REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį atsikirto Jungtinių Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), pareikšdamas, kad „prekybos karai yra blogai ir juos lengva pralaimėti“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį atsikirto Jungtinių Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), pareikšdamas, kad „prekybos karai yra blogai ir juos lengva pralaimėti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Tuskas taip pat pasiūlė ES vadovams per kovo 22–23 d. d. viršūnių susitikimą Briuselyje surengti skubius debatus prekybos klausimu.

REKLAMA

„Prezidentas D. Trumpas neseniai pasakė, cituoju, „prekybos karai yra gerai ir juos lengva laimėti“, – per bendrą su Liuksemburgo premjeru Xavier Betteliu (Ksavjė Beteliu) spaudos konferenciją sakė D. Tuskas. – Tačiau tiesa yra priešinga: prekybos karai yra blogai ir juos lengva pralaimėti. Todėl esu tvirtai įsitikinęs, kad dabar yra laikas politikams abejose Atlanto pusėse elgtis atsakingai.“

D. Tuskas perspėjo, kad D. Trumpo planai gali privesti prie „rimto prekybos konflikto“ tarp Vašingtono ir likusio pasaulio, įskaitant ES.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas paragino ES vadovus kovo pabaigoje Briuselyje surengti „neeilinius prekybos debatus“ dėl galimo „poveikio mūsų piliečiams ir mūsų įmonėms, jau nekalbant apie pasaulio ekonomiką“.

Anot D. Tusko, ES vadovai turėtų siekti „išlaikyti gyvą pasaulinę prekybą ir, jeigu būtina, apsaugoti Europos piliečius nuo prekybinių sukrėtimų“.

Parengė sąrašą

ES anksčiau trečiadienį paskelbė sąrašą prekių, kurioms būtų įvestas importo muitas reaguojant į D. Trumpo grasinimus įvesti importo muitus plienui ir aliuminiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tokį galimą smūgį Briuselis pranešė praėjus kelioms valandoms po to, kai iškilus nesutarimų dėl prekybos politikos antradienį Baltuosius rūmus nusprendė palikti JAV prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas (Garis Konas).

ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom) pareiškė, kad plataus masto prekybos karas „neatitinka niekieno interesų“. Toks pareiškimas iš esmės prieštarauja D. Trumpo pozicijai: praėjusią savaitę jis pareiškė, kad prekybiniai karai yra „naudingi ir lengvai laimimi“.

REKLAMA

„Prekybiniame kare nėra laimėtojų, – trečiadienį, po to, kai muitus aptarė Europos Komisija, žurnalistams pranešė C. Malmstroem. – Turime labai atsargiai vartoti tą žodį, ... (kare – BNS) yra tik pralaimėtojai, todėl mes atsakysime proporcingai ir subalansuotai.“

ES paskelbtame amerikietiškų prekių sąraše yra tokie produktai, kaip riešutų sviestas, apelsinų sultys ir burbonas.

„Sąraše yra tam tikrų rūšių burbonas bei kitos prekės, kaip riešutų sviestas, spanguolės, apelsinų sultys“, – sakė komisarė.

Tokį sąrašą, kuriame yra ir plieno, pramoniniai ir žemės ūkio produktai, ES parengė reaguodama į D. Trumpo planus, nors šis dar nepasirašė jokio įsako.

REKLAMA

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris (Žanas-Klodas Junkeris) praėjusį penktadienį pagrasino smogti gerai žinomiems amerikietiškiems prekių ženklams, kaip „Harley Davidson“ ar „Levi's“. Tai paskatino D. Trumpą pagrasinti apmuitinti iš ES importuojamus automobilius. Tačiau paskelbtame sąraše konkrečios įmonės neminimos.

Grėsmė tūkstančiams darbo vietų

C. Malmstroem taip pat pranešė, kad ES mėgina įtikinti Vašingtoną atsisakyti planų įvesti importo muitus, kurie, jos teigimu, Europoje kelia grėsmę tūkstančiams darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas, kuris savo prezidentinės rinkimų kampanijos metu žadėjo panaikinti globalizacijos poveikį JAV ekonomikai įgyvendindamas savo „pirmiausia Amerika“ strategiją, praėjusį ketvirtadienį pareiškė planuojantis importuojamam plienui įvesti 25 proc., o aliuminiui – 10 proc. muitą.

Europa kiekvienais metais į Jungtines Valstijas eksportuoja plieno už maždaug 5 mlrd. eurų , o aliuminio – už maždaug 1 mlrd. eurų, remiantis Komisijos duomenimis. D. Trumpo importo muitai Europai kainuotų apie 2,8 mlrd. eurų.

Importo muitai ne tik apsunkintų galimybes Europos produkcijai rasti pirkėjų Jungtinėse Valstijose. Dėl jų užsienio gamintojai nukreiptų savo produkciją į ES ir nusmukdytų Europos rinką. Briuselis nori maksimaliai padidinti politinį poveikį Amerikai atsakomaisiais muitais bei minimizuoti prekybos karo poveikį Europos vartotojams.

Europos Komisijos vicepirmininkas Jyrki Katainenas (Jirkis Katainenas) penktadienį agentūrai AFP sakė, kad Bendrija svarsto galimybę suburti „vienminčių šalių koaliciją“ ir pateikti bendrą skundą prieš Ameriką Pasaulio prekybos organizacijai pagal procedūrą, kuri paprastai trunka maždaug dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų