REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Kasininkė (nuotr. 123rf.com)

Nenustebkite, jei užėję į parduotuvę dar šį mėnesį išvysite didesnes alaus ar net vaisvandenių kainas. Prie tokių pokyčių jau pratina prekybininkai.

40

Nenustebkite, jei užėję į parduotuvę dar šį mėnesį išvysite didesnes alaus ar net vaisvandenių kainas. Prie tokių pokyčių jau pratina prekybininkai.

REKLAMA

Rajonuose veikiančių parduotuvių prekybininkai jau gavo naujas kainodaras. Naujienų portalui tv3.lt teigia, kad pasikeitimai jiems – ne naujiena. Prie to buvo pratinami gerą mėnesį.

Brangs nuo kelių iki dešimties centų

Naujienų portalui tv3.lt Jurbarko rajono verslininkų organizacijos pirmininkas Gintaris Stoškus sako, kad tiekėjai prekybininkus informavo, jog visa tai – dėl pasikeitusių Užstato sistemos administratoriaus nustatytų mokesčių.

„Sausio mėnesį buvom informuoti, kad kainų kėlimas bus nuo vasario pirmos dienos, bet mėnesį buvo atidėtas sprendimas ir šiandien jau man „Švyturys“ bei „Utenos“ alus atsiuntė naujas kainas. Kai kas brangsta, kai kas ne. Nespėjau išanalizuoti. Bet daugmaž keli procentukai brangimo bus, o vienai pakuotei tai nuo kelių centų iki dešimties centų brangimas bus“, – sako G. Stoškus.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, brangs ne tik alus. Keistis gali ir vaisvandenių kainos.

„Iš karto nebus naujos kainos, bet einant šiam mėnesiui pabrangs, kai pasirodys nauja produkcija. Ir kalba eina ne tik apie alų. Turbūt ir vaisvandeniai ir visi, kurie yra tose vienkartinėse pakuotėse. Gali būti ir daugkartinėse. Pavyzdžiui didmenininkas „Sanitex“ jau įspėjo, kad brangs produkcija, dar nepateikė informacijos kiek ir kas, bet jau gerą mėnesį kalbam, kad nuo kovo brangs“, – tv3.lt atskleidžia G. Stoškus.

REKLAMA

Jis prideda, kad paprastai dar motyvuojama tuo, kad didėjo atlyginimai, tačiau, anot jo didėjo minimali alga, o aludariai Lietuvoje juk moka daugiau.

„Mano įsitikinimu, kada akcizai kyla, kas buvo praeitais metais, kada užstato sistema pareikalavo pinigų yra, tai yra motyvas ir pasinaudojimas situacija. Tai jiems leidžia vienu kartu padidinti kainas. Neturiu informacijos, bet, mano nuomone, gal tai susitarimas su pačia užstato sistema, kad būtų galima padidinti produkcijos kainas motyvuojant tuo, kad užstatas reikalauja papildomų lėšų sistemos išlaikymui. Gamintojai, importuotojai nenori prarasti tų pajamų, kurias turėjo, kai mūsų buvo 3 mln. gyventojų. Netektis nori kompensuoti per likusius gyventojus. Ar tas kainų didėjimas turi kokį nors pagrindą? Jis neturi“, – įsitikinęs prekybininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis naujienų portalui tv3.lt negalėjo įvardinti, kaip keisis kainos, tačiau patvirtino, kad dėl pakuočių tvarkymo sistemų kainos koreguosis. Pasak jo, bendrame konteskte įtakos gali turėti ir darbo užmokesčio didėjimas.

„Darbo užmokestis ir naftos kainos visada yra sudedamoji dalis. Kiekvienai įmonei skirtingai, kokią dalį tai sudaro kainoje. Kuras nebent simboliškai gali turėti įtakos, bet darbo užmokestis... Na, galėjo. Nuo įmonės nuo produkcijos labai priklauso.

Bet atliekų tvarkymo klausimai turėjo įtakos visai rinkai. Keitėsi centais, bet jei yra vanduo, gaivieji gėrimai, nebrangūs produktai, tai tie centai turėjo įtakos. Jei marža 10 centų ir 3 centai dingo, jie priversti didinti kainą“, – skaičiuoja jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didieji prekybos tinklai taip pat informuoti apie pokyčius

Apie alaus kainų pasikeitimą naujienų portalui tv3.lt patvirtino ir didieji prekybos tinklai. Štai „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pasakoja, kad tiekėjai įvardijo net kelias priežastis dėl ko nuo šiol alaus kaina bus didesnė.

„Pastebime, kad pastaruoju metu mažėja tiek alaus rinka, tiek šio gėrimo vartojimas. Tiekėjų teigimu, alaus brangimą lemia augantis gamybos – žaliavų savikainos ir darbo užmokesčio bei energetinių išteklių kaštų didėjimas“, – informuoja ji.

Tuo tarpų „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė teigia, kad tiekėjų nurodomos gėrimų kainos keisis būtent dėl pakuočių tvarkymo sistemos.

REKLAMA

„Nuo šių metų pradžios pasikeitė ir depozitinių gėrimų pakuočių tvarkymo tarifai gėrimų gamintojams, ir importuotojams. Ypač reikšmingai išaugo vienkartinių stiklinių butelių tvarkymo apmokestinimas gamintojams bei importuotojams ir dėl šios priežasties jie nežymiai kėlė kai kurių produktų kainas“, – sako V. Drulienė.

Neabejotiną poveikį padarė pasikeitę tarifai

Patys alaus gamintojai kol kas situacijos komentuoti nelinkę. „Kalnapilis“ atsisakė, o su „Švyturiu“ kol kas nepavyko susisiekti.

Tačiau Lietuvos aludarių gildija nors, kaip asociacija, ir negali komentuoti kainų pokyčių, gali papasakoti, kas gi taip keitėsi. Jos prezidentas Saulius Galadauskas paaiškino, kad pokyčius iš esmės lėmė didesni mokesčiai tvarkant daugkartinio naudojimo pakuotes. Tai yra stikliniai buteliai, į kuriuos pilstomas beveik visas Lietuvoje parduodamas alus.

REKLAMA

„Praeitais metais, kada nepavyko susitarti dėl surinkimo kaštų kompensacijos, buvo atlikta studija ir nustatyti tikrieji kaštai. Jei anksčiau už visų pakuočių sutvarkymą buvo vienodai mokama, tai dabar išskirta pagal pakuočių rūšį: realiai, kiek jos imlios kaštams, kiek užima atskirai ir kiekvienai pakuočių rūšiai nustatytas naujas tarifas. Jeigu kitoms mažėjo, tai daugkartinio naudojimo buteliams ryškiai didėjo. Alui, be abejonės, kuris ypatingai pilstomas į stiklinius butelius, tai ženkliai padidėjo. Beveik visi alaus stikliniai buteliai yra daugkartinio naudojimo, neženklią dalį sudaro importo buteliai, kurie nepakartotinio naudojimo. Ir šiaip bendrai stiklas brango“, – nurodo S. Galadaukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VšĮ „Užstato sistemos administratorius” (USAD) patvirtina, kad šiais metais, palyginus su praeitais, tarifai keitėsi. Tačiau nežymiai.

„Per metus sutvarkome apie pusę milijardo pakuočių, tad užstato sistema negali veikti nemokamai. Užstato sistemos išlaikymas gamintojams kainuoja ir, natūralu, kad tai gali paveikti jų produkcijos kainą“, – tv3.lt raštu atsakė USAD.

Jų puslapyje skelbiama, kad nors vidutiniškai tarifai 2018 metais nedidės, labiau išryškės tarifų skirtumai tarp pakuočių rūšių dėl skirtingos pakuočių rūšių ekonomikos. Skiriasi gaunamos pajamos už antrines žaliavas (pavyzdžiui, viena tona surinktų aliuminio žaliavų kainuoja per 1200 Eur/t, tuo metu viena tona PET žaliavų kainuoja mažiau nei 300 Eur/t), taip pat skiriasi logistikos sąnaudos bei pardavėjų surinkimo sąnaudos.

REKLAMA

„Kitais metais labiausiai, net 26 proc., mažės aliuminio pakuotėms taikomi tarifai. Šios pakuotės sudaro beveik 40 proc. visų užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių. Plastikinės pakuotės sudaro didžiąją visų pakuočių dalį – net 55 proc.; joms tarifas 2018 m. nesikeis. Likusius 5 proc. užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių sudaro stiklinės pakuotės, joms tarifas augs labiausiai“, – nurodoma pranešime gamintojams ir importuotojams.

Taip pat USAD valdyba 2018 metams patvirtino papildomos Administravimo įmokos tarifus – PET pakuotėms 0,037 EUR/vnt., metalinėms (aliuminio) pakuotėms 0,018 EUR/vnt., metalinėms (plieninėms) pakuotėms 0,037 EUR/vnt., stiklinėms pakuotėms 0,061 EUR/vnt., bei daugkartinių pakuočių tarifą – 0,0175 EUR/vnt.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų