REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Atokiame Australijos paplūdimyje vaikštinėję žmonės, tarp kurių buvo „Formulės-1“ žvaigždės Danielio Ricciardo (Danielio Rikardo) tėvai, rado prieš 132 metus parašytą žinutę butelyje.

 Atokiame Australijos paplūdimyje vaikštinėję žmonės, tarp kurių buvo „Formulės-1“ žvaigždės Danielio Ricciardo (Danielio Rikardo) tėvai, rado prieš 132 metus parašytą žinutę butelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši žinutė dabar pripažinta seniausiu pasaulyje tokio pobūdžio laišku.

Stačiakampis butelis buvo rastas sausio mėnesį, pusiau užpustytas smėlio kopose netoli Vedžo salos, už 160 km į šiaurę nuo Perto.

REKLAMA

Po savaites trukusių tyrinėjimų naudojantis „Google Translate“ ir paieškų internete bei archyvuose buvo patvirtinta, kad radinys yra autentiškas butelis, išmestas iš vieno vokiečių laivo į Indijos vandenyną.

Jį rado šešių žmonių grupė, važiavusi per atokias vakarinės pakrantės kopas. Vienu metu lenktynininko motina Grace Ricciardo (Greis Rikardo) pasiūlė sustoti ir pasivaikščioti, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pasakojo Kymas Illmanas (Kaimas Illmanas).

REKLAMA
REKLAMA

Jo žmona Tonya (Tonia) lydėjo G. Ricciardo ir pastebėjo butelį, bet palaikė jį šiukšle.

„Ji pagalvojo: „Atrodo gražus, gerai atrodys ant mano knygų lentynos“, – sakė K. Illmanas.

Kompanija iškratė butelį, iš jo iškrito drėgnas popieriaus ritinėlis. Tada žmonės suprato, kad galbūt rado kai ką ypatinga.

Grįžę į savo atostogų būstą netoliese jie truputį pašildė popierėlį orkaitėje ir jį išvyniojo.

K. Illmanas šiek tiek moka vokiškai, tad iššifravo prašymą radėjui atsiųsti informaciją, kur ir kada buvo rastas butelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likusią teksto dalį jis išvertė pasinaudodamas „Google Translate“. Laiške buvo 1886 metų birželio 12 dienos data.

Atradimas paskatino K. Illmaną pradėti nuodugnesnius tyrimus ir diskusijas su muziejais. Po kelių savaičių buvo prieita prie bendros išvados, kad šis XIX amžiaus olandiško džino butelis galėjo būti išmestas iš vokiečių barko – tristiebio burlaivio – „Paula“ maždaug už 950 km nuo Vakarų Australijos pakrantės.

Tai buvo vienas iš tūkstančių butelių, panaudotų per ilgalaikį vokiečių okeanografinį eksperimentą siekiant geriau suprasti pasaulinio vandenyno sroves ir rasti greitesnius, efektyvesnius laivybos kelius, nurodė Vakarų Australijos muziejus.

REKLAMA

„Nepaprastiems atradimams reikia nepaprastų įrodymų, tad susisiekėme su kolegomis Nyderlanduose ir Vokietijoje, kad jie padėtų rasti daugiau informacijos“, – sakoma muziejaus direktoriaus pavaduotojo jūrinės archeologijos reikalams Rosso Andersono (Roso Andersono) pareiškime.

„Neįtikima, bet per paiešką Vokietijos archyve buvo rastas originalus „Paula“ meteorologijos žurnalas ir jame buvo 1886 metų birželio 12 dienos kapitono įrašas, kad per bortą buvo išmestas butelis. Data ir koordinatės tiksliai atitinka nurodytąsias butelio raštelyje“, – sakė jis.

REKLAMA

Vokietijos Federalinė navigacijos ir hidrografijos agentūra ir Nacionalinė meteorologijos tarnyba patvirtino radinio autentiškumą, nurodė Vakarų Australijos muziejus. Butelis dabar bus eksponuojamas muziejaus padalinyje – Laivybos galerijoje Frimantle.

Anksčiau seniausia žinute butelyje buvo laikomas laiškas, rastas Vokietijoje 108 metai ir 138 dienos po po, kai jį 1906-aisiais į Šiaurės jūrą išmetė vienas jūrų biologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų