REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Žiemiška oro temperatūra karinio rengimo planų nekeičia (nuotr. KAM)

Pastarųjų dviejų savaičių laikotarpiu staiga atšalę orai kariams suteikė galimybę karinių pratybų metu treniruotis tikros žiemos sąlygomis. Teko kitaip organizuoti ir pasirengimą joms, t. y. kariai turėjo papildomai vertinti oro termometrų rodmenis ir pojūčius.

13

Pastarųjų dviejų savaičių laikotarpiu staiga atšalę orai kariams suteikė galimybę karinių pratybų metu treniruotis tikros žiemos sąlygomis. Teko kitaip organizuoti ir pasirengimą joms, t. y. kariai turėjo papildomai vertinti oro termometrų rodmenis ir pojūčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos planuotos Lietuvos kariuomenės karinių vienetų pratybos praeitą ir šią savaitę vyko ir vyksta pagal kovinio rengimo planus. Vienintelis skirtumas, lyginant su kitais metų laikais, kad prieš pratybas karinių vienetų vadai ar pratybų vadovai turėjo vertinti riziką karių sveikatai, atsižvelgdami į vėjo žvarbumą ir jutiminę oro temperatūrą, taip pat papildomai dėmesio skirti instruktažams ir nušalimų prevencijai.

REKLAMA

Pagal nustatytą tvarką karinės pratybos organizuojamos įvertinus galimą nušalimo riziką, vertinamą pagal vėjo žvarbumo temperatūros lentelę – vėjo žvarbumas nusako realiai atviroje kūno vietoje jaučiamą temperatūrą. Pavyzdžiui, esant -15°C ir pučiant vėjui 10 m/s, jutiminė kūno temperatūra yra apie -27°C ir tai prilyginama nedidelei nušalimo rizikai.

Organizuojant pratybas, jų vadovai privalo daugiau dėmesio skirti tinkamai karių aprangai, pratybų vietovei ir pobūdžiui. Kariai privalo rengtis šešiais karinės aprangos sluoksniais.

REKLAMA
REKLAMA

Pratybos organizuojamos taip, kad kariai lauke kuo daugiau judėtų, užduotys vyktų taip, kad būtų galimybė sušilti, pailsėti ir maitintis. Taip pat šaltuoju periodu kitaip organizuojamos užduotys ir budėjimai: jie vyksta poroje ir trumpesį laiką.

Visi kariai individualiai apmokomi susišildymo būdų, kaip atpažinti nušalimų požymius ir kaip prireikus suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Praeitą savaitę Juozo Vitkaus karo inžinerijos bataliono Bendrosios inžinerijos kuopos kariai dalyvavo vertinamosiose lauko taktikos pratybose „Inžinierių skyrius žvalgyboje 2018“. Pratybų metu šios kuopos nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai vykdė inžinerinės žvalgybos užduotis poligono teritorijoje ir Kazlų Rūdoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

To paties bataliono 1-osios inžinerijos kuopos profesinės karo tarnybos kariai dalyvavo įgūdžių atnaujinimo pratybose Gaižiūnų poligone. Kariai atšiauriomis žiemos oro sąlygomis treniravosi vykdyti individualų naktinį orientacinį žygį, transporto apiešką, kaip atpažinti standartinį sprogstamąjį užtaisą, tobulino darbo su minų ieškikliu įgūdžius, treniravosi vykdyti pastato šturmą

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai treniravosi šaudydami iš įvairių padėčių į taikinius 100, 200 ir 300 metrų atstumu. Papildomai šaudymo metu pėstininkai vykdė pratybas cheminio užterštumo sąlygomis.

REKLAMA

Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų ir Karaliaus Mindaugo husarų batalionų nuolatinės privalomosios profesinės karo tarnybos kariai vykdė taktinius dieninius ir naktinius pėsčiųjų žygius.

Savaitgalį Generolo Silvestro Žukausko poligone žiemiškos Krašto apsaugos savanorių pajėgų kovinio šaudymo pratybose kariai treniravosi, naudodami prieštankinius beatošliaužius pabūklus PV1110.

Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre vyko netiesioginės ugnies koreguotojų, šarvuočio M-113 vairuotojų ir vadų, bazinis patrulio ir skyriaus vado-vyr. šaulio kursai. Visiems šių kursų dalyviams praktiniai užsiėmimai vyko lauko sąlygomis. Pavyzdžiui, koreguojant ugnį 120 mm minosvaidžiais buvo šaudoma ir šviesiuoju, ir tamsiuoju paros metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų