REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pirmadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga privalo „greitai reaguoti“ į Jungtinių Valstijų planus įvesti didelius importo muitus plienui ir aliuminiui, kurie, jo nuomone, akivaizdžiai pažeidžia tarptautines prekybos taisykles.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pirmadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga privalo „greitai reaguoti“ į Jungtinių Valstijų planus įvesti didelius importo muitus plienui ir aliuminiui, kurie, jo nuomone, akivaizdžiai pažeidžia tarptautines prekybos taisykles.

REKLAMA

„Manau, kad Europos Sąjungai labai svarbu greitai ir subalansuotai reaguoti laikantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklių“, – per spaudos konferenciją pareiškė Prancūzijos prezidentas ir pridūrė, kad „akivaizdu, jog tokie tarifai prieštarautų PPO taisyklėms“.

Vokietijos vyriausybė kiek anksčiau pirmadienį perspėjo, kad transatlantinis prekybos karas pakenks tiek Europai, tiek ir Jungtinėms Valstijoms. Berlynas po agresyvios savaitgalinės retorikos paragino Vašingtoną neiti „blogu keliu“.

„Nenoriu spręsti, kaip arti ar toli mes esame nuo prekybos karo. Toks prekybos karas neatitiktų nei Vokietijos, nei Europos, nei Amerikos interesų“, – Berlyne žurnalistams sakė Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zaibertas).

REKLAMA
REKLAMA

„Užsidarymas ir protekcionizmas yra blogas kelias“, – pabrėžė Vokietijos vyriausybės vadovės atstovas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savaitgalį leido suprasti, jog ketina įvesti prieštaringai vertinamus plieno ir aliuminio importo muitus, dėl kurių pasaulyje kilo nuogąstavimai dėl prekybos karo.

REKLAMA

„Beveik visi prekybos susitarimai mums yra nepalankūs. Mūsų draugai ir priešai Jungtines Valstijas išnaudojo daugelį metų. Mūsų plieno ir aliuminio sektoriai yra mirę. Atėjo laikas pokyčiams!“ – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Kiek anksčiau du D. Trumpo administracijos pareigūnai pareiškė, kad muitai – 25 proc. muitas plienui ir 10 proc. muitas aliuminiui – greičiausiai bus nustatyti be jokių išimčių sąjungininkams.

„Žinau, kad jis kalbėjosi su ne vienu pasaulio lyderiu, – televizijos kanalo ABC laidoje „This Week“ pareiškė prekybos sekretorius Wilburas Rossas (Vilburas Rosas). – Sprendimą, be jokios abejonės, priims jis. Tačiau dabar, kiek žinau, jis kalba apie muitus be išimčių.“

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau duodamas interviu televizijos kanalui NBC W. Rossas pažymėjo, kad D. Trumpas dar gali pakeisti savo nuomonę, kaip kad yra buvę kitais klausimais.

„Pamatysime. Pamatysime. Žinau, kad su prezidentu kalbėjo daug ministrų iš daugybės šalių. Jie kalbėjo su manimi. Jie kalbėjo su kitais. Pamatysime. Sprendimus priima prezidentas“, – pareiškė jis.

Paskelbęs apie planus nustatyti importo muitus, D. Trumpas įžiebė nerimą dėl galimo prekybos karo ir sukėlė JAV prekybos partnerių pasipiktinimą.

Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės biuras pranešė, kad Theresa May (Tereza Mei), kuri sekmadienį su D. Trumpu kalbėjo telefonu, išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl muitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjunga (ES) pareiškė, jog rengia priemones, kurios bus taikomos pirmaujantiems JAV prekių ženklams, tokiems kaip motociklai „Harley-Davidson“ ir džinsai „Levi's“, o Kinija įspėjo, jog „nesėdės sudėjusi rankų“, jeigu bus kenkiama jos interesams.

Reaguodamas į tai D. Trumpas šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad jeigu Europos Komisija įgyvendins savo planus, „mes tiesiog apmokestinsime jų automobilių , kurie laisvai plūsta į Jungtines Valstijas“.

O automobilių gamyba yra didžiausias Vokietijos pramonės sektorius, kuriame dirba maždaug 80 tūkst. žmonių pačioje Vokietijoje ir dar tūkstančiai žmonių visame pasaulyje.

REKLAMA

Nacionalinio saugumo klausimas

D. Trumpas pareiškė, kad importo muitai bus nustatyti nacionalinio saugumo sumetimais.

Tačiau didžiausia JAV tiekėja yra sąjungininkė Kanada, kuriai tenka 40 proc. JAV aliuminio importo ir 16 proc. plieno importo.

Tuo tarpu „problemos esmė“ yra Kinija, nors jos dalis JAV plieno ir aliuminio importo rinkoje yra gana nedidelė, sakė Baltųjų rūmų patarėjas prekybos klausimais Peteris Navarro (Piteris Navaras).

„Esmė ta, kad Kinija turi milžiniškus perteklinius ir aliuminio, ir plieno gamybos pajėgumus. Jie užtvindo pasaulio rinką šiais produktais, kurie atkeliauja į mūsų ir kitas šalis“, – pareiškė jis.

Savo ruožtu Kinijos nacionalinio liaudies kongreso atstovas spaudai Zhang Yesui (Čžanas Jesujis) įspėjo, kad „politika, formuojama remiantis klaidinga nuomone arba neteisingu požiūriu, pakenks santykiams, o jos pasekmės bus nepalankios visoms šalims“.

„Kinija nenori prekybos karo su Jungtinėmis Valstijomis, – pareiškė jis spaudos konferencijoje. – Tačiau jeigu JAV imsis veiksmų, kurie pakenks Kinijos interesams, Kinija nesėdės sudėjusi rankų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų