REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį šalį apskriejo žinia apie 77-erių metų moterį, mirusią nuo maliarijos. Kaip pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, moteriai maliarija pasireiškė po viešnagės į Madagaskarą.

Pirmadienį šalį apskriejo žinia apie 77-erių metų moterį, mirusią nuo maliarijos. Kaip pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, moteriai maliarija pasireiškė po viešnagės į Madagaskarą.

REKLAMA

Nustatyta, kad moterys susirgo beveik po savaitės, sugrįžusios iš turistinės kelionės po Madagaskarą.

Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas pirmadienį popiet tv3.lt pranešė daugiau detalių apie tai, kas nutiko garbaus amžiaus kaunietėms.

„77-erių metų kaunietė mirė sekmadienio popietę. Jos liga jau buvo pažengusi. Mano žiniomis, ji iš Madagaskaro grįžo vasario pabaigoje.

Gali būti, kad moteris supainiojo šią ligą su kitomis, mat maliarija gali pasirekšti dusuliu, galima įtarti net kardiologines ligas“, - kalbėjo ligoninės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kovoja dėl gyvybės

Pasiteiravus, kaip šiuo metu jaučiasi kita moteris, kuriai po kelionės taip pat diagnozuota maliarija, pašnekovas buvo atviras. „Jos būklė labai sunki. Pažeista labai daug organų. Jai – 60 metų.

REKLAMA

Mes visada, prieš kiekvieną kelionę, raginame žmones pasikonsultuoti su infektologais. Svarbu, kad būtų išrašyti vaistai, kurie yra būtini visiems, keliaujantiems į tokias šalis“, - kalbėjo S.Tvirbutas.

Jo teigimu, nors moteris šiuo metu reanimacijoje ir medikai kovoja už jos gyvybę, vis dėlto vilčių niekas nepraranda. „Tikrai yra tikimybė, kad moteris išgyvens.

Į reanimacijos skyrių patenka tikrai sunkūs pacientai, jiems yra prijungiamas dirbtinis kvėpavimas, palaikomos visos organizmo funkcijos, skiriamas intensyvus gydymas, tačiau vilties mes tikrai neprarandame ir tikime, kad viskas bus gerai“, - kalbėjo ligoninės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Moterys vaistų nevartojo 

Nuo maliarijos skiepų nėra, todėl veiksmingiausia priemonė – medikamentai, kurie turi būti vartojami prieš kelionę, jos metu ir vėliau, grįžus į gimtinę.

Ligoninės atstovo teigimu, šios moterys jokių vaistų nevartojo ir su medikais nesikonsultavo.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimais, informuoja apie maro protrūkį Madagaskare. Nuo š. m. rugpjūčio 23 d. iki spalio 12 d. šalyje užregistruota 560 maro atvejų, iš jų –57 mirties (mirštamumas apie 10 proc.).

Nors Madagaskaras yra endeminė maro teritorija, didelį susirūpinimą šalyje kelia didelis plaučių maro atvejų skaičius, kuris artimo sąlyčio veidas į veidą metu per orą su lašeliais gali plisti nuo žmogaus žmogui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai užkrečiama liga

Epidemiologinio tyrimo duomenimis, užsikrėtusieji maliarija asmenys kartu su dar dviem lietuviais vasario 9-23 dienomis keliavo po Madagaskarą. Kelionės metu vaistų maliarijos profilaktikai nevartojo. Kitų apsaugos nuo uodų įkandimo priemonių taip pat nenaudojo.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Europoje kasmet maliarija suserga apie 7 tūkst. žmonių, iš kurių 99,9% užsikrečia Afrikoje.

Per paskutinius trejus metus (2015-2017) Lietuvoje užregistruota 17 maliarija susirgusių asmenų, iš jų vienas mirė. Dažniausiai registruojama tropinė maliarija, o užsikrečiama Afrikoje.

ULAC medikai primena, kad svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus prieš maliariją skirtų vaistų vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų.

REKLAMA

Asmenims, besiruošiantiems keliauti į egzotines šalis, patariama pasidomėti ar šalis nėra priskiriama endeminei teritorijai, taip pat pasitarti su gydytoju dėl vaistų, skirtų maliarijos profilaktikai, vartojimo.

Maliarija – plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų