų dėmesio ir ne tik.

Pasak amžininkų, jam dirbusios jaunos referentės net bijodavo likti vienos su garsiuoju politiku.

Pažintis su žmona – skandalų fone

Knygoje „Nekuklioji Lietuva“ rašoma, kad skandalai šį politikos veikėją lydėjo nuolat. Net tada, kai jis susipažino su išrinktąja Matilda.

REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomybės akto signataras Petras Klimas liudijo: „1919 metais rudenį jis netgi susimušė kėdėmis su vienu profesoriumi, kuris savo žmoną užklupo vienam Berlyno viešbuty maždaug in flagranti (darant nusikaltimą).

Tą kartą Voldemaras ją pristatinėjo kaip savo žmoną, su ja vėliau lankėsi net pas popiežių.“

Rašoma, kad niekas nematė jokio dokumento, galinčio įrodyti, kad jis vedė nuo kolegos nuviliotą žmoną.

Vadino meilės ekspertu

Kokia moteris gyveno su Voldemaru? Kokiomis savybėmis pasižymėjo arogantiško vyro žmona, ponia Voldemarienė?

Liudijimai skelbia, kad ji buvo itin atsidavusi savo vyrui. Ji juo tikėjo ir besąlygiškai mylėjo. Ji nepaisė to, ką apie jos vyrą kalbėjo visas Kaunas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sklido kalbos, kad vienas garsiausių Lietuvos politinių veikėjų apgaudinėja savo žmoną. Pats politikas save drąsiai vadino „meilės ekspertu“.

Dėmesį jis rodė visoms jį supančioms gražioms merginoms, net pavaldinėms. Šiandien, pasak knygos autorės, tokį dėmesio eskalavimą būtų galima vadinti seksualiniu priekabiavimu.

Kai visas Kaunas kalbėjo apie premjero neištikimybę, ji elgėsi taip, lyg nieko nežinotų.

Šiandien, spėjama, kad ji buvo pasirinkusi būtent tokį vaidmenį – nieko negirdėti ir nieko nematyti. Vis dėlto, neslepiama, kad moteris, būdama su šiuo vyru, labai kentėjo, nes puikiai suvokė, kad jis elgiasi nederamai. Deja, kaip bebūtų gaila, ji buvo per silpna ką nors pakeisti. 

REKLAMA

Ateitį spėjo kortomis

Galina Dauguvietytė savo atsiminimuose yra rašiusi, kad ji, dar būdama vaikas, namuose girdėdavo, kaip tėvai, to paties teatro artistai, kalbėdavosi apie galimą Voldemaro romaną su aktore Ona Kurmyte.

Ji, Ona, dažnai vėluodavo į repeticijas – visi sėdėdavo ir laukdavo, o šiai atvykus niekas nė pusės žodžio neištardavo, nors puikiai suprasdavo, kad ji laiką leisdavo su politiku.

Kol vyras kūrė romanus su kaunietėmis, Matilda vis skubėdavo į būrimo salonus – ten ji, tikėtina, ieškojo teisybės ir užuojautos. Rašoma, kad ji ir pati dėliojo kortas.

Ištikima iki mirties

Būta nemažai skandalų ir kalbų apie tai, kad iki gyvenimo galo Voldemaras buvo neištikimas savo žmonai. Vis dėlto, tai niekaip tiesiogiai nepaveikė jos jausmų ir elgesio. Moteris iki gyvenimo pabaigos buvo jam ištikima.

REKLAMA

Visada ištikima vyrui ji sutuoktinį lydėjo į galima pražūtį. Taip ir atsitiko. Tik atvykusi į Lietuvą, Voldemarų šeima buvo suimta ir išvežta į Maskvą, kur buvo įkalinta, o vėliau ištremta į Šiaurės Osetiją.

1942 metais prieštaringai vertinamas politikos veikėjas mirė Maskvos kalėjimo ligoninėje.

***

Primename,kad naujienų portale tęsiasi projektas apie šimtmečio vyrų moteris bei gyvenimus.

Istorikai ir projekto bendraautoriai intriguoja, kad kai kurių šeimų modeliai - ypač įdomūs bei patrauklūs, o kai kurie privers nustebti.

Naujienų portalo tv3.lt vyriausiasis redaktorius Artūras Anužis sako, kad šiais laikais už kiekvieno vyro dažnai stovi moteris, o už kiekvieno daug pasiekusio vyro - protinga moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istorija rodo, kad ir didžiausi mūsų šalies vyrai turėjo savo patarėjas, žmonas, kurioms papasakodavo apie svarbiausius darbus arba išliedavo nuoskaudą.

Be to, pasitaikydavo atvejų, kai žmonos darydavo didžiulę įtaką savo vyrų sprendimams.

Būtent dėl šios priežasties naujienų portalas tv3.lt, artėjant mūsų valstybės šimtmečiui, nusprendė atskleisti kitą istorijos pusę ir parodyti, kokią įtaką mūsų iškiliausiems lyderiams ir šalies vadovams turėjo šalia jų buvusios moterys. Nes, galbūt, be jų, neturėtume ir tokių vyrų“, - sako A.Anužis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų