REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Putino „kosminė“ ginkluotė ekspertų akimis: tokie dalykai neegzistuoja ir yra nerealūs (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Branduolinių sparnuotųjų raketų nėra nė vienos pasaulio šalie ginkluotėje, įskaitant ir Rusiją, nes sparnuotosioms raketoms neįmanoma įdiegti branduolinių variklių. Taip vakarykštę V. Putino pasakojimus paaiškino Rusijos kosminės politikos instituto vadovas Ivanas Moisejevas.

13

Branduolinių sparnuotųjų raketų nėra nė vienos pasaulio šalie ginkluotėje, įskaitant ir Rusiją, nes sparnuotosioms raketoms neįmanoma įdiegti branduolinių variklių. Taip vakarykštę V. Putino pasakojimus paaiškino Rusijos kosminės politikos instituto vadovas Ivanas Moisejevas.

REKLAMA

Savo metinėje ataskaitoje Federalinei tarybai V. Putinas pareiškė, kad Rusijoje yra sukurta nauja sparnuotoji raketa, turinti ne tik branduolinį užtaisą, tačiau ir tokie paties tipo variklį, leidžiantį „faktiškai neribotą laiką išbūti ore“, ir kad toks aparatas jau buvo sėkmingai išbandytas. Tiesa, kaip įrodymą V. Putinas pademonstravo tik sparnuotosios raketos paleidimo procesą, o vėliau jau visi raketos pergalingi piruetai buvo parodytas primityviu, kad suprastų kiekvienas, animuotu vaizdu.

V. Putinas taip pat pranešė, kad nauja raketa turi neribotą veikimo spindulį ir gali nuolatos keisti skrydžio trajektoriją.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš skaičiau Putino pranešimo citatas. Ten kažkokia painiava: tokie dalykai neįmanomi, o ir iš esmės nėra reikalingi. Negali sparnuotajai raketai įrengti branduolinį variklį. O ir nėra tokių variklių. Yra kūrimo procese vienas to megavatinės klasės variklis, tačiau jis kosminis ir, aišku, jokių bandymų 2017 metais negalėjo būti atliekama – gerai, jeigu 2027-aisiais tokį įrenginį išbandys. Pasakyti „atgaline data“, kad praėjusiais metais buvo atlikti bandymai… O kur dešimtmečiai testavimų? Buvo kažkokie panašūs bandymai Sovietų Sąjungoje, tačiau visos idėjos įrengti branduolinius variklius oro, o ne kosminei įrangai – lėktuvams, sparnuotosioms raketoms – buvo atmestos 50-aisiais praėjusio amžiaus metais“, – paaiškino leidiniui „theins.ru“ I. Moisejevas.

REKLAMA

Komentuodamas naujosios raketos „nenuspėjamą skrydžio trajektoriją“, apie ką pasakojo V. Putinas, tai, pasak eksperto, „bet kuri raketa turi nenuspėjamą trajektoriją“. „Davėte komandą – raketa pakeitė kryptį. Jeigu raketa skrieja be variklio, tai jos trajektorija nuspėjama, jeigu ji su varikliu, tai jos trajektorija priklauso nuo to, kas duoda komandas, tai yra, galima sakyti, nenuspėjama“, – pareiškė I. Moisejevas.

Amerikiečiai skeptiškai vertina V. Putino pagyras

V. Putino teiginiais suabejota ir Vakaruose. „Ar kažkuris iš šių dalykų veikia? Ar jie bent jau egzistuoja?“ – soc. Tinklo paskyroje klausė ekspertas saugumo klausimais Joe Cirincione. – Jie visi yra kažkuriame tobulinimo etape“.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Malcolmas Rifkindas apibūdino V. Putino pasisakymą kaip klasikinę politinę propagandą.

„Viena vertus tai yra panašu į Kim Jong Uną sakantį „Aš turiu branduolių ginklų ir niekas negali manęs liesti, – pareiškė jis. – Visai tai daroma tik dėl efekto“.

V. Putino kalba yra senų pranešimų ir naujų, tačiau neišbandytų technologijų apibūdinimų mišinys, rašoma „Financial Times“.

Yra žinoma, kad Rusija tobulina savo tarpkontinentines balistines raketas. Anksčiau šiais metais jau buvo paviešinti Rusijos branduolinių raketų, kurios galėtų būti paleistos iš povandeninio laivo, planai, kurie taip pat sukėlė sąmyšį tarp amerikiečių gynybos ekspertų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai sunki kovinė galvutė tokioje transporto priemonėje būtų sunkiai kontroliuojama ir nepavyktų be kontrolės paviršių išlaikyti ją atitinkamame gylyje“, – aiškino buvęs JAV povandeninio laivo karininkas, o dabar „Centre for Strategic and Budgetary Assessments“ ekspertas Bryanas Clarkas, pridūręs, kad pateiktame vaizdo įraše tokių dalykų nematyti.

Tačiau būtent V. Putino pristatyta branduolinė sparnuotoji raketa, kaip ir kolegoms mokslininkams iš Rusijos, JAV specialistams užkliuvo labiausiai.

Douglas Barrie, „International Institute for Strategic Studies“ analitikas, pareiškė, kad amerikiečiai ir sovietai turėjo panašių bandymų sukurti panašių ginkluotės sistemų ir Šaltojo karo metais.

„Tai buvo taip problematiškai daugelyje aspektų, kad jie atsisakė šios idėjos“, - pareiškė D. Barrie, pridūręs, kad skeptiškai žvelgia į idėją, kad buvo pristatyta reali programa, ir veikianti sistema“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų