REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
71
Apleistas ryšių centro bunkeris prie Nemenčinės (nuotr. Manto Stankevičiaus)

Buvusio ryšių centro teritorija prie Nemenčinės šiuo metu yra visiškai apleista. Apie šį miškingoje vietovėje esantį objektą primena tik įvairių pastatų griuvėsiai, bet didžiausia paslaptis slypi šiek tiek pasivaikščiojus po teritoriją.

71

Buvusio ryšių centro teritorija prie Nemenčinės šiuo metu yra visiškai apleista. Apie šį miškingoje vietovėje esantį objektą primena tik įvairių pastatų griuvėsiai, bet didžiausia paslaptis slypi šiek tiek pasivaikščiojus po teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į rezervinio ryšių centro bunkerį patekti galima net pro kelis įėjimus. Nė vienas iš jų nėra užblokuotas, tad smalsiems apleistų vietų tyrinėtojams šis įspūdingo dydžio bunkeris yra tikra dovanėlė.

REKLAMA

Nusileidus laiptais žemyn vaizdai akimirksniu įtraukia. Koridoriai, išsišakojimai bei daugybė kambarių, kuriuose dar galima rasti įvairių paliktų daiktų. Sudaužyti telefonų aparatai, įvairūs dokumentai bei schemos primena apie tai, kad prieš daugiau kaip du dešimtmečius šiame objekte buvo atliekamos reikšmingos užduotys.

Naujienų portalas tv3.lt siūlo išskirtinę galimybę pasižvalgyti po apleistą bunkerį – nuotraukų galerijoje:

REKLAMA
REKLAMA

Faktai apie Nemenčinės ryšių centrą

Oficialiai vadintas – LTSR Ryšių ministerijos atsarginiu ryšių punktu (arba objektu Nr. 523).

Statybos buvo užbaigtos 1984 metais, jau anksčiau veikusios karinės pasiklausymo stoties vietoje.

Pagrindinės ryšių centro funkcijos – karo atveju, perimti Vilniaus telefonų stoties ir vyriausybinių ryšių perdavimo funkcijas.

Pagrindiniams ryšių mazgams išėjus iš rikiuotės, telefonų, radijo ir televizijos veikimas, turėjo būti atstatytas per kelias minutes. Dėl to šis ryšių centras buvo vienu iš svarbiausių TV retransliacijos taškų visose Baltijos valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1985 metais jį su saugumo inspekcija aplankė pats SSRS gynybos ministras.

Kadangi bunkeris palydovinio ryšio neturėjo, visi ryšiai jį pasiekdavo po žeme įkastais kabeliais. Dėl to, nemažą bunkerio patalpų dalį užėmė ryšių sutankinimo aparatūra – K-60, K-300, IKN-120.

Likusios bunkerio patalpos turėjo palaikyti autonominį bunkerio darbą – artezinis gręžinys, dyzeliniai generatoriai ir sandėliai sausiems maisto daviniams bunkerio personalui, kurių, nepaisant ryšių centro dydžio, buvo palyginus nedaug – tik 10-15 žmonių.

REKLAMA

Su turima infrastruktūra bunkeris galėjo bent 3-4 paras funkcionuoti pilnai autonomiškai, be palaikymo iš išorės.

Nemenčinės ryšių centras yra minimas Lietuvos kovos dėl nepriklausomybės istorijoje. 1991 metų Sausio 11-tos vakare, desantininkai su šarvuočiais užėmė ne tik Spaudos rūmus ir rezervinę televizijos studiją, bet ir šį požeminį objektą.

Kareivių įsakymu išjungus aparatūrą, nutrūko ne tik apie 80 proc. Vilniaus telefono ir telegrafo ryšių, bet ir ryšys su KGB ir kitais sovietų kariniais daliniais, dėl ko kilo didelis skandalas ir kariškiai buvo priversti vėl įjungti visą aparatūrą ir nesikišti į tolesnį ryšių centro personalo darbą.

REKLAMA

Po Sąjungos griūties ryšių centras, kaip ir visa kita ryšių infrastruktūra, atiteko Lietuvos telekomui.

1992 metais bendrovės Litcom ryšių centre sumontuota 2 mln. JAV dolerių kainavusi palydovinio ryšio stotis su didžiausia pabaltyje 11,5 metrų skersmens palydovine lėkšte tapo pirmąja nepriklausoma Lietuvos komunikacija su vakarų pasauliu.

Per čia daug metų į užsienį buvo komutuojami visi tarptautiniai telefono pokalbiai. Vėliau ji buvo panaudota skaitmeninių duomenų perdavimui.

2003 metais palydovinė stotis buvo išjungta. Įranga buvo išmontuota ir išvežta, palydovinė lėkštė – iškeliavo į kitas Telekomo patalpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki 2007, kai iš objekto buvo pašalinta fizinė apsauga, centras buvo naudojamas kaip sandėlys. Iki šiol teritorijos pastatuose galima pamatyti krūvas senų sulaužytų telefonų ir kitų senos ryšių įrangos likučių.

Teritorijoje – kontrolės punktas, sandėliai, keli garažai, didžiulis bunkeris ir administracinis pastatas, bunkerio viršuje. Atokiau stovinčiame dviaukščiame pastate, žmonių dažnai painiojamame su kareivinėmis, stovėjo telegrafo aparatūra.

Faktai apie šį Nemenčinės ryšių centrą parengti remiantis portalo pamirsta.lt informacija.

Daugiau apleistų vietų Lietuvoje:

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų