REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Klaipėdos ligoninėje mirė, kaip manoma, grybais apsinuodijusi moteris.

50

Klaipėdos ligoninėje mirė, kaip manoma, grybais apsinuodijusi moteris.

REKLAMA

Klaipėdos policijos duomenimis, į ligoninę 1954 metais gimusi moteris dėl galimo apsinuodijimo grybais atvežta šeštadienio rytą iš namų Klaipėdos rajone, Kulių kaime.

Naujienų portalas tv3.lt yra rašęs, kad renkant grybus būtina išlikti apdairiais ir šiukštu į pintinę neimti neatpažinto grybo. 

Mikologas bei grybų tyrinėtojas Ernestas Kutorga naujienų portalui tv3.lt tvirtino viskas priklauso nuo grybų paruošimo. Jei jie yra kelis kartus apverdami, tikėtina, kad visi toksinai pasišalins. Tokiu atveju jie nebus pavojingi sveikatai.

Grybus būtina apvirti

Mikologas teigė, jog dažniausiai po lietaus pasikeičia grybų spalvos, todėl tampa sudėtinga atskirti net ir tuos, kurie atrodo nepanašūs vieni į kitus.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtina domėtis grybais. Tai galima daryti vartant specialią literatūrą, ieškant informacijos internete.

Taip pat kiekviena šeimininkė privalo žinoti, kaip ruošti grybus, kad šeima liktų sveika. Visi grybai, pageidautina, turėtų būti apverdami bent kelis kartus, kad juose neliktų toksinių medžiagų“, - aiškino specialistas.

REKLAMA

Pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus, pašnekovas ragina, visų pirma, skubėti į ligoninės priimamąjį ir stengtis gerti kaip įmanoma daugiau vandens. Tik skysčiai, pasak jo, gali išvalyti apnuodytą organizmą.

Grybų turėtų vengti arba valgyti itin mažomis porcijomis vaikai bei vyresnio amžiaus žmonės, kurių skrandis bei virškinimo sistema yra jautresnė.

Mikologas E.Kutorga tvirtino, kad į grybuose esančius toksinus žmonių organizmai reaguoja skirtingai, todėl natūralu, kad vieni šeimos nariai galėjo apsinuodyti ir pasveikti, o moteriai, kurios organizmas bei virškinimo sistema buvo jautresnė, baigtis mirtimi.

REKLAMA
REKLAMA

Aukso vertės patarimai grybaujantiems

Naujienų portalui TV3.lt vaistininkė Danutė Bubnietė yra teikusi esminių patarimų grybautojams.

Dažniausiai apsinuodijama ne itin nuodingais arba netinkamai paruoštais grybais. Juose esančios kenksmingos medžiagos sudirgina virškinamąjį traktą.

Vis dėlto vaistininkė turi kitokią nuomonę apie vandens gėrimą, kurį stipriai palaiko mikologas E.Kutorga.

„Suvalgius tokių grybų, po kelių valandų prasideda skrandžio ir pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas.

Apsinuodijusį žmogų reikia nedelsiant paguldyti, nes gali būti sutrikusi širdies veikla. „Jokiu būdu negalima duoti gerti vandens, nes su juo dar daugiau nuodingųjų medžiagų pateks į žarnyną“, – patarė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsinuodijusiam žmogui būtina išplauti skrandį arba bandyti sukelti vėmimą.

Jei nukentėjusysis nesąmoningas, reikia paguldyti jį ant šono, pasirūpinti, kad neužspringtų, jei vemia.

Tik vėliau, atsikračius suvalgyto maisto, galima duoti išgerti 1–2 litrus šilto vandens, kišti pirštus į burną, dirginti ryklę, kol skrandyje nieko neliks. Išplovus skrandį nusilpusiam žmogui galima duoti išgerti arbatos.

„Atlikus pirmuosius pagalbos veiksmus, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją“, – patikino ji.

Apsinuodijimo mirtinai nuodingais grybais požymiai iš pradžių būna tokie patys, tačiau vėliau sutrinka kepenų, kraujo krešėjimo sistemos veikla, nustoja funkcionuoti inkstai.

Apsinuodijus musmirėmis, labai greitai pasireiškia traukuliai, žmogus netenka sąmonės. Tuomet apie skrandžio valymą namuose negali būti nė kalbos, nukentėjusįjį skubiai reikia gabenti į gydymo įstaigą ar kviesti greitąją medicinos pagalbą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų