REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausio rango per daugiau kaip dešimtmetį Pietų Korėjos pasiuntiniai pirmadienį atvyko į Pchenjaną susitikti su lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

Aukščiausio rango per daugiau kaip dešimtmetį Pietų Korėjos pasiuntiniai pirmadienį atvyko į Pchenjaną susitikti su lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

REKLAMA

Tai dar vienas olimpiados paskatinto santykių gerinimo padalytame Korėjos pusiasalyje žingsnis. Į Pjongčango olimpines žaidynes Kim Jong Unas buvo atsiuntęs savo seserį Kim Yo Jong (Kim Jo Čen).

Delegacija, kuri atvyko kaip Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) pasiuntiniai, siekia branduolinį ginklą turinčio Pchenjano režimo ir JAV derybų.

„Buvo sutarta, ... kad jie dalyvaus susitikime ir vakarienėje su Kim Jong Unu“, – sakė Moon Jae-ino atstovas.

Kim Yo Jong apsilankymas olimpiadoje buvo pirmas Šiaurės Korėjos valdančiosios dinastijos nario vizitas Pietų Korėjoje nuo 1950-1953 metų Korėjos karo pabaigos. Jos pasirodymą per olimpiados atidarymo ceremoniją, kurios metu abiejų Korėjų atletai žygiavo drauge, plačiai aprašė pasaulio žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Moon Jae-inas siekė pasinaudoti Pjongčango žaidynėmis kaip proga pradėti Vašingtono ir Pchenjano dialogą, vildamasis sumažinti konfrontaciją, pakursčiusią nuogąstavimus dėl pasaulio saugumo.

REKLAMA

Seule Kim Yo Jong brolio vardu pakvietė jį į viršūnių susitikimą Pchenjane. Tačiau Moon Jae-inas kvietimo iš karto nepriėmė ir sakė, kad pirma turi atsirasti reikiamos sąlygos.

Prieš išvykdamas į Pchenjaną Pietų Korėjos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Chung Eui-yongas (Čung Ejongas) sakė: „Planuojame surengti nuodugnias diskusijas dėl to, kaip tęsti ne tik Korėjų derybas, bet ir dialogą tarp Šiaurės Korėjos ir tarptautinės bendrijos, įskaitant Jungtines Valstijas“, – pažymėjo jis.

Tai sunki užduotis. Nepaisydama Jungtinių Tautų sankcijų, izoliuota ir skurdi Šiaurės Korėja pernai surengė galingiausią savo branduolinį bandymą ir išbandė kelias raketas, kurių kai kurios buvo pajėgios pasiekti JAV žemyninę dalį.

REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) praminė Kim Jong Uną „Mažuoju Raketininku“ ir gyrėsi savo paties „branduolinio mygtuko“ dydžiu, o Šiaurės Korėjos lyderis pavadino D. Trumpą „senu nuokvaka“.

Jie apsikeitė karo grasinimais ir smarkiai padidino įtampą, kuri ėmė slūgti tik prieš olimpiadą.

„Perduosime prezidento Moon tvirtą pasiryžimą denuklearizuoti Korėjos pusiasalį ir sukurti tikrą, ilgalaikę taiką“, – žurnalistams sakė delegacijos vadovas Chung Eui-yongas.

Jis yra tarp penkių aukšto rango pareigūnų, pirmadienį išskridusių į Pchenjaną.

Tai pirmas Pietų Korėjos ministrų lygio vizitas Šiaurės Korėjoje nuo 2007 metų gruodžio, kai Pchenjane lankėsi tuometinis Seulo žvalgybos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną Pietų Korėjos prezidentu buvo išrinktas konservatyvusis Lee Myung-bakas (Li Mjungbakas), kuris užėmė griežtesnę poziciją dėl santykių su Šiaurės Korėja.

 

Sąsaja su Vašingtonu

 

Pirmadienį į Pchenjaną nuvykusioje delegacijoje yra žvalgybos vadovas Suh Hoonas (So Hunas), turintis didelę bendravimo su Šiaurės Korėja patirtį. Žinoma, kad jis aktyviai dalyvavo derybose dėl dviejų ankstesnių Korėjų viršūnių susitikimų 2000 ir 2007 metais surengimo.

Pchenjano oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) apie būsimą vizitą paskelbė vieno paragrafo pranešimu.

10 narių delegacija – penki aukšto rango pareigūnai ir penki pagalbininkai – į Seulą grįš antradienį.

REKLAMA

Tarp kitų delegacijos narių yra Suh Hoono pavaduotojas Nacionalinėje žvalgybos tarnyboje, taip pat susivienijimo viceministras Chun Hae-sungas (Čun Hesungas).

Trečiadienį ši delegacija nuskris į JAV paaiškinti dviejų dienų vizito Šiaurės Korėjoje rezultatų Vašingtono pareigūnams, pranešė Pietų Korėjos prezidentūra.

Moon Jae-inas, kuris pritaria dialogui su branduolinį ginklą turinčia Šiaurės Korėja, praėjusią savaitę sakė, kad Vašingtonui reikia „nuleisti kartelę deryboms“ su Pchenjanu.

Tačiau JAV atmetė bet kokią derybų galimybę, kol Šiaurės Korėja nesiima veiksmų dėl denuklearizacijos, ir praėjusio mėnesio pabaigoje paskelbė, pasak D. Trumpo, „griežčiausias visų laikų“ sankcijas Kim Jong Uno režimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų